Trygg anknytning

Författare: Ellen Widholm
Medicinskt granskad av: Leg. Psykolog Caroline Erkers

Trygg anknytning är en av de fyra olika anknytningsmönster vi kan få, och en grundläggande aspekt av mänsklig psykologi, som dels påverkar hur vi relaterar till andra människor och hanterar livets utmaningar. Genom att förstå vad trygg anknytning är och hur den formas kan vi förbättra våra relationer, öka vårt välbefinnande och påverka vår personliga utveckling. I denna artikel går vi igenom vad trygg anknytning är, kännetecken, hur den utvecklas och hur det kan se ut hos barn och vuxna.

Vad är en trygg anknytning?

Anknytning är det psykologiska ordet för hur vi förhåller oss till andra människor i relationer. Våra tidigare relationer påverkar hur vi förstår och beter oss i relationer senare i livet, alltså skapar de vårt anknytningsmönster. Det finns fyra möjliga anknytningsmönster vi kan få. Här kan du läsa om det vanligaste mönstret: trygg anknytning.

Kännetecken för en trygg anknytning

Ett tryggt anknytningsmönster kännetecknas av tillit till andra människor och en känsla av bekvämlighet både med att lära känna andra människor och att vara själv. Personer med trygg anknytning har ofta en grundläggande känsla av att de är värdefulla och förtjänar kärlek. Det gör att de kan etablera hälsosamma gränser i relationer och hantera ensamhet eller uppbrott relativt bra.

Trygg anknytning bygger på att man lärt sig lita på att de runt en bryr sig och tar hand om en. Därför känner man sig ofta trygg med att inleda nya nära relationer och att be om hjälp när man behöver stöd. Detta betyder också att personer med trygg anknytning ofta är bra på att förstå och kommunicera sina behov, eftersom de haft uppmärksamma föräldrar som hjälpt dem hantera sina känslor och behov som barn. De erbjuder också samma stöd och är vanligtvis empatiska, närvarande och kärleksfulla i nära relationer.

Här kan du göra vårt test för att ta reda på vilken anknytningsstil du har.

Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.

Hur uppstår ett tryggt anknytningsmönster?

Ett anknytningsmönster byggs genom tidigare erfarenheter i nära relationer. Som små barn är vi helt beroende av våra föräldrar (eller andra vuxna som tar hand om oss) för att lära oss hur världen fungerar, det gäller också för relationer. Genom hur närvarande och uppmärksamma föräldrar eller andra närstående vuxna är på barnets fysiska och emotionella behov lär sig barnet vad det ska förvänta sig av andra nära relationer under resten av livet.

Barnet bör till exempel lära sig att föräldern förstår när barnet är hungrigt och ger barnet mat då. När barnet visar rädsla eller ledsenhet bör föräldern förstå även detta och hjälpa barnet förstå och hantera sina känslor. Då lär sig alltså barnet antingen att de kan eller inte kan lita på att de ska behandlas rätt av andra människor. Uttryckt i anknytning säger man då att barnet får en trygg eller otrygg anknytning.

Det är främst de två första åren i livet som bestämmer vårt anknytningsmönster, men det kan påverkas av erfarenheter från resten av uppväxten och livet också.

Trygg anknytning hos barn

För barns anknytning fokuserar man på relationen till föräldrarna (eller andra omvårdnadpersoner). Där märks det trygga anknytningsmönstret genom att barnet litar på att det kommer få hjälp och tröst från föräldern. Det kan till exempel illustreras av att barnet vågar prova nya saker själv men vänder sig till föräldern för hjälp när det blir för svårt.

De är också bra på att kommunicera att de behöver något, genom att gråta eller på annat sätt få förälderns uppmärksamhet. Barn med trygg anknytning brukar föredra sina föräldrar över alla andra människor och bli ledsna när föräldern går. Men när föräldern kommer tillbaka tröstas barnet lätt bara av deras närvaro.

Trygg anknytning hos vuxna

Hos vuxna ser man det trygga anknytningsmönstret tydligast i andra nära relationer. Personer med detta mönster är bekväma i stabila, nära, långvariga relationer. De brukar vara bra på att berätta vad de känner och behöver och litar på att andra kommer finnas där för dem i svåra stunder för att tillgodose dessa behov.

De har ofta lättare att visa sig sårbara och ser på problem som något man löser tillsammans. Det märks även genom att de är bekväma med att vara själva, de behöver inte andra för att känna sig värdefulla.

Hur får man en trygg anknytning?

Trygg anknytning uppstår när ett barn regelbundet får sina behov (fysiska och emotionella) mötta av den vuxne som tar hand om dem. Det betyder att föräldern gav barnet mat när det var hungrigt, tröstade när barnet grät och lät barnet utforska på egen hand med en trygg famn att falla tillbaka på. För att skapa en trygg anknytning bör föräldrarna uppmärksamma även små signaler på att barnet behöver dem, det visar barnet att de är viktiga och värd deras uppmärksamhet. Det betyder inte att föräldrarna alltid skyddar barnet från allt obehagligt, utan att barnet även lär sig att våga själv och förstå gränser och regler.

För att barnet ska få ett tryggt anknytningsmönster behöver inte barndomen vara perfekt, ingen förälder eller uppväxt är felfri! Det viktiga är att barnet känner att det nästan alltid får den trygghet de behöver.

Välkommen att boka tid eller kontakta oss

Ett anknytningsmönster går att ändra under hela livet. Om du vill ha professionell hjälp att förstå eller bryta dina mönster i relationer kan du få det av våra psykologkandidater på Studentpsykologerna. Du är varmt välkommen att kontakta oss för ett första bedömningssamtal där vi kan hitta den bästa hjälpen för just dig.

Boka terapi Kontakta oss
Publicerad: 2024-07-08
Senast uppdaterad: 2025-03-10
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.