Fobier –
Vad är en fobi?

Författare: Anton Bengtsson
Medicinskt granskad av: Leg. Psykolog Caroline Erkers

En fobi är en överväldigande och orimligt stor rädsla för ett objekt, särskilda situationer eller specifika aktiviteter som normalt sett är ofarliga. Själva reaktionen är oftast oproportionerligt stor i förhållande till den faktiska faran, och kan leda till undvikande beteende eller extrem ångest.

Symtom vid fobi

När du lider av en fobi kan du uppleva en rad symtom som i hög grad kan variera i intensitet. Symtomen kan vara psykiska, fysiska eller båda.

  • Känslomässiga symtom – Du kan uppleva en intensiv och oproportionerlig rädsla vid tanken på det objekt eller situation som du fruktar. Det är inte ovanligt att uppleva en känsla av obehag eller ångest vid exponering för fobin. Det hela kan kulminera i en tydlig och överväldigande önskan att undvika det fruktade objektet eller situationen.
  • Fysiska symtom – De fysiska symtomen kan vara många och leder ofta i sig till negativa tankar. Du kan uppleva hjärtklappning eller ökad hjärtfrekvens, svettningar, darrningar eller skakningar, andnöd eller kvävningskänslor, ett obehag eller en smärta i bröstet, illamående eller magproblem, yrsel eller en svindelkänsla och en känsla av överhettning eller köldkänsla.

Ofta utlöses dessa symtom snabbt och kan variera i längd från några minuter till timmar beroende på hur stark fobin är. Det viktiga att ta med sig är att symtomen avtar med hjälp av exponering och går att göra hanterliga.

Hur visar sig en fobi?

En fobi kan visa sig på många olika sätt. Ofta kan man känna igen den genom att man upplever starka känslor av panik eller skräck vid kontakt med det objekt, situation eller aktivitet som är objekt för fobin. Det är inte ovanligt att man själv är medveten om hur orimlig rädslan är i relation till den faktiska faran. Kroppen och sinnet reagerar ofta på ett särskilt sätt när man exponeras för sin fobi, ofta på sätt som ligger utanför din kontroll. Att aktivt börja undvika objekt, situationer, platser och till och med människor som är kopplade till rädslan brukar vara ett ganska vanligt beteende som följer en fobi.

Det finns olika typer av fobier. De allra flesta fobier är så kallade specifika fobier. Dessa är riktade mot specifika objekt eller situationer, exempelvis en rädsla för ormar eller spindlar, eller att flyga. En annan typ av fobi är den av social fobi. Denna kännetecknas av en rädsla för sociala interaktioner eller att behöva uppträda eller prestera inför andra. Agorafobi, en annan typ av fobi, är rädslan för platser eller situationer som är svåra att ta sig ifrån eller fly ifrån.

Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.

Behandling av fobi

En KBT-behandling för fobi är ofta effektiv och leder i många fall till att du blir av med din fobi och kan leva ett mindre begränsat liv. Upplägget på behandlingen och vilka metoder man använder varierar beroende på vad fobin handlar om och hur allvarlig den är. Ett generellt behandlingsupplägg kan se ut så här:

  • Identifiera rädslan – I många fall är det tydligt vad det är som utlöser den starka känslan av rädsla och panik, men ibland kan det vara lite otydligare vad det är man faktiskt är rädd för. Då är ett första steg att identifiera rädslan och kartlägga när och var den utlöses.
  • Konfrontera rädslan i kontrollerade situationer – Nästa steg i behandlingen handlar om att närma sig det som man har en fobi kring. Detta är vad man kallar exponering och handlar om att utsätta sig för sin rädsla på gradvis svårare sätt. Detta gör man för att ändra sina tankemönster och beteenden kopplade till sin fobi. I många fall leder endast själva exponeringsarbetet till en kraftig förbättring.
  • Avslappningstekniker för att minska ångest – Du kan i en KBT-behandling för fobi också få lära dig en rad olika avslappningsövningar för att på ett bättre sätt hantera starka känslor av rädsla och panik när de uppstår.

Läs vidare om KBT.

Hur lång tid tar det att bota fobi?

