Nattskräck hos barn

Författare: Karin Lindfelt Havert
Medicinskt granskad av: Leg. Psykolog Caroline Erkers

Nattskräck är vanligt förekommande bland barn. Det kan vara svårt att veta hur man som förälder ska hantera det när det inträffar, och det kan vara mycket oroande att se sitt barn drabbas av nattskräck. Den här artikeln kommer att gå igenom vad nattskräck är, vilka tecken du kan leta efter, vilka de vanligaste orsakerna är och hur du kan hjälpa ditt barn genom dessa händelser.

Vad är nattskräck?

Nattskräck är en form av sömnstörning som inträffar under den djupaste fasen av sömnen och vanligtvis tidigt på natten. Nattskräck skiljer sig från mardrömmar genom att barnet inte är medvetet om det som händer och sällan minns något efteråt.

Ett barn som upplever nattskräck kan plötsligt skrika, vara svårt att väcka och visa tecken på panik. Trots att nattskräck kan se skrämmande ut är barnet oftast självt omedvetet om vad som pågår och lider inte av några långsiktiga konsekvenser.

Enligt forskning förekommer nattskräck hos cirka 1–6% av alla barn, och det är vanligast i åldrarna 3–12 år. En nattskräcksepisod varar vanligtvis mellan några minuter upp till en halvtimme. Tillståndet minskar vanligtvis med åldern men kan även förekomma i vuxen ålder.

Tecken på nattskräck hos barn

Att identifiera nattskräck kan vara svårt för föräldrar som inte tidigare har upplevt det. Här är några vanliga tecken som kan tyda på att ditt barn upplever nattskräck:

  • Plötsligt högljutt skrik – Barnet kan börja skrika eller gråta högt utan någon tydlig orsak. Detta sker ofta under den första tredjedelen av sömnen.
  • Svårt att väcka – Trots att barnet kan verka vaken och upprörd, är det vanligtvis mycket svårt att få dem att vakna. 
  • Oro och förvirring – Barnet kan verka panikslaget eller förvirrat. De kan ofta göra stora kroppsrörelser, som att slå omkring sig eller sätta sig upp i sängen med öppna ögon.
  • Ingen medvetenhet om omgivningen – Under en nattskräcksepisod är barnet inte medveten om sin omgivning och reagerar därmed inte på försök till tröst eller lugnande ord.
  • Ingen minnesbild på morgonen – När barnet väl vaknar efter episoden har de inget minne av vad som har hänt och kan vara helt omedvetna om att något inträffade under natten.
Boka föräldrastöd!
Välkommen att boka tid så hjälper vi dig vidare.

Orsaker till nattskräck

Nattskräck kan utlösas av flera olika faktorer, ofta relaterade till sömnkvalitet eller förändringar i barnets vardag. Här är några vanliga orsaker:

  • Sömnbrist – Brist på tillräcklig sömn kan öka risken för nattskräck. När barnet inte får tillräckligt med vila kan behovet av djupsömn öka, vilket kan utlösa fler episoder.
  • Oregelbundna sömnrutiner – Att gå och lägga sig vid olika tider eller att inte ha en regelbunden sömncykel kan påverka barnets sömn mönster och utlösa nattskräck.
  • Stress eller ångest – Emotionella påfrestningar, som förändringar i barnets miljö, konflikter i hemmet eller andra stressfaktorer, kan bidra till att nattskräck uppstår.

    Läs vidare om ångest hos barn och unga.
  • Fylld urinblåsa – En full urinblåsa kan orsaka obehag och störa barnets djupsömn. När urinblåsan är full, skickas signaler till hjärnan som kan störa sömncykeln utan att väcka barnet helt. Detta kan trigga en nattskräcksepisod.
  • Feber Hög feber eller andra sjukdomar kan påverka barnets sömn och utlösa episoder av nattskräck.
  • Genetisk benägenhet – Som med många andra tillstånd finns det en ärftlig faktor som kan öka risken för nattskräck. Barn som har föräldrar eller andra nära släktingar som har upplevt nattskräck eller sömngång har en högre risk att själva utveckla tillstånden.

