Dataspelsberoende

Författare: Psykologkandidat
Medicinskt granskad av: Leg. Psykolog Caroline Erkers

Känner du att ditt spelande börjar ta över vardagen, eller att du har svårt att sluta även när det påverkar ditt liv negativt? Dataspelsberoende kan vara en utmaning att hantera och påverka både din psykiska hälsa och relationer. I den här artikeln går vi igenom vad dataspelsberoende är, varför det kan uppstå och hur du kan ta steg till att få bättre kontroll i din vardag.

Vad är dataspelsberoende?

Dataspelsberoende innebär att en person har ett överdrivet begär att spela datorspel, TV-spel eller andra onlinespel. Begäret kan kännas okontrollerbart och medföra flera negativa konsekvenser för personen. Dataspelsberoende kan även kallas för gamingberoende och är sedan år 2018 klassat som en sjukdom av Världshälsoorganisationen, WHO. Att vara dataspelsberoende är inte samma sak som att vara ”spelberoende”. En person som är ”spelberoende” spelar istället om pengar, exempelvis på casinon, betting eller kortspel.

Dataspelsberoende innebär inte bara att en person spenderar mycket tid framför en datorskärm. Spelandet får även en negativ inverkan på andra aspekter av personens liv, såsom mindre tid spenderad med familjen och minskad social kontakt där vänskapsrelationer kan drabbas negativt. Det kan även uppstå konflikter eller att personen har svårt att passa tider på grund av att spelandet högt prioriteras. Det är även vanligt att personer med spelberoende prioriterar spelandet framför att sova, vilket kan bidra till trötthet, sömnsvårigheter och ytterligare påverkan på vardagen. En del personer med dataspelsberoende har mycket frånvaro från jobbet eller skolan.

Detta kan vara på grund av att spelandet prioriteras, men även på grund av påverkan på sociala relationer eller att man missat mycket av undervisningen. Många upplever även att deras fritid blir påverkad av beroendet. En del har inte något annat fritidsintresse, hobby eller aktivitet att utöva, mer än att sitta och spela. Konsekvenserna av dataspelsberoende kan samlat påverka en persons mentala hälsa med både oro, ångest och nedstämdhet.

Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.

Symtom på dataspelsberoende

Det finns vissa tecken man bör vara uppmärksam på som kan vara symtom på dataspelsberoende. Dessa tecken kan vara en indikation på att spelandet börjat ta över allt mer i olika delar av personens liv. Det är viktigt att tänka på att alla som spelar mycket dator, TV eller andra onlinespel inte lider av dataspelsberoende.

