Social fobi – social ångest
Social fobi, även kallad social ångest, innebär att du känner starkt obehag i vissa sociala sammanhang, och i många fall en intensiv rädsla för att bli bedömd, kritiserad eller osäker i sociala situationer. Denna rädsla kan leda till undvikande beteenden som kraftigt påverkar vardagen och livskvaliteten. I denna artikel utforskar vi vad social fobi och ångest innebär, dess symtom och orsaker, samt vilka behandlingsalternativ som finns för att övervinna denna utmaning och återfå kontrollen över sitt liv.
Vad är social fobi?
Social fobi, även känd som social ångest, karaktäriseras av en intensiv rädsla eller ångest i sociala situationer där du känner att du blir bedömd eller granskad av andra. Trots att situationen egentligen inte är farlig. Men hos en individ med social fobi tänker man att andra tror att man, till exempel, är galen, dum, tråkig, konstig eller för ångestfylld.
Det handlar inte bara om blygsamhet eller nervositet; det är intensiv oro och ångest inför att bli bedömd eller förödmjukad i vardagliga sociala interaktioner.
Denna rädsla kan bli så stark att den hindrar dig från att göra vanliga saker som att prata med nya människor, äta inför andra eller till och med gå till jobbet. Det är vanligt att känna sig obekväm i sociala sammanhang, men social fobi är mer allvarligt. Du kan undvika situationer där du är rädd för att göra fel och uppmärksammas negativt av andra. Detta kan leda till att du drar dig undan sociala sammanhang helt och hållet.
Symtom och tecken på social fobi
Symtom på social fobi kan inkludera:
- Psykiska symtom: Ångest inför och under sociala situationer, negativa tankar om egen prestation eller hur andra uppfattar dig.
- Fysiska symtom: Svettningar, hjärtklappning, darrningar och rodnad.
- Säkerhetsbeteenden: Använda mobiltelefonen, undvika ögonkontakt och sociala situationer, eller konsumera alkohol för att hantera oro.
Social fobi kan påverka din förmåga att knyta an till andra och begränsa din vardag eller karriär. Men det går att behandla med terapi, självhjälpstrategier och ibland läkemedel. Genom att söka hjälp kan du lära dig att hantera din ångest och förbättra din livskvalitet.
Orsaker och riskfaktorer
Antalet människor med social fobi i Sverige är ungefär 15%, varav 2% bedöms ha svår social fobi. Förståelse för dina symtom och deras orsaker är ett första steg i hanteringen av social fobi. De vanligaste faktorerna som kan bidra till utvecklingen av social fobi innefattar:
- Genetik: Ärftlighet kan spela en roll om nära familjemedlemmar har ångeststörningar, även observation av en förälder med social ångest kan trigga social fobi hos barn.
- Miljö: Negativa upplevelser såsom mobbning, förnedring eller utfrysning kan utlösa social fobi. En ängslig-undvikande anknytningsstil med en förälder kan också vara en riskfaktor.
- Hjärnans funktion: Förändringar i hur hjärnan hanterar signaler rörande rädsla och ångest.
- Substanser: Att dricka alkohol kan kortsiktigt lindra symtomen för social fobi, men det kan långsiktigt förvärra symtomen och även bidra till panikattacker.
Behandling och stöd vid social fobi
Att hantera social fobi innebär en kombination av professionella behandlingar och stöd du kan applicera i ditt dagliga liv. Medan vissa terapiformer fokuserar på att förstå och ändra dina tankemönster, kan också läkemedel hjälpa till att lindra symtomen. Det är även viktigt att du i förebyggande syfte söker hjälp och använder praktiska strategier för att underlätta din vardag.
Acceptance and Commitment Therapy (ACT) kan även hjälpa till att acceptera symtomen vid social fobi, och förändra perspektiv på olika situationer där det uppstår. Exponering är en central komponent där du stegvist möter de sociala situationer som väcker ångest. Internetbehandling har också visat effektivitet och kan vara ett alternativ om du föredrar en distansbaserad metod.
Läkemedel och farmakologisk behandling
Selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI), som sertralin, är ofta förstahandsval vid läkemedelsbehandling av social fobi. Dessa kan hjälpa till att minska symtom som hjärtklappning, darrningar och oro.
Monoaminoxidashämmare (MAO-hämmare), såsom moklobemid och den irreversibla MAO-hämmaren fenelzin används också, men kräver noggrann medicinsk uppföljning.
Bensodiazepiner kan också användas som alternativ till SSRI, men främst vid kortsiktigt bruk. Socialstyrelsens riktlinjer rekommenderar att man utvärderar effekten av läkemedel regelbundet tillsammans med din vårdgivare.
Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en evidensbaserad behandling för social fobi, och kan innefatta en psykoedukativ del som hjälper dig att förstå din ångest och hur den påverkar dig. KBT kan genomföras både som individualterapi och gruppbehandling, vilket ger olika kontexter att öva i.
Få hjälp med vardagliga strategier
Att aktivt söka hjälp är ett viktigt steg i din behandling. Inte bara bör du rådfråga sjukvården, men du kan också ansöka om sjukskrivning om din diagnos påverkar ditt arbete. Säkerställ att din omgivning, såsom vänner och arbetsgivare, förstår ditt tillstånd och kan ge dig stöd. Att undvika alkohol och andra substanser som kan förvärra ångest är också en del av hanteringen. Lär dig hantera oron i vardagen genom att bygga upp en rutin och använda avslappningstekniker.
Välkommen att boka tid eller kontakta oss
Söker du stöd och vägledning för att bli av med din sociala fobi och ångest, kan våra psykologkandidater vara till hjälp. Vi erbjuder snabba och effektiva tidsbokningar inom en vecka och vår bokning online gör det enkelt att komma igång.
Boka terapi Kontakta oss