Jobbångest

Författare: Alice Westrin  
Medicinskt granskad av: Leg. Psykolog Caroline Erkers

Känner du en klump i magen inför måndagen eller en växande stress när det närmar sig ett möte? Du är inte ensam. Jobbångest är vanligt och kan påverka både vår mentala hälsa och prestationer. I den här artikeln utforskar vi varför jobbet kan framkalla ångest och ger tips på vad du själv kan göra för att må bättre.

När jobbet ger dig ångest

Att känna ångest på jobbet är en vanlig och utmanande upplevelse som många möter i sitt arbetsliv. Det handlar om känslor av oro, rädsla och stress som är direkt kopplade till arbetssituationer. Hur jobbångest yttrar sig varier från person till person men några vanliga symtom är följande:

  • Känslor av stress och överbelastning.
  • Svårigheter att slappna av.
  • Osäkerhet kring sin egen kompetens.
  • Trötthet.
  • Rädsla för att göra fel.
  • Oro att inte nå upp till förväntningar.
  • Koncentrationssvårigheter.
  • Lättirritation.
  • Huvudvärk, magont och spändhet.
  • Sömnproblem.

Jobbångest kan vara en del av eller leda till, om det går för långt, psykisk ohälsa och diverse störningar som påverkar vardagen och den generella funktionsnivån negativt. Exempel på vanliga syndrom i samband med jobbångest inkluderar akut stressreaktion, insomni, social fobi, utmattning, depression och GAD (generaliserat ångestsyndrom).

Läs vidare om stress på jobbet och vilka symtom som finns.

Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.

Varför får vi ångest på jobbet

Man kan få jobbångest av flera olika anledningar, vissa kan man påverka själv och andra är bortom ens egen kontroll.

Det är vanligt att känna sig orolig och stressad ifall man upplever att det inte finns en balans mellan krav och kontroll. Detta kan ske ifall det inte finns tydliga riktlinjer för vad man förväntas göra eller om det saknas resurser för att genomföra en uppgift. Det är även vanligt att oro och stress uppstår ifall man känner sig överbelastad eller inte anser sig ha tillräckligt med tid eller kompetens.

När vi känner oss överbelastade och stressade är det lätt att tumma på balansen mellan återhämtande aktiviteter och arbetet, exempelvis genom att jobba över och ställa in fritidsaktiviteter. Att inte ge sig själv tid till återhämtning, går ut negativt över både det fysiska och psykiska måendet, då kroppen inte får en chans att återhämta sig. Vilket i sin tur leder till ökad trötthet och upplevd stress, som är riskfaktorer för jobbångest, och många andra psykiska störningar.

Arbetsrelaterad oro kan även bero på en understimulans och att man känner sig uttråkad på jobbet. Vid understimulans upplever man att det finns för lite krav i förhållande till de resurser man besitter. Man kan likaså känna oro över att ens arbete inte är meningsfullt och att man ej får möjlighet att bidra på ett sådant sätt som man hade velat.

Att ha höga förväntningar på sig själv är också en vanligt förekommande anledning till att jobbångest uppstår. Då är det lätt att känna att det man gör inte är bra nog och att man är orolig för att göra fel eller att andra ska tycka att man är dålig.

I sådana fall läggs ofta mycket tid på att grubbla över hur en arbetsuppgift bäst ska genomföras och hur denna bäst kan finslipas. Detta ökar risken för att andra arbetsuppgifter hamnar efter vilket i sin tur ökar jobbångesten. Arbetsrelaterad oro kan likaledes vara relationsbaserad och bero på konflikter mellan kollegor eller chefer.

Det är vanligt att uppleva det som stressande att ha konflikter med andra människor och det brukar ta mycket av ens energi och påverka ens humör. Dålig stämning på arbetsplatsen gör ofta att man känner obehag och oro för att fler konflikter ska uppstå och hur man ska hantera dessa vilket kan leda till jobbångest.

Tips och råd vid stressrelaterad jobbångest

Ifall oron beror på att man känner sig stressad och överbelastad av sina arbetsuppgifter kan det exempelvis vara relevant att våga kommunicera sina behov och gränser till sina medarbetare för att dessa ska förstå vilka benägenheter och begränsningar man besitter. Det kan handla om att våga tacka nej till en arbetsuppgift på grund av för lite tid eller att denna ligger utanför ens kompetens samt att våga be om hjälp ifall man saknar tydliga riktlinjer och resurser.

