Skilsmässa med barn

Författare: Karin Lindstrand
Medicinskt granskad av: Leg. Psykolog Caroline Erkers

Barn kan reagera på olika sätt vid en skilsmässa. Den här artikeln kommer att gå igenom hur man kan berätta för barn om skilsmässan och skapa en så bra situation som möjligt för barnen. Det kan vara svårt som vuxen att veta hur barn påverkas av en skilsmässa och hur mycket barnen ska få bestämma i situationen, något som också tas upp i artikeln.

Hur långt innan skilsmässan bör jag prata med mitt barn?

Det är bra att berätta för barnet om skilsmässan så fort ni har bestämt er. Det är dock väldigt viktigt att ni är säkra på beslutet för att undvika missförstånd och att ni skickar otydliga signaler till barnet. Om föräldrarna drar ut på att berätta för barnen men andra i omgivningen känner till skilsmässan finns en risk att barnen får reda på det från annat håll. Det är inte optimalt då barnet kan känna sig sviken av föräldrarna.

Hur påverkas barn av skilsmässa?

En separation mellan föräldrar medför alltid en omfattande omställning för barnen, oavsett hur väl den hanteras. Barnen måste anpassa sig till en ny verklighet där de inte längre bor med båda föräldrarna samtidigt. Detta kan innebära förändringar i boendesituation, skolgång och sociala relationer, inklusive eventuella nya familjemedlemmar.

Många barn upplever detta som en påfrestande period präglad av sorg och osäkerhet. Skilsmässan i sig leder dock sällan till bestående negativa effekter. Det som kan orsaka långvariga problem är snarare föräldrarnas eventuella konflikter och samarbetssvårigheter. Barns reaktioner på en skilsmässa varierar beroende på ålder och mognad.

Hur påverkas småbarn?

Yngre barn har svårt att förstå de långsiktiga konsekvenserna och reagerar främst på omedelbara förändringar. De behöver tydlig information om den närmaste framtiden och försäkran om att båda föräldrarna fortfarande finns tillgängliga. Barn i skolåldern har en större förståelse för situationen och kan känna djup sorg över förlusten av den tidigare familjestrukturen. De kan oroa sig för sin roll i separationen och behöver försäkras om att de inte bär något ansvar för föräldrarnas beslut.

Hur påverkas tonåringar?

Tonåringar har ofta ett socialt nätverk utanför familjen som kan ge stöd, men de behöver fortfarande sina föräldrars närvaro och bekräftelse. Det är viktigt att lyssna på deras funderingar och känslor samt betona att familjerelationerna består trots förändringarna. Oavsett barnens ålder är det avgörande att föräldrarna kommunicerar öppet, ger stöd och skapar trygghet i den nya familjesituationen.

Boka föräldrastöd!
Välkommen att boka tid så hjälper vi dig vidare.

5 tips på hur du pratar med ditt barn om du genomgår en skilsmässa

  1. Förbered er på att besvara praktiska frågor från barnen. Ha svar redo gällande boende, högtider, skjuts till aktiviteter och skolgång. Om ni inte har alla detaljer klara, försäkra barnen om att ni har en plan och att allt kommer att ordna sig på ett bra sätt.
  2. Ge barnen tid att smälta informationen och ställa egna frågor. Undvik att överösa dem med onödig information. Kom ihåg att detta är första gången de hör om förändringen och de kan behöva tid att bearbeta beskedet innan de är redo för mer detaljer.
  3. Välj en lugn dag för samtalet, när inget annat stort är inplanerat. Planera gärna en trevlig aktivitet efteråt, som att se en film, äta glass eller beställa god mat.
  4. Låt barnen reagera på sitt eget sätt. Reaktionerna kan variera från sorg och ilska till likgiltighet. Acceptera alla känslor och var beredda att stötta barnen oavsett hur de reagerar.
  5. Betona att skilsmässan inte är barnens fel och att ni vuxna är överens. Även om det inte alltid stämmer, är det sällan hjälpsamt för barnen att höra detaljer om era konflikter. Ni får visa sorg, men försök behålla lugnet. Undvik att beskylla varandra eller gå in på orsaker till separationen. Förklara istället enkelt att föräldrar ibland slutar vara kära och vill bo på olika ställen, men att ni alltid kommer att vara föräldrar tillsammans för barnen.