En fobi kan ta olika lång tid att behandla beroende på vad fobin handlar om och hur allvarlig den är. Även patientens vilja till att göra de hemuppgifter som psykologen skickar med kan påverka hur lång tid behandlingen tar.

Behandlingsmetoder såsom KBT brukar ta mellan 5-15 sessioner men kan komma att bli längre om det skulle behövas. Vid exponeringsterapi kan betydande förändringar ses på bara några få sessioner, men ibland kan det behövas lång tid och flera sessioner för att komma till bukt med sin fobi.

Läs vidare om exponering.

Medicinering kan ibland förskrivas för att hjälpa till med symtomhantering under behandling. Det är dock inte en långsiktig lösning för att bota fobier. Du bör rådgöra med din psykolog för att fastställa den bästa behandlingsplanen för dina behov och önskemål.

De vanligaste fobierna

Social fobi

Social fobi innebär att man upplever en överväldigande och ihållande rädsla för sociala interaktioner och situationer som kan leda till att man blir bedömd av andra. Du kanske tycker det är jobbigt att prata med folk, tänker ut vad du ska säga i förhand eller helt undviker att prata med andra.

Spindelfobi

En spindelfobi innebär att du upplever en stark rädsla vid allt från att prata och läsa om spindlar, till att se bilder eller filmer på spindlar till att vara i samma rum som en spindel. Rädslan är inte bara en mild oro för spindlar utan en djup, ofta handlingsförlamande, skräck inför spindlar.

Ormfobi

En ormfobi är lik den för spindlar i sättet den tar sig uttryck och hur den påverkar dig beteendemässigt

Rädsla för att tala inför folk

Rädslan att tala inför andra är relativt vanlig och innebär en extrem rädsla för att tala inför en grupp människor. Detta kan påverka din förmåga att prestera i arbetssituationer eller vid offentliga evenemang.

Höjdrädsla

Höjdrädsla, eller akrofobi som det kan kallas ibland, innebär att du känner en intensiv rädsla för höga höjder. Detta kan innefatta många olika höjder och man kan känna rädsla mellan allt från att stå på en stege till att befinna sig högt upp på en byggnad.

Skotofobi – mörkerrädsla

Skotofobi, eller mörkerrädsla som man kallar det, innebär att du upplever stark ångest vid mörker. Denna rädsla kan hålla dig vaken om nätterna eller hindra dig från att gå in i mörka rum.

Talassofobi – rädsla för vatten

Talassofobi innebär en stark rädsla för havet och djupt vatten, vilket kan inkludera en rädsla som sträcker sig förbi djupet eller storleken på vattenmassan och inkluderar en rädsla för de okända varelser som kan finnas där.

Hur utvecklas en fobi?

Fobier kan bero på många olika saker. Man kan ha upplevt tidigare negativa händelser som man bär med sig som en rädsla. Om du exempelvis bitits av en hund kan du utveckla en fobi för hundar. Man kan genom familjemedlemmar eller nära vänner få lära sig att vara rädd för vissa saker. Detta kan ske genom att man bevittnar en olycka eller någon annan traumatisk händelse, eller att man hör hur andra pratar om farorna med exempelvis flygning.

Om ett barn ser en förälder reagera med rädsla inför spindlar kan barnet också utveckla en spindelfobi och om din omgivning kontinuerligt pratar om farorna med att flyga kan du utveckla en flygfobi. Man kan också ha en genetisk disposition, alltså en högre genetisk sårbarhet, för att utveckla fobier. Om en familjemedlem har en fobi är det alltså större risk att du också utvecklar en.

Fobin vidmakthålls, det vill säga fortsätter att finnas, på grund av en rad olika saker men oftast på grund av undvikande beteende. Att undvika det du är rädd för kan ge tillfällig lättnad, men på lång sikt förstärker det rädslan och den starka reaktionen till objektet eller situationen.

Välkommen att boka tid eller kontakta oss

Söker du stöd och hjälp för din fobi, kan våra blivande psykologer vara till hjälp. Vi erbjuder snabba och effektiva tidsbokningar inom en vecka och vår onlinetjänst gör det enkelt att boka tid. Varmt välkommen till Studentpsykologerna!

Boka terapi Kontakta oss
Publicerad: 2024-04-23
Senast uppdaterad: 2025-03-04
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.