För att minska stressen är det även viktigt att bli medveten om sina stressbeteenden och att i dessa våga sakta ner och göra saker mer medvetet. Exempelvis, ifall man springer runt på arbetsplatsen, ständigt kollar klockan eller hoppar måltider kan det vara hjälpsamt att våga gå långsammare, inte titta på klockan och när man äter faktiskt ta sin tid och känna efter hur maten smakar. Att stanna upp och andas djupt kan också ge en större känsla av lugn och medvetenhet vilket ökar återhämtningen och ger bättre förutsättningar för att motverka stress och oro.

Tips och råd vid uttråkning och understimulans på jobbet

Om oron beror på en understimulans och känslor av att vara uttråkad kan det vara hjälpsamt att våga be sin arbetsgivare om utmaningar och större uppgifter. Beror den istället på en känsla av meningslöshet är det viktigt att specificera vad det är man faktiskt värderar i livet. Följande frågor kan vara hjälpsamma att ställa sig: Vad vill jag få ut av jobbet? Hur vill jag att balansen ska vara mellan jobb och fritid? Hur kan jag leva upp till dessa värden?

Viktigt att komma ihåg är dock att man som anställd inte kan ha full kontroll över hur en arbetsplats ser ut och det finns arbetsplatser som är ohälsosamma. Man kan bara själv påverka de faktorer man har kontroll över medan arbetsgivaren är ansvarig för den resterande delen, såsom en stor del av arbetsmiljön, utdelning av uppgifter och trivseln.

Tips och råd vid relationsbaserad jobbångest

Det är vanligt att oro också uppstår i samband med konflikter med andra människor och på jobbet kan detta ske mellan såväl chefer som kollegor. Ett första steg är att identifiera vilka specifika aspekter av konflikten som triggar ens ångest för att på så sätt förbereda sig bättre och förstå vad man kan göra. För att få en känsla av lättnad och kontroll kan det hjälpa att göra sin del för att lösa konflikten.

Det kan handla om att be om ursäkt, förklara sitt perspektiv eller finna en kompromiss. Återigen, är man i en relation alltid minst två personer och man kan därför bara göra sin del medan resten beror på hur de man interagerar med beter sig. Skulle konflikten inte lösas kan det kännas skönt att prata med någon man litar på, såsom en vän eller familjemedlem.

Vad kan jag själv göra för att hantera jobbångesten?

Det första steget är att identifiera källan till oron. Beroende på vad det är som triggar ångesten finns det olika saker man kan göra. Förutom ovanstående råd kan man använda diverse andningstekniker för att lugna ner sitt nervsystem och minska de fysiska symtomen. Andningsövningar är även effektiva då de bidrar till att grunda sinnet i nuet, vilket är hjälpsamt då oro ofta innefattar att man oroar sig över saker som ska hända i framtiden.

Tillsammans med ångest kommer även många negativa tankar och dessa kan ofta förvärra oron. För att motverka detta är det viktigt att våga utmana sina tankar och ställa sig själv frågor såsom: Hur realistiskt är denna tanke? Vad skulle jag säga till en vän i samma situation? Hur skulle en utomstående se på situationen?

Det är likaså viktigt att visa medkänsla till sig själv och acceptera sina känslor då förnekelse av dessa riskerar att förvärra måendet genom att lägga på skamkänslor. Att stötta sig själv på samma sätt som man skulle stötta en vän är en hjälpsam metafor. Slutligen, är det alltid betydelsefullt att våga prata med andra då att dela sina känslor ofta lättar den emotionella bördan. Det kan vara allt från en vän till en familjemedlem, till en psykolog.

Välkommen att boka tid eller kontakta oss

Söker du stöd och vägledning för jobbångest, kan våra blivande psykologer vara till hjälp. Vi erbjuder snabba och effektiva tidsbokningar inom en vecka. Varmt välkommen!

Boka terapi Kontakta oss
Publicerad: 2024-11-25
Senast uppdaterad: 2025-02-28
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.