Eskapism – Verklighetsflykt

Författare: Psykologkandidat
Medicinskt granskad av: Leg. Psykolog Caroline Erkers

Eskapism, eller verklighetsflykt, är en copingstrategi som människor använder för att undkomma en verklighet som känns svår eller tråkig. Det handlar om att undvika konfrontation i vardagen, ofta genom att dagdrömma eller att distrahera sig själv. Eskapism kan fungera som en tillfällig lösning vid ångest, stress eller obehagliga känslor, där aktiviteter som att se på tv-serier, spel, sociala medier eller att ha sex kan få en att glömma allt för en stund.

Varför drabbas vi av eskapism?

Eskapism kan drabba en av flera anledningar. Livets krav och stress kan bli överväldigande, vilket leder till att vi söker tillflykt i fantasivärldar där vi känner oss mer trygga och att vi har kontroll. Ångest, depression, stress eller låg självkänsla, kan också trigga att man vill fly ifrån verkligheten. Många människor använder eskapism som ett sätt att hantera känslor av exempelvis tristess, ensamhet eller att man är missnöjd med sin situation.

5 tips för att minska min verklighetsflykt

  1. Utöva mindfulness för att lära dig stanna i nuet och hantera dina känslor utan att fly ifrån dem.
  2. Hitta nya hobbies eller intressen som ger dig positiva känslor. Att förändra din verklighet så den känns mer givande kan göra att du får ett mindre behov av att fly ifrån den.
  3. Engagera dig i fysiska aktiviteter, som träning eller promenader. Detta kan öka ditt allmänna mående och därmed påverka eskapism positivt.
  4. Hitta andra sätt att hantera din ångest. Meditation, andningsövningar, eller prata med någon om hur du mår är några exempel på strategier som gör att du kan hantera dina känslor och tankar utan att fly ifrån dem.
  5. Umgås med nära och kära. Prata med vänner eller familj om dina känslor och hur du mår. Att få stöd från andra och känna gemenskap kan göra att du mår bättre vilket kan minska viljan att fly från din situation.
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.

Sund verklighetsflykt

Sund verklighetsflykt kan beskrivas som begränsade och medvetna stunder av avkoppling där man tillåter sig själv att undkomma verkligheten. Exempel på detta kan vara att läsa en bra bok, se en fängslande film, tänka på något härligt eller delta i kreativa aktiviteter som musik eller måleri. Dessa stunder kan erbjuda en välbehövlig paus från vardagens krav, utan att påverka våra ansvar och förpliktelser negativt.

Att hitta balans mellan det vi behöver göra och tillfälliga pauser från verkligheten kan ge oss den återhämtning och energi vi behöver för att bättre hantera våra dagliga utmaningar. Eskapism blir då en medveten och kontrollerad strategi, där vi avsätter tid för att drömma oss bort eller finna distraktion på ett positivt sätt.

Fler exempel på sund verklighetsflykt kan inkludera dagdrömmande, skogspromenader, mysa med ett djur eller till och med en kort semester för att komma bort från vardagen. Fysisk aktivitet, som träning eller promenader, kan också fungera som en värdefull paus. Även relationer och umgänge med vänner kan vara ett bra sätt att få ett avbrott i livet som ger energi och glädje.

Osund verklighetsflykt

Osund verklighetsflykt innebär att man flyr från sitt obehag på ett sätt som i längden ger skada och påverkar ens allmänna fungerande och mående negativt. Det kan innebära att man isolerar sig, undviker viktiga ansvarsområden eller förlorar förmågan att hantera verkliga problem. Denna typ av eskapism kan leda till negativa konsekvenser för ens relationer, arbete och psykiska hälsa.

Böcker, filmer och spel är exempel på osund eskapism om det görs i syfte att fly ifrån sin verklighet och hindrar en från att göra det man måste eller delta i saker man egentligen mår bra av. Exempelvis att man inte går och lägger sig i tid, slutar umgås med familj och vänner eller slutar gå till skolan/jobbet. Det kan i längden leda till att man blir ensam och mår ännu sämre.

Ett annat osunt sätt att fly verkligheten på är bruk av alkohol och droger i syfte att dämpa sina känslor och kontakt med sin tillvaro. Det är ett riskfyllt beteende då alkohol och drogkonsumtion tenderar att förvärra ens allmänna mående. Det kan även leda till ett beroende vilket kan förvärra symtomen man vill fly ifrån samt hela ens liv. Man kan också använda sig av eskapism som ett sätt att trycka undan sina problem vilket kan kännas bra i stunden men på lång sikt bara förvärrar allt. Verklighetsflykt är även ett vanligt sätt att prokrastinera på.

Dagdrömmande

Dagdrömmande är ett vaket tillstånd där man försvinner i sina tankar eller fantiserar iväg och då glömmer verkligheten för en stund. De flesta människor ägnar sig åt att dagdrömma då och då. Dagdrömmer man på ett sunt sätt, alltså att man tar en mental paus en stund som ger energi till att hantera verkligheten, kan det vara bra för den psykiska hälsan. Dagdrömmeri kan också öppna upp för idéer och fantasi. Detta kan främja kreativitet och ge en känsla av glädje och avkoppling.

Maladaptivt dagdrömmande

Maladaptivt dagdrömmande, innebär dagdrömmande som får dig att må sämre. Det är helt enkelt när man använder det för att fly undan jobbiga tankar, känslor och situationer och inte tar tag i det man behöver göra. Dagdrömmeri kan även innebära negativa tankar, inre bilder och fantasier som inte får en att må bra. Exempelvis att man tänker tillbaka på något jobbigt som har hänt eller fantiserar fram katastrofer eller skräckscenarion. Detta är vanligt att man gör om man är deprimerad, har ångest eller är stressad.

När behöver jag söka hjälp?

Det kan vara dags att söka hjälp när eskapismen börjar påverka din vardag och mående negativt. Om du märker att du isolerar dig från vänner och familj, undviker ansvar eller om dina dagdrömmar leder till ångest och depression, är det viktigt att prata med en professionell. Tecken på att du behöver hjälp är långvarig nedstämdhet, oförmåga att hantera vardagliga uppgifter och en känsla av att vara fast i en negativ spiral där du vill undvika din tillvaro.

Hur kan Studentpsykologerna hjälpa vid eskapism?

Studentpsykologerna erbjuder stöd och vägledning för dig som kämpar med eskapism. De kan hjälpa dig att identifiera underliggande orsaker till din verklighetsflykt och utveckla strategier för att hantera stress och ångest på ett mer konstruktivt sätt. Studentpsykologerna lär sig också verktyg för att främja sund verklighetsflykt och hjälper dig att återfå kontrollen över ditt liv.

Välkommen att boka tid eller kontakta oss

Hos oss får du möjlighet att träffa engagerade psykologkandidater som kan ge dig det stöd och den vägledning du behöver. Vi strävar efter att erbjuda snabba bokningsalternativ, och med vår smidiga onlinetjänst kan du enkelt boka en tid som passar dig.

Boka terapi Kontakta oss
Publicerad: 2025-03-04
Senast uppdaterad: 2025-03-19
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.