Sömnproblem hos barn och unga
Sömn är en grundläggande funktion för människor. Trots det kämpar många, både barn och vuxna, med sömnsvårigheter. Sömnbrist gör oss ofta inte bara tröttare, utan påverkar även vårt humör och vår koncentrationsförmåga. Möjligen är det särskilt viktigt att ta hand om sömnproblem hos barn och unga – eftersom sömnen påverkar fysisk och mental utveckling.
Vilka olika typer av sömnproblem finns det? Några exempel:
• Insomni – Ett av de vanligaste sömnbesvären. Den kan innebära att ha svårt att somna, svårigheter att bibehålla sömn under natten, eller att vakna för tidigt på morgonen.
Läs vidare om insomni.
• Sömnapné – Är korta men återkommande andningsuppehåll under natten som stör sömnen. Vanliga symtom är högljudda snarkningar, plötsliga flämtande uppvaknanden, överdriven dagtrötthet och morgonhuvudvärk.
• Restless legs syndrome (RLS) – En obekväm känsla av att det spritter i benen, eller att det kryper under huden. Barn kan kalla det myror i benen. Symtomen blir ofta värre vid vila och på kvällen, vilket kan störa insomningen.
• Narkolepsi – En, ganska ovanlig, kronisk sömnstörning som påverkar hjärnans förmåga att reglera sömn och vakenhet. Kännetecknas av plötsliga sömnattacker under dagen, stark trötthet under dagen, plötslig muskelsvaghet, sömnparalys och/eller livliga drömliknande upplevelser innan eller efter sovandet.
• Dygnsrytmstörningar – Problem med att anpassa sig till den normala sömn- och vakenhetscykeln. Som att kroppens egna klocka inte är synkroniserad med omgivningens klocka. Det kan till exempel visa sig genom att man somnar och vaknar på mer ovanliga tider eller har ett oförutsägbart sömnmönster.
• Sömnparalys – En, ofta obehaglig, upplevelse av att tillfälligt inte kunna röra sig när man håller på att somna eller vakna. Sömnparalyser kan vara kopplade till stress och oregelbundna sovvanor.
Sömnproblem i olika åldrar
Nedan presenteras en lista av vanliga sömnproblem i olika åldrar för barn. Det är viktigt att känna till att många av dessa sömnproblem, särskilt i de yngre åldrarna, är normala delar av utvecklingen. De förbättras ofta spontant med tiden.
Det är också bra att känna till att de här sömnproblemen kan uppstå i olika åldrar, och att den här åldersuppdelningen snarare är en indikation av när olika besvär är som vanligast. Om sömnproblemen är ihållande, och påverkar barnet och/eller familjen negativt, är det bra att söka professionell hjälp.
Sömnproblem för barn 0-2 år
- Nattligt uppvaknande – Detta är möjligen det vanligaste problemet för spädbarn och små barn. Många vaknar flera gånger om natten och har svårt att somna om på egen hand.
- Svårt att somna på egen hand – Många barn i den här åldern har svårt att somna utan en vuxens närvaro, eller behöver särskilda saker som t.ex. napp eller snuttefilt.
- Separationsångest – Barnet kan ha svårt eller vägra somna utan en vuxen med sig.
Läs vidare om separationsångest. - Tidigt morgonuppvaknande – En del barn vaknar tidigt på morgonen och har svårt att somna om, vilket kan leda till irriterat och trött humör senare på dagen.
- Kolikrelaterade sömnsvårigheter – Kolik, där barnet ofta skriker intensivt många timmar varje dag, kan leda till sömnsvårigheter. Särskilt vanligt är det barnets första månader i livet.
- Sömnregression – Regression innebär att gå bakåt i utvecklingen, och i olika utvecklingsfaser för barnet kan sömnen tillfälligt försämras. Det är vanligt.
- Tandrelaterade sömnproblem – När barnet ”tandar”, alltså får tänder, kan det kännas obehagligt och störa barnets sömn.
Sömnproblem för barn 3-5 år
- Ovilja att gå och lägga sig – Barn i den här åldern kan sov-vägra, och visa motstånd när det är dags att gå och lägga sig. Det kan bero på en mängd olika saker, som att man hellre vill göra något roligt, eller har svårt att komma ner i varv.
- Nattligt uppvaknande – Även i denna ålder är det fortsatt vanligt att vakna flera gånger om natten och ha svårt att komma till ro igen.
- Mardrömmar och nattskräck – Barn i förskoleåldern utvecklar ofta rädslor för monster, eller mörker, och det kan störa deras sömn. Ofta blir mardrömmar mer vanliga i den här åldern.
- Svårt att somna på egen hand – Det är inte ovanligt att barn i den här åldern fortfarande har svårt att somna utan specifika sömnrutiner, ”sov-saker”, eller utan en vuxens närvaro i rummet.
- Sömngång och nattskräck – Dessa så kallade parasomnier, alltså där hjärnan är delvis i vakenhet och delvis i sömn, börjar ofta visa sig i den här åldern.
- Insomni – sömnlöshet, på de olika sätt det kan yttra sig, kan också drabba barn i den här åldern.
Sömnproblem för barn i åldrarna 6-12 år
- Otillräckliga sömntimmar – Barn i den här åldern behöver ungefär 10-11h sömn per natt. Färre timmar kan leda till trötthet, irritation och koncentrationssvårigheter. I den här åldern kan det också börja visa sig om ett barn är en s.k. ”morgonmänniska” eller ”kvällsmänniska”.
- Mardrömmar – Kan försvåra sömnen även i den här åldern.
