Agorafobi

Författare: Torsten Winnerblad
Medicinskt granskad av: Leg. Psykolog Caroline Erkers

Agorafobi är en ångeststörning som innebär en intensiv och ofta irrationell rädsla för platser eller situationer där det kan vara svårt att fly eller få hjälp om en panikattack skulle inträffa. I denna artikel går vi igenom vanliga symtom på agorafobi, diskuterar möjliga orsaker till varför denna rädsla utvecklas, och utforskar olika behandlingsmetoder som kan hjälpa dig att hantera och övervinna agorafobi.

Vad är agorafobi?

Agorafobi, även känt som torgskräck, är en typ av ångest där man känner stark rädsla för platser eller situationer där det kan vara svårt att ta sig därifrån eller få hjälp om man plötsligt blir rädd eller får panik. Som ett resultat av rädslan undviker personen ofta sådana platser för att slippa uppleva dessa obehagliga känslor. Exempelvis kan en person vara rädd för att tappa kontrollen, svimma, få en hjärtattack eller behöva uppsöka en toalett snabbt utan att det finns en tillgänglig.

Symtom för agorafobi

Symtom på agorafobi kännetecknas inte bara av beteendemässiga och emotionella reaktioner, som undvikande och rädsla, utan även av en mängd fysiska symtom. Dessa symtom liknar de som uppstår vid andra fobier och ångesttillstånd. De fysiska reaktioner som kan uppstå när man hamnar i, eller tänker på, en skrämmande situation är:

  • Hjärtklappning
  • Svettningar
  • Domningar
  • Illamående
  • Tryck över bröstet
  • Diarré
  • Svimfärdig
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.

Vanliga situationer som kan utlösa agorafobi

  • Att befinna sig i en fullsatt buss, tunnelbana eller flygplan.
  • Att vara i ett köpcentrum eller på en marknad.
  • Att stå i köer eller vistas i trånga utrymmen som hissar.
  • Att vara långt hemifrån eller från annan trygg plats.

Orsaker till agorafobi

Agorafobi orsakas vanligtvis efter en eller flera panikattacker. Den initiala panikattacken i en viss situation kan leda till en intensiv rädsla för att samma sak ska hända igen. Som en följd börjar personen undvika olika situationer och platser där det skulle vara extra jobbigt att få en panikattack, vilket leder till en negativ spiral av undvikande och ökad ångest. För att hantera rädslan kanske personen endast vågar sig ut i sällskap med någon de litar på eller efter noggranna förberedelser, som att kartlägga var närmaste toalett eller utgång finns.

Undvikandet av dessa platser och situationer kan leda till att individens livskvalitet minskar avsevärt. Det kan påverka deras arbetsliv, sociala relationer, och förmågan att utföra vardagliga sysslor. Många med agorafobi upplever sig själva som ”fångar” i sina egna hem eftersom de inte vågar lämna huset av rädsla för en ny panikattack.

Det finns flera faktorer som kan bidra till utvecklingen av agorafobi

  • Genetisk predisposition: Om du har nära släktingar med ångestproblematik kan du vara mer benägen att utveckla liknande problem.
  • Stress och trauma: Hög stressnivåer eller traumatiska händelser, som ett dödsfall eller annan personlig kris, kan öka risken för att utveckla agorafobi.
  • Personlig sårbarhet: Personer som är mer benägna att uppleva ångest eller som har ett överdrivet kontrollbehov kan vara mer sårbara för att utveckla agorafobi.

Behandling av agorafobi

Behandlingen av agorafobi sker oftast genom kognitiv beteendeterapi (KBT), som är en evidensbaserad behandlingsmetod. KBT hjälper individen att identifiera och förändra negativa tankemönster och beteenden som bidrar till ångesten. Genom exponeringsövningar får personen stegvis närma sig de platser, situationer eller fysiska symptom som orsakar rädsla. Exponering för agorafobi kan inledas med att man föreställer sig att man befinner sig på ett stort torg, sedan kanske man åker buss på egen hand och tillslut vågar gå på en festival som man sett fram emot.

När man jobbar med att övervinna sin agorafobi försöker man också sluta med vissa saker som man gör för att situationen ska kännas mindre jobbig, som att alltid ha någon med sig sällskap eller kolla upp var utgångarna finns i förväg. Poängen med detta är att man ska bli mer självständig och inte känna sig begränsad i vad man kan göra.

Läs vidare om KBT och exponering.

Utöver KBT kan andra behandlingsmetoder inkludera:

  • Stresshantering: Lärande av tekniker för att hantera och minska stress kan hjälpa till att förebygga panikattacker.
  • Livsstilsförändringar: Regelbunden motion, hälsosamma kostvanor, och att minska eller undvika alkohol, koffein och tobak kan bidra till att stärka motståndskraften mot agorafobi. En hälsosam livsstil kan stabilisera kroppens stressrespons och förbättra hjärnans funktion, vilket minskar ångestsymtomen och gör det lättare att hantera sin agorafobi.

När bör man söka hjälp?

Det är viktigt att söka professionell hjälp om agorafobin börjar begränsa ditt liv och hindrar dig från att leva det liv du vill leva. Tecken på att det är dags att söka hjälp kan vara:

  • Du undviker att gå på sociala tillställningar, som att gå på konserter med vänner.
  • Du har svårt att utföra vardagliga aktiviteter, som att handla mat eller åka kollektivt.
  • Du känner att din frihet är starkt begränsad på grund av rädslan för panikattacker.
  • Att söka hjälp tidigt kan förhindra att tillståndet förvärras och hjälpa dig att återfå kontrollen över ditt liv.

Hur kan Studentpsykologerna hjälpa till vid agorafobi?

Om du upplever en intensiv rädsla för öppna platser, folksamlingar eller situationer där du känner dig fångad, och det påverkar din vardag på något sätt, rekommenderar vi att du kontaktar oss för att boka en tid. Vi finns här för att stödja dig och hjälpa dig att hantera din agorafobi. Varmt välkommen att höra av dig till oss.

Boka terapi Kontakta oss
Publicerad: 2024-09-12
Senast uppdaterad: 2025-03-04
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.