Introducera en ny partner
När en ensamstående förälder träffar en ny partner kan det väcka frågor om när och hur introduktionen för barnet bör ske. Det är vanligt att föräldrar känner skuld och att barn kan ha svårt att acceptera den nya situationen. I den här artikeln får du praktiska råd om hur du på ett tryggt sätt kan introducera en ny partner och vad du kan göra om barnet har svårt att acceptera förändringen. Vi tar även upp när det kan vara värdefullt att vända sig till en barnpsykolog för stöd.
Att tänka på innan samtalet med barnet
Det finns inga fasta regler för när eller hur en ny partner bör introduceras för ett barn, eller vad som bör eller inte bör sägas. Däremot finns det några viktiga aspekter att tänka på innan samtalet, som kan underlätta övergången och skapa en tryggare situation för barnet:
- Har barnet gått vidare? – Innan samtalet med ditt barn bör du tänka på om barnet gått vidare från din tidigare relation. Även om du som förälder gjort detta är det inte alls säkert att ditt barn känner på samma sätt. Barn kan länge gå och hoppas på att deras föräldrar en dag ska hitta tillbaka till varandra. Detta kan göra det svårt för dem att acceptera den nya partnern. Dessutom kan det kännas svårt för ett barn att ta in en ny främmande person i sitt liv.
- Tänk på barnets mognadsnivå – Innan du introducerar en ny partner för barnet bör du ta hänsyn till barnets ålder. Ett yngre barn har en lägre mognadsnivå än ett äldre barn. De yngre kan ha en stor bredd i sina reaktioner och sin förmåga att hantera känslor. De kan därför vara svårt att veta hur barnet kommer att reagera på samtalet eller mötet. I slutändan är det dock du som förälder som känner ditt barn bäst. Det är klokt att utgå från vad man själv känner är rätt.
- Förbered dig väl – Det kan kännas bra att vara förberedd innan du berättar för ditt barn om din nya partner. Tänk innan ut vad du ska säga. Fundera även på vad barnet kan svara, för att känna dig mer förberedd på att möta upp det.
- Den nya partnern kan ses som en rival – Vissa barn kan se en ny partner som en rival i att ”vinna” sin förälder. De kan även tycka att den nya partnern snor uppmärksamheten från barnet. Många barn känner även en lojalitet mot sin andra förälder. Dessa barn kan därför få extra svårt att acceptera en ny partner, då det känns som ett svek mot den andra föräldern.
- Känn dig själv trygg i relationen – Innan du introducerar en ny partner för ditt barn kan det vara bra om du själv känner dig trygg i den nya relationen. Det är även viktigt att du hinner landa i dina egna känslor. Om du utstrålar att din partner är en person du känner dig trygg, lugn och älskad av, blir det enklare för barnet att också acceptera partnern.
- Prata med din gamla partner – Det är bra om din gamla partner vet om din nya relation. Det kan kännas och bli fel om hen får reda på det via barnet.
10 tips att tänka på när du introducerar en ny partner för dina barn
- Kommunicera situationen – Du bör som förälder vara tydlig med barnet om hur situationen ser ut och vad du förväntar dig av din nya partner. Detta kan göra det lättare för barnet att acceptera situationen. Berätta att du förstår att situationen kan kännas jobbig, men att detta känns bra för dig som förälder.
- Håll första mötet kort och enkelt – Första träffen bör vara relativt kort och enkel. Det bör inte finnas alltför mycket krav eller press i situationen. Håll det hela lättsamt.
- Träffas på en neutral plats i början – De första gångerna du introducerar den nya partnern för barnet bör det ske på en neutral plats. Det kan vara på stan, i naturen eller kanske på ett café. Det kan vara bra om barnet får bestämma plats. De känner sig då mer sedda och betydelsefulla. När det känns som att partnern och barnet börjat lära känna varandra, kan träffarna övergå till hemmet.