  1. Mycket skrämtid. Att ägna mycket tid åt att sitta framför en skärm och spela olika former av spel kan vara ett tecken på dataspelsberoende. Tiden man lägger framför skärmen kan upplevas som svår att kontrollera. Trots att man vill spela mindre kan tiden kännas svår att begränsa.
  2. Viktiga saker prioriteras bort. Har delar som tidigare var viktigt för personen såsom nära anhöriga, aktiviteter eller karriär börjat prioriteras bort till följd av mycket spelande, kan personen ha ett dataspelsberoende. Detta kan göra att viktiga relationer och glädje för aktiviteter går förlorat. Det kan vara svårt att själv avgöra när andra saker börjat åsidosättas till följd av spelandet. Vissa personer kan få det sagt till sig av närstående.
  3. Förlorat intresse för tidigare viktiga saker. Personen kanske inte bara börjat prioritera bort gamla viktiga intressen, utan även tappat intresset för dessa saker. De kan vara helt fast i sitt spelande och inte tycka att något annat känns roligt eller viktigt.
  4. Misslyckade försök att sluta eller minska på sitt spelande. Många med ett dataspelsberoende kan ha haft tidigare perioder där de försökt minska eller helt sluta att spela. De kan förstå de negativa konsekvenserna mängden spelande innebär, men trots detta ha svårt för att dra ner på tiden. Vissa lyckas uppnå målet ett tag, men faller snabbt tillbaka till gamla mönster av mycket spelande.
  5. Ständiga tankar på spelandet. Det är vanligt att personer med dataspelsberoende lägger mycket tankeverksamhet på spelen, även när de inte spelar. De kan gå fundera över, planera och längta till nästa gång de ska få spela. Detta kan exempelvis märkas genom att personerna upplevs vara frånvarande i samtal eller på lektioner.
  6. Försämrade prestationer på arbetet eller i skolan. Personer med dataspelsberoende kan ägna så mycket tid åt sitt spelande att de upplever att deras prestationer på arbetet eller i skolan påverkas negativt. Det kan handla om att de inte genomfört viktiga uppgifter eller läxor. Det kan även handla om att de upplever en sämre koncentrationsförmåga och är mindre produktiva på arbetet eller i skolan. Vissa personer med dataspelsberoende går inte ens till arbetet eller skolan. Istället sitter de hemma och spelar.
  7. Sömnproblem. Många med dataspelsberoende upplever sömnproblem. Vissa prioriterar inte att gå och lägga sig, andra kan ha svårt för att somna när de väl försöker. En del personer har flera nattliga uppvaknanden och kan då ha svårt att somna om.
  8. Ökad rastlöshet och sämre fysisk förmåga. Att spela mycket dataspel innebär även att personen under många timmar blir stillasittande. Detta kan leda till en känsla av rastlöshet i kroppen. Stillasittandet kan även bidra till en sämre fysisk förmåga, där man kan känna trötthet och en försämrad fysisk uthållighet vid aktiviteter. Vissa kan även få huvudvärk eller ögonproblem.
  9. Påverkan på personens mentala hälsa. Dataspelsberoendet och alla dess konsekvenser kan negativt påverka personens mentala hälsa. En del känner sig ångestfyllda, irriterade, nedstämda eller skamfyllda över sitt spelande. Att tappa sociala kontakter eller att känna att man förlorat kontrollen över spelandet kan kännas mycket jobbigt. Vissa kan reagera defensivt om de konfronteras med sina spelmönster.
  10. Försök till att dölja sitt spelande. De som mår dåligt över sitt spelande kan göra mycket för att försöka dölja spelandet. Vissa ljuger om att de spelar eller om hur mycket de spelar. Detta för att undvika att bli konfronterade eller att bemötas av negativa reaktioner kopplade till spelandet.

Dataspelberoende hos vuxna

Dataspelsberoende hos vuxna kan se ut på flera olika sätt och uppstå av många anledningar. En del känner ensamhet och kan tack vare spelen hitta nya vänner. Andra tycker att spelandet distraherar från jobbiga känslor de går runt och bär på. Att spela kan även ge utlopp för att uttrycka känslor. Vuxna med dataspelsberoende kan utåt sett lyckas upprätthålla en väl fungerande vardag då de lyckas dölja spelandet på ett sätt som gör att det inte märks av. De kan utåt sett sköta arbete och familj, utan att omgivningen märker att de ägnar en överdriven tid på att spela. I själva verket kan de ha svårt att få ihop sin vardag.

Det är vanligt att känna sig mycket påverkad av sitt spelande. Att som vuxen känna att man inte kan kontrollera spelandet kan leda till mycket skam och känslor av kontrollförlust. Arbetet kan bli påverkat av beroendet, likväl som ens kompisrelationer. Vissa kan även ha svårt att behålla en kärlekspartner. Spelandet kan i längden leda till att den drabbade hamnar i arbetslöshet och ensamhet, vilket ytterligare påverkar känslor av oro, ångest, skam och nedstämdhet.

Dataspelsberoende hos barn

Dataspelsberoende hos barn kan se annorlunda ut än hos vuxna. Dataspel är designade för att stimulera hjärnans belöningssystem och öka spelandet. Till skillnad från vuxna kan barn ha svårt att reglera sitt beteende, vilket kan försvåra för barn att sluta spela, trots att de blir tillsagda. Barn har inte heller samma förmåga till att reflektera över sitt spelande och kanske inte förstår när spelandet blir ett problem.

