Ormfobi

Författare: Karin Lindstrand
Medicinskt granskad av: Leg. Psykolog Caroline Erkers

Ormfobi, även känd som ofidiofobi, är en av de vanligaste specifika fobierna och innebär en intensiv och ofta irrationell rädsla för ormar. I denna artikel går vi igenom vanliga symtom på ormfobi, diskuterar möjliga orsaker till varför denna rädsla utvecklas, och utforskar olika behandlingsmetoder som kan hjälpa dig att hantera och övervinna ormfobin. Oavsett om din rädsla är mild eller stark, finns det hopp och hjälp att få för att minska rädslan och ångesten kopplad till ormar.

Vad är ormfobi?

Ormfobi är en stark och överdriven rädsla för ormar. Rädslan för ormar är så pass stark att den påverkar en persons liv och välmående. En person med ormfobi kan förstå att rädslan för ormar är överdriven, men kan ändå inte kontrollera den.

Någon som har ormfobi uppfattar ofta ormens anatomi som skrämmande där dess huggtänder, slingrande rörelser och fjäll leder till stark rädsla. Om man har ormfobi undviker man ofta platser där det finns en risk att stöta på en orm. Det kan vara djurbutiker, djurparker, vänner som har ormar hemma samt att gå ut i naturen. Vid ormfobi kan saker som att tänka på ormar, prata om ormar och se saker som liknar ormar i rörelsemönster eller hissande ljud leda till stark ångest.

En viss grad av obehag inför ormar är vanlig hos de flesta människor. Detta gäller ofta även för andra fjällbärande kräldjur. Denna reaktion har en evolutionär grund, då ormar historiskt sett har utgjort en reell fara i naturen. Vår hjärna är därför programmerad att reagera på ormar på samma sätt som den reagerar på andra potentiella hot, som höga höjder eller rovdjur. Skillnaden mellan normal försiktighet och ormfobi ligger i intensiteten och omfattningen av rädslan. När rädslan blir så stark att den hämmar vardagliga aktiviteter och är klart överdriven i förhållande till den faktiska risken, kan det vara tecken på en fobi som kräver professionell hjälp.

Vanliga symtom vid ormfobi

Vanliga symtom och reaktioner vid tanken och synen av ormar vid ormfobi kan vara:

  • Illamående

När kroppen upplever en fara frisätts signalsubstanser i blodet, vilket kan störa matsmältningssystemet. Som ett resultat kan du känna obehag i magen eller till och med bli illamående. Detta är en del av kroppens försvarsmekanism som förbereder sig för att hantera ett upplevt hot, även när hotet är imaginärt.

  • Svettningar

När kroppen förbereder sig för att hantera upplevda hot genereras mycket värme. För att förhindra överhettning kan du därför börja svettas när du upplever ångest. Svettningen är kroppens sätt att reglera temperaturen under stress, oavsett om hotet är verkligt eller bara upplevt.

  • Hjärtklappning och/eller tryck över bröstet

När du känner dig ängslig eller rädd kan ditt hjärta börja slå snabbare och hårdare. Detta beror på att din hjärna uppfattar en potentiell fara och skickar signaler till hjärtat att öka aktiviteten. Målet är att snabbt pumpa ut mer syre till musklerna, vilket förbereder din kropp för en ”kamp eller flykt”-reaktion, även om hotet bara finns i dina tankar.

  • Yrsel, svaghet och skakningar

När vår kropp uppfattar ett hot omfördelas resurser för att maximera överlevnaden. Energi prioriteras till de mest kritiska funktionerna, medan mindre akuta processer nedprioriteras. Samtidigt ökar andningen för att ge musklerna mer syre, vilket förändrar blodets pH-balans och kan leda till symptom som svaghet, skakningar, yrsel och domningar i extremiteterna. Dessa reaktioner är naturliga och en del av kroppens försvar mot upplevda faror, även när hotet är psykologiskt snarare än fysiskt, som vid fobier.

  • Andningssvårigheter eller hyperventilering

När du upplever ångest kan du märka att din andning blir snabb och ytlig. Detta beror på att hjärnan tolkar situationen som ett hot och skickar signaler för att öka syreintaget. Som ett resultat andas du kortare och snabbare, vilket ofta förvärrar känslan av ångest istället för att hjälpa.

Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.

Varför får man ormfobi?       

Genetik: Genetiskt anlag för ångest kan spela en roll i att vissa utvecklar en ormfobi och inte andra.

Inlärd rädsla: Om andra i personens närhet har en ormfobi kan det bli ett inlärt beteende hos nästa person som också utvecklar en ormfobi.

Traumatisk händelse: Ormfobi kan också utvecklas som ett resultat av personliga, traumatiska erfarenheter kopplade till ormar. Det kan handla om att ha blivit biten av en orm, att ha bevittnat någon annan bli biten, eller att ha sett skräckinjagande filmer där ormar framställs som farliga och aggressiva. Dessa upplevelser kan skapa en stark känslomässig koppling mellan ormar och fara, vilket i sin tur kan leda till utvecklingen av en irrationell rädsla eller fobi.

Vidskeplighet och kulturella betydelser: Många berättelser och kulturella föreställningar kan bidra till att förstärka ormfobin. Ormar har genom historien ofta förknippats med negativa egenskaper och koncept, såsom lögner, bedrägeri, synd, frestelse och hedniska ritualer. Dessa associationer återspeglas i flera välkända myter och legender.

Behandling av ormfobi

Det finns olika behandlingsmetoder för att behandla ormfobi. Den vanligaste och även en beprövad metod är kognitiv beteendeterapi (KBT). Denna terapiform syftar till att omforma dina tankar kring ormar och den upplevda faran de representerar.

En viktig del av KBT är ofta exponeringsterapi. Denna metod innebär en gradvis konfrontation med det som utlöser din ångest. För någon med ormfobi kan detta börja med att diskutera ormar tillsammans med en terapeut, för att sedan successivt gå vidare till att betrakta bilder eller besöka platser där ormar potentiellt kan finnas.

I vissa fall kan läkemedel vara en del av behandlingen. Ångestdämpande mediciner kan exempelvis förskrivas som ett komplement till andra terapiformer.

Läs vidare om KBT och exponering.

Hur kan Studentpsykologerna hjälpa till vid ormfobi?

Om du upplever en intensiv rädsla för ormar som påverkar ditt mående och ditt liv rekommenderar vi att du kontaktar oss för att boka in en tid. Vi finns här för att hjälpa dig. Varmt välkommen!

Boka terapi Kontakta oss

Referenser:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22519-ophidiophobia-fear-of-snakes

Publicerad: 2024-09-05
Senast uppdaterad: 2025-03-04
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.