- Sov inte över de första gångerna – När partnern är på besök hemma hos dig kan det vara bra om hen de första gångerna inte sover över.
- Tillåt reflektion – Det kan vara bra att låta barnet bearbeta och reflektera över de första mötena. Som förälder är det viktigt att vara lyhörd för barnets reaktioner.
- Visa barnet mycket kärlek – Även om en ny partner har kommit in i ditt liv som förälder är det viktigt att visa barnet kärlek. De ska känna att de alltid är det viktigaste för dig. Fortsätt prioritera barnet högst och låt de känna sig sedda.
- Lyssna på barnets känslor och låt dem sätta takten – Genom att ofta fråga barnet hur det känner om situationen öppnar du upp för att prata om barnets känslor. Acceptera alla olika känslor. Detta kan göra att det känns som en lättare situation att hantera för barnet. Blir det mycket jobbigt för barnet bör du låta det ta tid att smälta allt innan du går vidare till nästa steg i processen.
- Tvinga inte fram något – Om du känner att barnet inte är redo för att träffa din nya partner är det viktigt att inget tvingas fram.
- Var beredd på motstånd – Det är vanligt att situationen i början känns jobbig för barnet. Det kan visa motstånd mot situationen och besvikelse på dig som förälder. En ny partner gör att drömmen om att hitta tillbaka till den andra föräldern förstörs, något man som förälder får respektera.
- Upprätthåll barnets rutiner – Även om en ny partner kommer in i barnets liv är det viktigt att trots att behålla stabilitet runt barnet. Rutiner är en sak som ger barnet trygghet och förutsägbarhet när mycket annat kan kännas nytt.
Om ditt barn inte accepterar din nya partner
Ibland kan barn ha svårt att acceptera sin förälders nya partner. Det viktiga i dessa situationer är att ge ditt barn tid till att landa i den nya situationen. Att tvinga barnet att tycka om den nya partnern kommer inte att resultera i att barnet gör det.
Om barnet inte accepterar din nya partner kan det vara bra att visa barnet att du accepterar dessa känslor. Ta det lugnt och visa barnet mycket kärlek och omtanke. Det kan vara bra att låta den nya partnern komma in i ert nya liv succesivt.
För att öka chansen att partnern accepteras av barnet kan det kan vara bra att göra roliga saker tillsammans, allihop. Att umgås under mer lättsamma omständigheter kan vara uppskattat hos barnet och över tid göra att det ändrar sin attityd mot den nya partnern.
Hur kan en behandling hos en barnpsykolog se ut?
En behandling hos en barnpsykolog inleds med att kartlägga situationen. Psykologen kan träffa barnet själv eller med föräldern. Det är viktigt att ta hänsyn till barnets tankar och känslor i situationen. Dessutom är det viktigt att se till den miljö som omger barnet. Allt för att få en helhetssyn på situationen. Efter kartläggningen kan barnpsykologen gå vidare med behandlingen.
I behandling jobbar barnpsykologen för att stötta och bekräfta barnet som befinner sig i en svår, men vanlig situation. Barnet kan hos psykologen få prata ut om och uttrycka sina känslor kring situationen. Tillsammans kan de utforska vad det är som i olika situationer känns jobbigt för barnet. Även föräldern kan ha jobbiga känslor kopplade till situationen och hos psykologen få stöd i sin situation.
Psykologen kan ge barnet och föräldern specifika råd och strategier för hur de kan underlätta sina jobbiga tankar och känslor. De kan få perspektiv på situationen och diskutera med psykologen hur de kan tänka och bete sig på ett annat sätt. Ibland kan det vara bra att arbeta med acceptans kring situationen.
När bör du söka hjälp hos en barnpsykolog?
Om situationen blir övermäktig och barnet trots mycket försök fortsätter att visa motstånd mot den nya partnern, finns det hjälp att få hos en barnpsykolog. Barnpsykologen kan stötta barnet i att hantera den nya livssituationen. Välkommen att boka tid!
Boka föräldrastöd