- Orolig sömn – Barn i den här åldern kan uppleva oro och ångest, som isåfall kan påverka sömnen negativt.
- Parasomnier – Att till exempel gå eller prata i sömnen kan visa sig i den här åldern. Det kan även handla om förvirrande eller stundvis obehagliga upplevelser i kroppen då hjärnan är halvt vaken, halvt sovande.
- Oro- och ångestrelaterade sömnproblem – Oro, ångest eller grubblerier kan hålla även ett barn i den här åldern vaken om nätterna, eller försvåra själva insomnandet.
Sömnproblem hos tonåringar
- Otillräckliga sömntimmar – Tonåringar behöver omkring 8-9h sömn per natt. Många tonåringar får mindre sömn än de behöver.
- Förskjuten dygnsrytm – Det är vanligt att som tonåring vända på dygnet, vilket kan leda till sömnproblem och att man hamnar i en annan rytm än omvärlden.
- Insomni – Man kan ha svårt att somna, ofta vakna under natten eller vakna tidigare än man planerat. Omkring var 10:e tonåring kämpar med insomni.
- Narkolepsi – märks oftast först i tonåren.
- Depressions- / Ångestrelaterade sömnproblem – I tonåren är det vanligt att börja fundera över vem man är, framtiden och annat som håller en vaken om nätterna. Det kan också finnas en social påtryckning om att vara tillgänglig på sin telefon sent om kvällarna – få vill vara den som först loggar ut, och kanske missar något.
Hur påverkas barn och unga av sömnsvårigheter?
Barn påverkas precis som vuxna av sömnsvårigheter – kan t.ex. blir trötta, mer lättirriterade och kan ha svårt att hålla sitt fokus under dagen. Barn och unga kan kämpa mer med dessa känslor eftersom de fortfarande utvecklas och lär sig om sina känslor, behov och hur man är med andra. Svårigheterna kan i sin tur påverka inlärningsförmågan, impulskontroll och skolprestationer. Sömnsvårigheter kan också leda till humörsvängningar och/eller att man känner sig mer ledsen och irriterad.
Hur påverkas föräldrar av barns sömnproblem?
Kvaliteten hos vuxnas sömn är ofta starkt kopplad till kvaliteten hos barnens sömn – när barn sover dåligt kan föräldrarna också känna sig trötta, mer lättirriterade och ha svårt att koncentrera sig i studier eller på jobbet. Att ens barn har besvär med sömnen kan också vara stressande och påfrestande mentalt.
I vissa fall påverkas hela familjedynamiken – tröttheten hos föräldrarna och barnet kan leda till nya utmaningar och föräldrastrategier som ibland är inkonsekventa. Det kan leda till en negativ spiral inom familjen.
Tips! 4 saker du kan göra själv för dig, eller ditt barns, sömnhygien:
- Stötta dygnsrytmen – genom att ha det ljust på morgonen, och mörkt på kvällen. Se gärna till att vistas utomhus och röra på kroppen under dagen. På kvällen passar istället lugna, nedvarvande aktiviteter.
- Ha en fast kvällsrutin – t.ex. en tid för att byta om till pyjamas, en tid för att borsta tänder, att sjunga en sång eller läsa i en bok inför läggdags. En fast rutin innebär att göra samma beteenden varje kväll.
- Se över miljön i sovrummet – En god sömnmiljö är sval, mörk, och tyst. Undvik att ha skärmar eller annan elektronik i rummet.
- Om ditt barn är oroligt – avsätt en orostid på eftermiddagen eller tidig kväll för att prata om oron. Lös det ni kan lösa och sätt gärna resten av oron i en orosburk, eller gör något annat för att visa att oron sen inte behöver hanteras där och då på kvällen. Det kan minska grubbleriet och vridandet och vändandet i sängen.
När bör du söka hjälp?
Generellt sett bör man överväga professionell hjälp om sömnproblemen pågått i mer än 3 månader och påverkar barnets och/eller familjens vardag och mående negativt.
Det är klokt att söka hjälp när barnet mår dåligt över sina mardrömmar även på dagen, verkar rädd för att somna, går i sömnen på ett sätt som skapar problem, ofta har nattskräck eller har nattskräck efter att ha genomgått puberteten.
Få hjälp av en barnpsykolog
En psykolog som arbetar med barn och unga kan erbjuda värdefull hjälp genom att:
- Grundläggande kartlägga barnets sömnvanor och mönster.
- Undersöka eventuella psykologiska eller beteendemässiga anledningar till sömnsvårigheter. Det kan till exempel röra sig om stress, oro eller ångest.
- Hjälpa barnet utveckla strategier för att hantera sömnrelaterade tankar och känslor.
- Lära ut avslappningstekniker.
- Stötta i tillämpandet av strukturerade kvällsrutiner.
- Ge föräldrastöd kring hantering av situationen, och tips kring sömnhygien och goda vanor.
Referenser:
- https://www.vardochinsats.se/adhd/foerebyggande-insatser/soemnhygien/ (Nationella vård- och insatsprogram, sömnhygien).
- https://www.sveakbt.se/barnpsykolog/somnproblem-barn (sveas artikel)
- https://kunskapsstodforvardgivare.se/omraden/psykisk-halsa/vagledningsdokument-for-barn-och-unga-med-psykisk-ohalsa/somnstorning-hos-barn-och-unga-med-psykisk-ohalsa (om extrem trötthet hos särskilt mammor, region stockholm)
- https://www.hjarnfonden.se/hjarnhalsa/somn/barn-och-ungdomars-somnvanor/ (om att söka hjälp efter 3 månader)