Här kan spelandet bli till ett beroende om barnets föräldrar brister i sin gränssättning. För barn som spelar mycket dator är det därmed viktigt att föräldrarna håller uppsikt och agerar om de upplever spelandet som för mycket. Vissa föräldrar spelar själva mycket dataspel vilket kan vara en orsak till att även deras barn börjar spela. Barn kan även blir beroende om de ser spelandet som en flykt från verkligheten när de känner sig ensamma eller på något annat sätt utsatta. Det kan handla om att de har det jobbigt med kompisar eller har svårt för att klara skolan. Spelandet kan då ge nya kompisar, eller göra att barnet distraherar sig från jobbiga känslor.

En del barn kan ha mycket kompisar som spelar, och spelar därmed själva för att känna att de passar in. För många barn kan skolan påverkas negativt av spelandet. De kan hamna efter i undervisningen eller inte ens gå till skolan. Det är även vanligt att barn med dataspelsberoende får humörsvängningar, är irriterade eller aggressiva, speciellt när spelandet försöker begränsas.

Tips till föräldrar

Nedan följer några tips till dig som förälder som upplever att ditt barn är i ett, eller på väg att hamna i ett dataspelsberoende:

  • Håll koll på barnets skärmtid – Genom att hålla koll på hur mycket tid ditt barn lägger på dataspel varje dag kan du upptäcka när det blir för mycket. Det kan vara svårt att veta när gränsen är nådd. Här är det du som förälder som känner ditt barn bäst och kan avgöra när spelandet börjar få negativa konsekvenser på barnets liv.
  • Kommunicera med ditt barn – Det är bra att hålla en öppen dialog med sitt barn kring dess spelvanor. Fråga barnet om spelen och vad barnet tycker är roligt med dem. Finns det specifika anledningar till att barnet spelar så mycket? Intressera dig för både spelandet men även andra delar av barnets liv, såsom skolan, kompisar och aktiviteter. Upplever du här att spelandet tar över stor del av barnets liv kan det vara bra att på ett ödmjukt och icke-dömande sätt kommunicera detta och vilka risker det i längden kan medföra. Lyssna aktivt på barnet och visa förståelse.
  • Sätt en tidsgräns eller gör ett schema – Genom att sätta en tidsgräns för barnets spelande blir det förutsägbart för barnet hur länge hen får spela. För att visualisera tiden ytterligare kan man göra ett schema som exempelvis kan få hänga på barnets dörr.
  • Upprätthåll rutiner – Att ha tydliga rutiner för saker i barnets liv gör det enklare att hålla sig på banan och inte fastna i dåliga vanor. Finns rutiner för hur barnet ska stiga upp, ta sig till skolan, träffa kompisar och genomföra fritidsaktiviteter är det i större utsträckning chans att detta görs.
  • Ta bort distraktioner – När barnet inte ska spela kan det vara bra att ta bort dator eller TV-spel från dess vanliga plats. Detta gör det mer visuellt tydligt för barnet att det nu inte är tid för att spela.
  • Erbjud andra aktiviteter – Att sluta spela vid avsatt tid kan för barnet kännas lättare om det ersätts med någon annan aktivitet. Föreslå att göra något roligt tillsammans, utöva en idrott, laga mat ihop eller spela ett annat spel tillsammans. Detta kan locka barnet till att faktiskt sluta spela.

Hur kan Studentpsykologerna hjälpa dig?

Dataspelsberoende kan vara svårt att bli av med på egen hand. När dataspelandet blivit till ett beroende och börjat påverka flera olika delar av en persons liv negativt kan det vara bra att söka professionell hjälp. Med rätt stöd är det möjligt att komma bort från ett dataspelsberoende och känna att man återtar kontrollen över sitt liv. Välkommen att boka en tid hos oss.

Boka terapi Kontakta oss
Publicerad: 2024-12-18
Senast uppdaterad: 2025-03-04
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.