Finns det saker du inte ska göra eller säga när du pratar med ditt barn om skilsmässa?

Det är viktigt att föräldrar undviker att kritisera eller tala negativt om varandra i barnets närvaro. Barnet bär på en del av båda föräldrarnas identitet, och negativa kommentarer om den andra föräldern kan därför påverka barnets självbild och välmående negativt. Om en förälder uttrycker missnöje eller ogillande mot den andra, kan barnet känna sig kluvet och uppleva skuldkänslor när det har roligt eller trivs hos den föräldern som har blivit kritiserad.

Det är viktigt att barnet känner att den kan ha en positiv relation till båda föräldrarna, utan att behöva oroa sig för lojalitetskonflikter eller känna att det sviker den ena föräldern genom att uppskatta tiden med den andra. Genom att respektera varandra som föräldrar, även om ni inte längre är ett par, skapar ni en trygg miljö för barnet att utveckla sunda relationer till er båda.

Vad bestämmer barnet vid en skilsmässa?

Det är viktigt att anpassa barns delaktighet i beslut efter deras ålder och mognad. För yngre barn kan detta innebära att låta dem göra enkla val, som att välja vilken jacka de vill ta med sig när de byter boende eller vilken mat ni ska äta till middag. Större och mer komplexa beslut är oftast inte lämpliga för små barn att hantera. Som förälder är det dock viktigt att vara uppmärksam på både vad barnet säger och hur det beter sig, och ta hänsyn till dessa signaler när man fattar beslut som rör barnet.

Barn i skolåldern kan gradvis involveras mer i beslutsprocesser. Ju äldre barnet blir, desto mer bör man ta hänsyn till deras åsikter, särskilt när det gäller frågor som boendearrangemang. Det finns ingen specifik ålder då barn får full bestämmanderätt enligt lag, men alla beslut ska fattas med barnets bästa i åtanke. Att låta barn vara delaktiga i beslut som rör deras liv hjälper dem att känna sig sedda och respekterade. Det är en balansgång mellan att ge dem inflytande och samtidigt skydda dem från alltför stort ansvar.

Vilken uppdelning av boendet hos föräldrarna är bäst för barnet?

Barns välmående gynnas ofta av att ha nära och välfungerande relationer till båda föräldrarna, i den utsträckning det är möjligt. Ett växelvis boende tycks ofta främja utvecklingen av sådana relationer. När en förälder delar vardagen med sitt barn blir det naturligt att hålla sig uppdaterad om barnets liv. Detta inkluderar kännedom om barnets vänner, skolsituation och fritidsaktiviteter. Denna dagliga involvering i både stora och små händelser i barnets liv är av stor betydelse för att upprätthålla en stark förälder-barn relation. Det är dock viktigt att poängtera att det inte finns någon universell lösning för hur boendet bör fördelas mellan föräldrarna.

Varje familj har unika omständigheter och behov. Därför är det avgörande att noga överväga den specifika familjesituationen när man fattar beslut om boendearrangemang. Att skapa en balans mellan barnets behov av stabilitet och möjligheten att ha en nära relation till båda föräldrarna kan vara en utmaning. Faktorer som barnets ålder, föräldrarnas arbetsscheman, avståndet mellan hemmen och barnets egna önskemål bör alla tas i beaktande. Det viktigaste är att prioritera barnets bästa oavsett hur boendet fördelas.

När bör du söka hjälp hos en barnpsykolog?

Det är vanligt att barn reagerar med sorg eller ilska vid en skilsmässa då det innebär en stor förändring. Om barnen mår väldigt dåligt eller om reaktionen av skilsmässan håller i sig under en längre tidsperiod kan det vara bra att söka hjälp hos en psykolog.

Boka föräldrastöd
Publicerad: 2024-10-01
Senast uppdaterad: 2025-02-23
Boka föräldrastöd!
Välkommen att boka tid så hjälper vi dig vidare.