Anhörigstöd

Författare: Tuva Eles
Medicinskt granskad av: Leg. Psykolog Caroline Erkers

Anhörigstöd erbjuds för att stötta dem som tar hand om sina nära och kära genom svåra tider. Det kan vara en ovärderlig källa till vägledning, rådgivning och gemenskap för dem som står vid sidan om och stödjer sina nära och kära i deras resa mot välbefinnande och läkning.

Vad är anhörigstöd?

Anhörigstöd finns för dig som av någon anledning stöttar en närstående. Anhörigstöd består ofta av olika typer av insatser. Exakt vilka typer av insatser du kan få ta del av kan variera beroende på vilken kommun du bor i. För att ta reda på vilken hjälp du kan få är det lättast att ta kontakt med din hemkommun.

Insatser som du kan erbjudas är att få information, rådgivning och utbildning som är relevant för den problematik som din närstående har. Du kan också få stöd i hemmet för din närstående som vårdas. Det finns dessutom möjlighet att avlastas genom växelvård och dagverksamhet, så länge din närstående också är med på det. Ekonomisk ersättning finns för dig som exempelvis inte har möjlighet att jobba när du stödjer din närstående.

Det finns också många olika typer av stödgrupper du kan få ta del av. I stödgrupper får du träffa andra personer som befinner sig i liknande situationer som du. Där kan du få känna att andra förstår dig och få chans att prata av dig vilket kan vara skönt. Förutom kommunen kan du också vända dig till olika föreningar och organisationer för stöd. Anhörigas riksförbund är exempel på en organisation som du kan vända dig till för frågor och stöd.

Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.

Vem kan få anhörigstöd?

Om du hjälper eller stöttar en närstående kan även du ha behov av hjälp och stöd. Det finns många anledningar till att en närstående kan ha behov av stöd. Det kan handla om äldreomsorg, fysisk eller psykisk sjukdom och olika typer av funktionsnedsättningar.

Med närstående menas en person som du på något sätt står nära. Det kan vara din partner, din familjemedlem eller släkting. Det kan också vara en vän eller granne. Du behöver inte bo tillsammans med din närstående för att du ska få anhörigstöd. Om du ser dig själv som närstående till någon som är i behov av hjälp eller stöd så har du rätt till anhörigstöd.

Anhörigstöd vid psykisk ohälsa

Att ha en närstående som lider av psykisk ohälsa kan kännas svårt. Det är inte heller alltid så lätt att veta hur man ska agera för att stötta den som mår dåligt. Som anhörig är du under emotionell påfrestning. Det är inte ovanligt att anhöriga upplever känslor som hjälplöshet, stress eller att de utvecklar egen psykisk ohälsa. Det viktigt att erkänna den påfrestning det är att ha en anhörig som lever med psykisk ohälsa.

Som närstående har du en viktig roll i att hjälpa den som är sjuk i sitt tillfrisknande och att klara av sin vardag. För att klara av den rollen behöver du ha tillräckliga resurser i form av tid, energi, ekonomi och kunskap om psykisk ohälsa. Du kan därför få hjälp genom din kommun eller en hjälporganisation. Hjälp du kan få inkluderar utbildning om psykisk ohälsa.

Du kan få rådgivningssamtal där du får diskutera dina känslor och upplevelser. Det finns också stödgrupper där du får ta del av en gemenskap med andra som befinner sig i liknande situationer. Dessutom kan du bli avlastad genom att din närstående får korttidsvistelse utanför hemmet. Många anhöriga kan uppleva att det är svårt att prata om sin egen situation när de har en närstående som har det ännu svårare. Genom att våga be om hjälp och att prata om din situation som anhörig kan du få bättre möjligheter att må bättre själv, men även att stötta din anhörig på ett så bra sätt som möjligt.

Exempel på anhörigstöd 

Oavsett vilka utmaningar du som närstående står inför så finns det många olika typer av stöd som är anpassade till den problematik som du möter. Det finns en mängd områden för anhörigstöd och några vanliga typer av stöd är:

