Copingstrategier
Copingstrategier är olika sätt att hantera eller handskas med något som händer i ens liv, ofta något svårt eller utmanande. Ordet coping innebär själva hanterandet av oönskade eller negativa händelser, tankar eller känslor.
Vad är en copingstrategi?
En copingstrategi är ett sätt att hantera en utmanande eller påfrestande situation. Det finns många olika copingstrategier, och vanligtvis har man lättare att använda vissa copingstrategier mer än andra. Detta beror på att alla människor är olika, och därmed har olika sätt att framgångsrikt hantera en negativ känsla eller stressfylld situation. För en del fungerar det bra att skratta åt något som känns tufft, medan det för andra hjälper att prata om det. Hittar man ett sätt som effektivt hjälper en att minska fysiska, psykiska eller emotionella påfrestningar tenderar man att oftare ta till det, då man har tidigare bevis på att just denna copingstrategin fungerar.
Vilka typer finns det?
Olika typer av copingstrategier:
Problemfokuserad coping
Problemfokuserad coping innebär att hantera själva problemet eller situationen som ger upphov till negativa eller stressfyllda känslor. Det kan vara att man har för mycket att göra på jobbet där det då finns olika sätt att hantera problemet. Det kan vara att använda sig av en kalender för att strukturera upp, prata med sin chef eller fråga en kollega om hjälp.
Känslofokuserad coping
Känslofokuserad coping innebär att hantera de känslor som uppstår inom oss när vi upplever något svårt eller utmanande. Det kanske är så att man inte vill eller kan förändra situationen eller problemet, och då måste man hitta sätt att hantera känslorna som situationen skapar. Känner man sig ledsen är ett sätt att hantera känslan av sorg att gråta. Känner man sig stressad kanske man gör en avslappnande övning.
Dysfunktionell coping
Dysfunktionell coping innebär att hantera problemet eller de känslor som uppstår med undvikande eller distraktioner. Det beror på att man känner en hjälplöshet eller uppgivenhet inför problemet och att man inte litar på sin egen förmåga att kunna hantera det effektivt. På kort sikt kan dysfunktionell coping kännas bra och hjälpsamt, men på längre sikt kan det ge negativa konsekvenser, då problemet eller de upplevda negativa känslorna kommer tillbaka eller till och med kan förvärras. Skjuter man exempelvis upp en arbetsuppgift för att på kort sikt slippa ta itu med den, kan det på längre sikt göra att man missar en deadline.
Vilka copingstrategier är bäst?
Det bästa är att ha ett flexibelt förhållningssätt till copingstrategier. Det är bra att inte fastna för mycket vid en särskild strategi och alltid ta till samma, oavsett situation. Copingstrategier i sig är varken bra eller dåliga, de är bara olika sätt att hantera och lösa en situation där strategin antingen fungerar eller inte fungerar. Förmågan att anpassa våra copingstrategier efter situation går att träna upp, och det är individuellt vilka strategier som fungerar bäst.
Copingstrategier och stress
Stress och copingstrategier har ett dubbelt förhållande. Dels kan stress påverka ens förmåga att ta till adekvata och fungerande copingstrategier, dels kan man använda copingstrategier för att hantera stress.
Stress kan påverka ens förmåga att ta till hjälpsamma copingstrategier då stress kan göra att man får svårare att koncentrera oss och fatta beslut samt att man lättare blir oroliga. Stress kan även göra att man har svårt att se situationen klart och tydligt, och det kan kännas övermäktigt att hantera en utmanande situation på ett tillfredsställande sätt.
Copingstrategier för att hantera stress kan vara både problemfokuserade och känslofokuserade. Problemfokuserade copingstrategier vid stress kan vara att minska sin arbetsbörda, avsätta tid för återhämtning eller utföra lustfyllda aktiviteter. Känslofokuserad coping för stress kan handla om att hantera de känslor som stress kan ge upphov till, exempelvis oro, nedstämdhet eller ledsenhet. Då kan mindfulness, att prata med en vän eller att tillåta sig själv att känna känslan vara olika sätt att använda känslofokuserad coping.
Välkommen att boka tid hos oss
Upplever du att dina nuvarande sätt att hantera olika situationer inte fungerar eller är dysfunktionella kan en psykolog hjälpa dig att träna upp förmågan att adekvat och flexibelt hantera olika situationer du möts av i livet. KBT är en behandlingsform som väl lämpar sig för att utveckla mer fungerande och flexibla copingstrategier. Genom att först skapa en bild av dina nuvarande copingstrategier kan man därefter påbörja ett förändringsarbete i rätt riktning, exempelvis med hjälp av beteendeförändring.
Boka terapi Kontakta oss