High need baby / Plusbarn

Författare: Hugo Kylberg
Medicinskt granskad av: Leg. Psykolog Caroline Erkers

Att ha en high need baby, eller plusbarn som det också kallas, kan vara både en fantastisk och krävande upplevelse för föräldrar. Dessa barn har ofta en intensiv personlighet och stora behov av närhet, stimulans och trygghet, vilket kan göra vardagen utmanande. I denna artikel går vi igenom vad som kännetecknar en high need baby, möjliga orsaker bakom detta beteende och hur det kan påverka familjelivet. Vi delar även praktiska tips för att underlätta vardagen och stärker förståelsen för hur man bäst kan bemöta och stötta sitt barn.

Vad innebär det att ha en high need baby? Även kallat plusbarn

“High need baby” eller “Plusbarn” är termer som används för att beskriva spädbarn som verkar mer krävande, känsligare och svårare att tillfredsställa än andra bebisar. Även om detta inte är en officiell medicinsk diagnos, ger begreppet uttryck för den frustration och utmattning som många föräldrar upplever när deras barn inte följer typiska mönster för sömn, mat och lugn.

Det är viktigt att förstå att ett plusbarn inte nödvändigtvis har några underliggande hälsoproblem. Det handlar snarare om en intensiv personlighetsprofil eller temperament där barnet reagerar starkt på sin omgivning och har stora behov av närhet och omvårdnad.

Vanliga tecken på att ditt barn är en high need baby

Även om det inte finns officiella kriterier för vad som definierar en high need baby, finns det några gemensamma drag som många föräldrar känner igen hos sina barn:

  • Krävande och intensivt temperament – Ett plusbarn är ofta väldigt aktivt, kräver konstant uppmärksamhet och vill bli hållet eller underhållet hela tiden. Dessa barn har svårt att roa sig själva och deras känslor kan vara mycket intensiva, vilket kan vara påfrestande för föräldrarna.
  • Oregelbundna rutiner – Många föräldrar upplever att det är svårt att etablera fasta rutiner kring mat och sömn för dessa barn. Det som fungerade ena dagen kanske inte fungerar nästa, och sömncyklerna kan vara korta och oroliga.
  • Orolig sömn – High need babies sover ofta mindre och mer oroligt än andra barn. De har svårt att somna och vaknar ofta. Många föräldrar beskriver att deras barn inte kan somna själva och behöver konstant närhet för att känna sig trygga.
  • Hög känslighet för omgivningen – Dessa barn är ofta mycket uppmärksamma på sin omgivning och kan reagera starkt på ljud, ljus och andra stimuli. Detta gör dem ofta mer stressade i högljudda och stökiga miljöer.
  • Svårighet att trösta – Ett plusbarn kan vara svårt att trösta. Föräldrar beskriver ofta en känsla av maktlöshet, där ingen metod för att lugna barnet verkar fungera.
Boka föräldrastöd!
Välkommen att boka tid så hjälper vi dig vidare.

Vad är orsaken till att vissa barn blir plusbarn och andra inte?

Vanlig orsak till att vissa barn utvecklar ett temperament som stämmer överens med bilden av ett plusbarn är ännu inte helt klarlagd. Dock pekar forskning på att temperament till stor del är medfött. Ett barn kan ärva ett känsligt temperament från sina föräldrar, och vissa barn kan från födseln vara mer reaktiva och känsliga än andra.

Det är också viktigt att tänka på att barns beteende och temperament är en del av deras utveckling. Spädbarn har begränsade sätt att kommunicera sina behov och använder ofta gråt och kroppsspråk för att signalera obehag, hunger eller trötthet. Ett barn som verkar mer krävande kan helt enkelt ha ett större behov av närhet och trygghet. Dock är det viktigt att utesluta att barnet har någon smärta såsom spädbarnskolik, som orsakar otröstligheten.

Läs mer om spädbarnskolik.

Hur länge pågår det?

Frågan om hur länge dessa beteenden varar är individuellt. Många föräldrar upplever att de mest intensiva dragen hos ett plusbarn börjar avta när barnet utvecklar nya färdigheter, som att kunna röra sig självständigt eller kommunicera sina behov med ord. Ofta kan föräldrar se en förändring när barnet börjar gå eller prata, då barnet får mer kontroll över sin miljö och sina behov.

De flesta föräldrar upplever en påtaglig förbättring när barnet närmar sig tvåårsåldern, men det kan variera. Man kan se dessa beteenden som en fas i barnets utveckling, snarare än som ett permanent tillstånd. En del av barnets beteende kan dock förklaras av temperament som följer med barnet vidare i livet.

Barnpsykologens råd till föräldrar med plusbarn

Att vara förälder till ett plusbarn kan vara både utmanande och känslomässigt krävande. Här är några råd för att hantera situationen och hjälpa både barnet och dig själv:

● Skapa rutiner – Försök att införa fasta rutiner som gör dagen mer förutsägbar för barnet. En kvällsrutin med avslappnande aktivitet som bad, massage och med nedsläckt belysning, kan hjälpa barnet att förbereda sig för sömn.

● Var närvarande och lyhörd – Var lyhörd för ditt barns signaler och behov. Genom att vara nära och uppmärksam kan du hjälpa ditt barn att känna sig tryggt och lugnt.

● Ta hjälp och avlastning – Det är viktigt att du som förälder får möjlighet till återhämtning. Om det finns möjlighet, dela ansvaret med andra vuxna i familjen eller ta hjälp av vänner och släkt. Det är viktigt att få tid för sömn och vila.

● Fokusera på ditt eget välmående – Ett utmattat sinne kan göra det ännu svårare att hantera ett krävande barn. Försök hitta stunder för dig själv, även om de är korta, där du kan vila, äta eller bara andas.

● Var tålmodig – Det kan vara lätt att känna sig otillräcklig när ens barn är svårt att trösta. Kom ihåg att ditt barns beteende inte beror på något du gör fel. Med tiden kommer många av dessa krävande beteenden att förändras, och ditt barn kommer att utveckla nya sätt att uttrycka sina behov.

När bör du söka hjälp hos en barnpsykolog?

Det är viktigt att söka stöd om situationen med ditt plusbarn börjar kännas övermäktig att hantera på egen hand. Om ditt barn visar tecken på ständig frustration, intensivt missnöje eller om det är svårt att hitta rutiner som fungerar för hela familjen, kan det vara ett tecken på att professionell hjälp behövs. Välkommen att boka tid!

Boka föräldrastöd
Publicerad: 2024-12-19
Senast uppdaterad: 2025-02-23
Boka föräldrastöd!
Välkommen att boka tid så hjälper vi dig vidare.