Unipolär depression
Unipolär depression är en annan benämning för egentlig depression. Unipolär betyder enpolig, vilket innebär att individer med unipolär depression har symtom som håller sig till det depressiva, till skillnad från andra affektiva tillstånd där symtomen kan variera med maniska skov.
Vad är unipolär depression?
Unipolär depression är ett affektivt syndrom, vilket betyder att det är ett tillstånd som påverkar känslor och tankar. Anledningen till att man får unipolär depression är en samverkan av medfödd sårbarhet och yttre omständigheter och faktorer. Unipolär depression är vanligt förekommande, och varför depressiva symtom uppstår kan se olika ut för alla.
12 symtom på unipolär depression
För diagnosen unipolär depression ska man ha upplevt minst fem av följande symptom under en två veckors period, varav en symptom måste vara nummer 1. eller 2. Symptomen ska även påverka ens livskvalité och funktion i vardagen. Diagnosen ställs när en kombination av dessa symptom är närvarande och när de tillsammans skapar ett mönster som tydligt indikerar en depressiv episod.
1. Nedstämdhet
Ett nedstämt humör under större delen av dagen under två veckors tid. Att vara nedstämd kan innebära känslor av sorg likväl som känslor av tomhet och apati.
2. Tappat intresse
En märkbar minskning av intresse, lust och glädje gällande aktiviter som man tidigare tyckt om.
3. Trötthet
En känsla av att vara utmattad, orkeslös eller att man har lägre energi nästan varje dag. Det kan vara svårare att hantera vardagliga sysslor såsom att städa, äta eller duscha.
4. Förändringar i sömnvanor
En märkbar ökning eller minskning i antalet timmar man sover varje natt.
5. Koncentrationssvårigheter
Det är svårare att tänka, behålla fokus och fatta beslut än tidigare.
6. Tankar på att livet är meningslöst
Återkommande tankar och känslor av tomhet och hopplöshet . Det kan upplevas som meningslöst att försöka förbättra sin tillvaro då
7. Låg självkänsla
Återkommande tankar av värdelöshet och skam. Det är vanligt att skuldbelägga sig själv angående aspekter i sitt och närståendes liv som man upplever är sämre.
8. Psykomotiska förändringar
En märkbar förändring i hur man rör sig, antingen en ökad fysisk rastlöshet, eller att man rör sig segare än vanligt.
9. Ångest
Ökade känslor av oro och stress i vardagen. Även irritation och ilska kan förekomma.
10. Fysiska symptom
Det är vanligt att känna av depression i kroppen, såsom ont i magen, nackar, axlar eller huvudet.
11. Förändringar i aptiten
Förlust av aptit eller viktförändring utan att haft som mål att gå ner i vikt.
12. Tankar om att dö
Återkommande tankar om att det skulle vara bättre att vara död, eller tankar om självmord.
Skillnaden mellan unipolär depression och bipolär depression
Tidigare var bipolär sjukdom känt som bipolär depression, därav benämningen unipolär depression, för att särskilja de två. Unipolär depression innebar att sjukdomen är enpolig, medan bipolär sjukdom innebär att sjukdomen är tvåpolig. Individer med bipolär sjukdom har perioder med depressiva symptom som varvas med perioder av maniska eller hypomaniska symptom. Perioder av mani eller hypomani kännetecknas av en upprymdhet, vilket kan betyda att individer med bipolär sjukdom känner att deras tillstånd går uppochned till skillnad från individer med unipolär depression där symptomen är varaktigare.
Behandling för unipolär depression
Det finns flera olika behandlingar för unipolär depression. De populäraste behandlingarna för unipolär depression är kognitiv beteendeterapi (KBT), interpersonell psykoterapi (IPT) och psykodynamisk terapi (PDT). En terapeutisk behandling kan variera i upplägget och innehållet, men de flesta behandlingarna arbetar med att förändra individens tankar, känslor och beteendemönster. Behandlingarna anpassas efter individens behov och huruvida depressionen är lindrig, måttlig eller svår. Det är vanligt att kombinera antidepressiva läkemedel med terapeutisk behandling för unipolär depression.
Läs vidare om KBT.
Välkommen att boka tid eller kontakta oss
Behöver du stöd och hjälp för unipolär depression finns våra psykologkandidater här för dig. Välkommen att boka din tid online eller kontakta oss.
Boka terapi Kontakta oss