Trypofobi
Trypofobi, även kallad hålfobi, är en relativt nyupptäckt specifik fobi som innebär en intensiv och ofta irrationell rädsla eller motvilja mot kluster av små hål, ojämna mönster eller upphöjda knölar. I denna artikel går vi igenom de vanligaste symtomen på trypofobi, undersöker möjliga orsaker till varför denna rädsla kan utvecklas, och utforskar olika behandlingsmetoder som kan hjälpa dig att hantera och övervinna trypofobin.
Vad är trypofobi – hålfobi?
Trypofobi innebär att man känner rädsla och/eller äckel när man ser mönster med många hål eller upphöjningar i. Personer med trypofobi är mer sannolika att reagera på mönstret med hål i om objektet är nära. Man kan uppleva intensiva negativa reaktioner när man konfronteras med bilder eller föremål som uppvisar dessa egenskaper. Reaktionerna kan variera från milt obehag till stark ångest eller till och med panik. Forskning har visat att det är ungefär 10–18 % av människor som har trypofobi (Cole, 2024).
Vanliga symtom vid trypofobi
Vanliga symtom och reaktioner vid trypofobi:
- Intensiv känsla av äckel, avsky eller rädsla
När du ser mönster med många hål får du en plötslig och stark känsla av äckel, avsky eller rädsla och vill lämna situationen genom att exempelvis blunda om du ser en bild eller gå därifrån om mönstret finns på en särskild plats.
- Hjärtklappning
När du upplever ångest eller rädsla kan ditt hjärta börja slå snabbare och hårdare. Detta beror på att din hjärna tolkar situationen som en potentiell fara och skickar signaler till hjärtat för att öka dess aktivitet. Syftet är att pumpa mer syrerikt blod till musklerna och förbereda kroppen för ett hot.
- Hyperventilering
Vid trypofobi kan du få ångest som leder till att din andning förändras. Den blir ofta snabbare och mer ytlig eftersom hjärnan uppfattar situationen som hotfull och försöker öka syretillförseln till kroppen. Denna förändring i andningsmönstret, som är en del av kroppens stressrespons, kan förstärka ångestkänslorna istället för att mildra dem. Den snabba, grunda andningen kan skapa en känsla av andnöd.
- Illamående
Matsmältningssystemet kan störas när kroppen upplever en fara då signalsubstanser frisätts i blodet. Som ett resultat kan du bli illamående eller känna obehag i magen.
- Svettningar
När kroppen reagerar på upplevda hot produceras mycket värme. För att förhindra överhettning kan du därför börja svettas. Svettningen fungerar som en temperaturreglering under stress.
- Kalla kårar och gåshud
Vid ett upplevt hot kan man få gåshud eller kalla kårar. Det är en del av kroppens stressrespons som evolutionärt hade en funktion långt tillbaka i tiden. Då reste sig pälsen på kroppen och man såg mer skräckinjagande ut, till exempel som katter som reser ragg. Idag finns det dock inget syfte med gåshud eller kalla kårar för människor.
- Skakningar eller darrningar
När vi blir rädda omfördelas resurser för att överleva det som uppfattas som ett hot. Energi prioriteras till de mest kritiska funktionerna, medan mindre akuta processer nedprioriteras. Andningen ökar för att ge musklerna mer syre, vilket förändrar blodets pH-balans och kan leda till symptom som darrningar, svaghet och skakningar i olika delar av kroppen.
Vad utlöser symtomen
En person som har trypofobi kan reagera på alla möjliga objekt, bilder och mönster som på något sätt föreställer många små hål eller upphöjningar.
Vanliga saker som utlöser symtom vid trypofobi:
- Frukt och bär med små kärnor.
- Mat med frön på (t.ex bröd).
- Fjäll på reptiler (t.ex grodor, ormar, ödlor).
- Tvättsvampar.
- Ost med hål i.
- Hudåkommor som prickar, exem och utslag.
- Prickiga djur.
- Duschhuvuden.
Varför får man trypofobi?
En teori om varför man utvecklar trypofobi är att små hål evolutionärt har inneburit fara, till exempel fjäll på en orm och giftiga djur. Även tidigare dödliga sjukdomar som smittkoppor och mässling orsakar utslag i form av många prickar. En annan teori är att hjärnan använder mer energi för att ta in ett mönster med många små hål på grund av kontrasten mellan ljust och mörkt, vilket leder till den obehagliga känslan.
Behandling av trypofobi
Trypofobi behandlas effektiv med KBT. Metoden som brukar användas då är exponering. Det innebär att man gradvis utsätter sig för mönster och objekt med hål i. Man börjar oftast med tanken på hål och ökar svårigheten genom att sedan titta på bilder av hål och slutligen hålla i ett objekt med hål i. Genom exponering kan man förändra sina tankar, känslor och beteenden kopplade till mönster av hål.
Läs vidare om KBT och exponering.
Tips för att lindra dina egna problem
Hur man kan minska sina egna problem:
- Avslappning genom exempelvis meditation och mindfulness.
- Yoga.
- Andningsövningar.
- Prata med och ta hjälp av vänner och närstående.
Hur kan Studentpsykologerna hjälpa till vid trypofobi?
Om du upplever en intensiv rädsla eller obehag kring mönster av små hål eller ojämna ytor som påverkar din vardag, rekommenderar vi att du kontaktar oss för att boka en tid. Vi finns här för att stödja dig och hjälpa dig att hantera din fobi. Varmt välkommen!
Boka terapi Kontakta ossReferenser:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21834-trypophobia
Cole G. G., Wilkins A. J. (2013). Fear of holes. Psychol. Sci. 24 1980–1985. 10.1177/0956797613484937
Cole G. G. (2024). Is trypophobia real?. BJPsych open, 10(2), e48. https://doi.org/10.1192/bjo.2023.621