  • Anhörigstöd vid missbruk: Om din närstående kämpar med ett beroende kan du få hjälp genom samtalsstöd. Du kan även få en stödgrupp och utbildning om just beroendeproblematik.
  • Anhörigstöd vid demens: Som närstående till någon med en demenssjukdom kan du dels få gå på informationsmöten om demenssjukdomar. Du kan också bli avlastad i din roll som stöttepelare genom avlösarservice. Särskilda samtalsgrupper finns för kunskapsutbyte och emotionellt stöd vilket många upplever sig hjälpta av.
  • Anhörigstöd vid cancer: Du kan få ta del av olika stödformer som rådgivning och samtalsgrupper. Du får även vara delaktig i vårdplaneringen och närvara vid läkarbesök för att du både ska få kunskap om sjukdomen och kunna hjälpa och stödja din närstående.
  • Anhörigstöd vid Autism: Om du har en anhörig med diagnosen autism kan du få en särskild utbildning om autism och dess påverkan på din närstående och hens liv. Du kan även få praktiskt stöd i vardagen, exempelvis i form av boendestöd. För att få hjälp att hantera sådant du tycker känns svårt eller utmanande får du också samtalsstöd.
  • Anhörigstöd vid depression: Depression kan se olika ut och det kan vara svårt att veta hur man ska agera som anhörig. För att du ska bli hjälpt i detta kan du få information om depressionens komplexitet. Du kan även bli hjälpt i att stötta din anhöriga och få stöd för att hantera det som känns tungt och svårt för dig.

Hur går anhörigstöd till?

Stödet du kan få som anhörig är en tjänst som varje kommun erbjuder. Du som vårdar eller stödjer en närstående av någon anledning har rätt att ta del av den tjänsten. Syftet med tjänsten är att du ska bli stöttad i din situation och att du ska få en minskad fysisk och psykisk belastning. Så här brukar det gå till när man vill få anhörigstöd:

Steg 1: Kontakta kommunen

Varje kommun kan jobba på lite olika sätt med anhörigstöd, därför är det bra att som första steg kontakta din hemkommun. När du kontaktar din kommun kan du uttrycka ditt behov av stöd. Du kommer då få information om vilka former av stöd som finns i din kommun och vad nästa steg i processen är.

Steg 2: Bedömning

För att kommunen ska förstå vilka behov din närstående och du som anhörig har görs en individuell bedömning. Kommunen vill få en förståelse för er unika situation, vilka resurser och vilka särskilda behov ni har.

Steg 3: Individuell stödplan

När kommunen har gjort sin bedömning av er situation skapas en individuell plan för hur stödet ska läggas upp. Planen inkluderar de stödinsatser som ni behöver och kan innehålla avlösning, stödsamtal, utbildningar och anhöriggrupper. Vad planen innehåller för typer av insatser beror på hur ert behov ser ut.

Steg 4: Utförande av stödjande insatser

Nu kan de stödinsatser som det planerats för börja sättas in. Ni får i det här steget helt enkelt börja ta del av stödet. Både du som anhörig och din närstående kan få ta del av insatserna.

Steg 5: Uppföljning och justering

Anhörigstödet ska vara flexibelt och anpassas efter hur verkligheten ser ut och för vad som fungerar bra. För att säkerställa att stödet är relevant följs stödplanen upp regelbundet. Ibland behöver man göra justeringar i planen och ändra i vissa insatser. Ni har även stöd av kommunens handläggare genom hela processen.

Hur kan jag hjälpa en anhörig som mår dåligt?

Att en närstående mår dåligt är svårt av flera anledningar. Dels är det jobbigt att veta att någon man bryr sig om har det svårt. Det kan också vara svårt att veta hur man ska erbjuda sitt stöd på bästa sätt.

Det första steget är att lyssna. Visa att du bryr dig genom att berätta att du finns där och att du gärna vill att din närstående berättar om sitt mående. Om din närstående känner sig trygg och upplever att du bryr dig kommer det bli lättare för hen att uttrycka sina känslor och tankar. Några saker som är bra att tänka på är att lyssna utan att avbryta i onödan eller att komma med oombedda råd. Validera din närståendes känslor genom att bekräfta att hens känslor är giltiga.

Även om du väldigt gärna vill finnas som stöd till din närstående kan det ibland känns allt för svårt att veta hur du ska stötta. Det kan också ta mycket energi att vara stöd. Därför kan det vara bra att uppmuntra din närstående att söka professionell hjälp. Ge information om psykologer och stödgrupper, var uppmuntrande men tvinga inte din närstående att ta kontakt med vården. Påminn om att det inte är ett tecken på svaghet att få stöd från andra!

Slutligen är det viktigt att du kommer ihåg att ta hand om dig själv. Även du har behov av stöd, det finns ingen som orkar allt. Att ta hand om dig själv är nödvändigt för att du ska orka fortsätta stötta din närstående. Försök hålla goda rutiner för sömn, motion och mat och gör sådant som du mår bra av. Sök också stöd för anhöriga.

Kom ihåg att det kan ta tid att börja må bättre så försök att ha tålamod. Förändring sker steg för steg, ett första steg kan vara att söka information om anhörigstöd genom din kommun!

Välkommen att boka tid

Vi erbjuder alltid tid inom en vecka. Välkommen att boka en tid med någon av våra psykologkandidater eller kontakta oss.

Boka terapi Kontakta oss
Publicerad: 2024-04-24
Senast uppdaterad: 2025-02-19
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.