Att sluta snusa
Har snusandet blivit en vana som känns svår att bryta, eller funderar du på hur det påverkar din hälsa och vardag? Att sluta snusa kan vara en utmaning, men det är ett viktigt steg mot ett friskare liv. I den här artikeln delar vi med oss av tips och strategier för att hjälpa dig att ta kontroll och lämna snuset bakom dig – för gott.
Sluta snusa – Så tar du steget mot en nikotinfri vardag
Snusa är en vanlig vana som många finner svårt att bryta. Snus kan ge en snabb känsla av lugn och fokus, något många kan uppskatta i stressiga vardagssituationer, men det har också många negativa sidor. Det är bland annat dyrt, cancerframkallande och kan ha allvarliga hälsoeffekter i längden.
Att sluta snusa är möjligt, det kan vara svårt, men vad krävs då egentligen för att lägga snusdosan på hyllan för gott? Här går vi igenom olika sätt att gå till väga på för att lyckas sluta.
Tips till dig som vill sluta snusa
1. Bestäm dig för att sluta. Att sluta snusa kan vara utmanande. Därför är det viktigt att du verkligen har bestämt dig och har den motivation som krävs.
2. Lägg upp en plan. Det räcker inte alltid med att bara bestämma sig. Skapa en så konkret plan som möjligt för hur du ska sluta. Bestäm ett datum, och fundera på om du ska sluta tvärt eller trappa ner gradvis.
3. Undvik frestelser. Försök att undvika situationer där du vet att snussuget kan bli starkare, som till exempel när du dricker alkohol. Om du vet att ditt sug är starkt då, kan det vara bra att avstå från alkohol i början.
4. Belöna dig själv. Det kan vara motiverande att använda belöningar. Sätt upp delmål, till exempel att kryssa av varje dag utan snus, och belöna dig själv med något du gillar när du når dina mål.
5. Få stöd. Berätta för vänner och familj att du planerar att sluta snusa. Att få stöd från andra kan göra processen lättare och hjälpa dig att hålla fast vid ditt beslut.
Varför sluta snusa?
Att sluta snusa har många hälsofördelar. Nikotin påverkar hjärta och blodkärl negativt och kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar som högt blodtryck och hjärtinfarkt. Genom att sluta minskar du risken för dessa sjukdomar, och din allmänna hälsa förbättras.
Dessutom kan du spara pengar, eftersom snus är dyrt i längden. Sluta snusa kan också förbättra ditt luktsinne och din munhälsa, minska risken för tandköttsproblem och dålig andedräkt. Slutligen kan det öka ditt välbefinnande och minska beroendet av nikotin.
Varför misslyckas jag med att sluta snusa?
Att sluta med snus är svårt eftersom nikotin är starkt beroendeframkallande. När man försöker sluta kan kroppen reagera med abstinenssymptom som rastlöshet, irritation och starka sug, vilket gör det svårt att hålla sig borta från snus. Vanor och rutiner som är kopplade till snusandet, exempelvis efter måltider eller tillsammans med kaffe, gör det ännu svårare att bryta mönstret.
Många snusare kan också använda snus som en hanteringsstrategi vid stress, vilket gör att avvänjning blir en dubbel utmaning – både fysiskt och mentalt.
Vad händer när man slutar snusa?
Inom några timmar efter sista snusen
Nikotinhalten i blodet börjar snabbt sjunka och ditt hjärta samt blodtryck återgår till normala nivåer. Kroppen påbörjar sin återhämtning nästan omedelbart.
1–3 dagar efter sista snusen
Abstinenssymptomen är ofta som mest intensiva under de första dagarna.
Det är vanligt att du känner av starka abstinensbesvär som irritation, sömnproblem och ett intensivt sug efter snus. Vissa kan också känna huvudvärk och yrsel. Dessa symptom är tillfälliga, men ofta som värst under de första dagarna. För att lindra symptomen kan det vara bra att äta regelbundet och hålla blodsockret stabilt.
1–2 veckor efter sista snusen
Efter ett par veckor börjar de värsta abstinensbesvären avta för de flesta. Smak- och luktsinnet börjar också förbättras, och du kommer märka att din andedräkt blir bättre. Suget efter snus finns fortfarande där, men det minskar i intensitet. Även om de fysiska abstinenssymptomen har minskat, kan det psykiska beroendet efter nikotin finnas kvar längre tid för vissa.
1 månad efter sista snusen
Din andedräkt och munhälsa har förbättrats ytterligare. Slemhinnorna i munnen har börjat återhämta sig, och eventuella missfärgningar på tänderna kan börja avta. Din allmänna hälsa börjar också bli märkbar bättre.
3–6 månader efter sista snusen
Din kropp har nu gjort stora framsteg i återhämtningen. Din kondition och lungkapacitet förbättras, och risken för sjukdomar relaterade till snus, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, har minskat betydligt.
Att sluta snusa med hjälp av KBT
Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en effektiv metod för att sluta snusa. Tillsammans med en psykolog arbetar man för att identifiera och förändra de tankar och beteenden som leder till snusning. Genom att förstå och hantera situationer som triggar snussuget kan man lära sig nya sätt att bemöta dem. Terapeuten hjälper till att hitta strategier för att hantera stress och sug på ett hälsosammare sätt. Du får också verktyg för att utmana negativa tankar kring snusets effekter och stärka din motivation att sluta.
Läs vidare om kognitiv beteendeterapi.
Hur kan Studentpsykologerna hjälpa dig?
Vi är här för att ge dig det stöd och den hjälp du behöver för att sluta snusa. Våra psykologkandidater använder metoder för att guida dig genom processen och hjälpa dig att identifiera de utmaningar som kan dyka upp. Tillsammans arbetar vi för att utveckla strategier som gör det lättare för dig att nå ditt mål. Du är varmt välkommen att kontakta oss för ett första samtal.
Boka terapi Kontakta oss