Tips på att hantera ditt barns nattskräck

Att hantera nattskräck kan vara utmanande, men det finns flera strategier som kan hjälpa både dig och ditt barn att komma igenom episoderna på ett säkrare och lugnare sätt. Här kommer några praktiska tips:

  1. Förbli lugn – Det är viktigt att förbli lugn när en nattskräcksepisod inträffar. Föräldrar blir ofta skrämda av barnets skrik och beteende. Kom ihåg att barnet inte är medvetet om vad som händer och inte kommer att minnas något efteråt.
  2. Försök inte väcka barnet – Att försöka få barnet att vakna kan förlänga episoden och göra barnet ännu mer förvirrat och oroligt. Försök istället hjälpa barnet tillbaka till normal sömn.
  3. Skydda barnet från skada – Under nattskräcksepisoden kan barnet göra stora rörelser, vilket kan innebära en risk för att de skadar sig själva. Se till att miljön runt det sovande barnet är säker genom att ta bort föremål nära sängen som de kan slå sig på.
  4. Skapa regelbundna sömnvanor – En regelbunden sömnrutin med tillräckligt många timmars sömn kan minska förekomsten av nattskräck. Försök att hålla samma läggtider varje kväll och skapa en lugn miljö före sänggåendet.
  5. Undvik överstimulering före sängdags – För mycket stimulering, som intensiv lek eller skärmtid, precis före läggdags kan påverka barnets förmåga att komma till ro och därmed öka risken för nattskräck.
  6. Vätskerestriktion på kvällen för att undvika en full urinblåsa under natten som kan trigga igång nattskräck kan det vara bra att begränsa mängden vätska under kvällen, samt se till att barnet går på toaletten innan sänggåendet.
  7. Håll ett sömnschema – Vid återkommande episoder kan man testa att väcka barnet vid en schemalagd tidpunkt. Detta bör ske cirka 30 minuter innan den förväntade episoden, och barnet hålls vaket i ungefär 5 minuter. Genom att avbryta den pågående sömncykeln får barnet möjlighet att somna om och starta en ny cykel.

Sammanfattning

Nattskräck hos barn kan vara en skrämmande upplevelse för föräldrar, men det är vanligtvis ofarligt och växer ofta bort med tiden. Genom att förstå orsakerna och tecknen, samt använda strategier som att upprätthålla regelbundna sömnrutiner, kan man minska frekvensen av episoder.

Om nattskräcken blir frekvent eller långvarig kan det vara värdefullt att söka professionell hjälp för att ge barnet och familjen bästa möjliga stöd och trygghet under sömnen.

Läs vidare om sömnproblem hos barn och unga.

När bör du söka hjälp hos en barnpsykolog?

Även om nattskräck vanligtvis är ofarligt och går över med tiden, kan det finnas tillfällen då det är motiverat att söka professionell hjälp. Du är välkommen att rådfråga en psykolog om:

  • Nattskräcksepisoderna är mycket frekventa och intensiva, eller stör barnets och familjens sömn regelbundet.
  • Nattskräck åtföljs av andra beteendemässiga eller emotionella problem under dagen.
  • Om barnet har en historia av trauma eller ångest som kan vara en underliggande orsak.
  • Om du som förälder känner oro. Även om nattskräck hos barn vanligtvis är ofarligt kan det vara skönt att få prata med någon som kan ge svar på frågor och ge utrymme för dina egna känslor.
  • Det är också klokt att rådgöra med en psykolog om nattskräcken fortsätter in i tonåren, vilket är mindre vanligt.
Boka föräldrastöd

Referenser:

Leung AKC, Leung AAM, Wong AHC, Hon KL. Sleep Terrors: An Updated Review. Curr Pediatr Rev. 2020;16(3):176-182. doi: 10.2174/1573396315666191014152136. PMID: 31612833; PMCID: PMC8193803.
https://www.1177.se/barn–gravid/att-ta-hand-om-barn/barns-somn/somnbesvar-hos-barn/
https://www.internetmedicin.se/barn-och-ungdomsmedicin/nattskrack-pavor-nocturnus

Publicerad: 2024-09-19
Senast uppdaterad: 2025-02-23
Boka föräldrastöd!
Välkommen att boka tid så hjälper vi dig vidare.