Insomni

Författare: Angelika Björkman
Medicinskt granskad av: Leg. Psykolog Caroline Erkers

Insomni är en vanligt förekommande sömnstörning som kännetecknas av svårigheter att somna eller upprätthålla en oavbruten sömn under natten. För personer som lider av insomni är det inte ovanligt att även vakna tidigt på morgonen och kämpa med att återgå till sömnen, vilket leder till en känsla av att inte vara utvilad och ökad trötthet under dagen.

Vad är insomni? 

Insomni är en sömnstörning som kännetecknas av svårigheter att somna eller sova genom hela natten. Om du upplever insomni kan du också vakna för tidigt på morgonen och ha svårt att somna om, vilket resulterar i att du inte känner dig utvilad och blir trött under dagen. Detta tillstånd kan vara tillfälligt och relaterat till stressiga livshändelser, eller vara en långvarig utmaning som påverkar din vardag.

Insomni kan vara tillfällig (akut) och varar vanligtvis från några dagar till några veckor. Eller så kan den vara långvarig (kronisk) och fortsätta i en månad eller längre. Akut insomni orsakas ofta av stress eller efter en omvälvande livshändelse. Kronisk insomni orsakas istället av flera faktorer som livsstil, miljö eller medicinska tillstånd.

Sömnen är grundläggande för din hälsa och välmående. När du sover, återhämtar och reparerar din kropp sig själv. Om du upplever insomni kan det påverka ditt humör, din energinivå och din förmåga att hantera dagliga aktiviteter. Att inte få tillräckligt med sömn kan även ha långsiktiga hälsoeffekter. Såväl som att det kan bidra till ökad trötthet under dagen, irritabilitet, minnesproblem och koncentrationssvårigheter.

Insomni är ett relativt vanligt problem. Du är inte ensam; runt 10% upplever episoder av insomni i något skede av livet. Det finns olika metoder och behandlingar som kan hjälpa till att förbättra din sömn. Livsstilsförändringar, som att etablera en regelbunden sömnrutin och att undvika stimulantia som koffein innan du lägger dig, kan göra en stor skillnad. För de som lider av svårare insomni kan det ibland krävas professionell hjälp för att återställa en hälsosam sömncykel.  

Olika problem med sömnen  

Sömnen kan ibland vara ostabil och det är inte alltid så lätt att få den vila du behöver. Här är några av de vanligaste problemen du kan stöta på:

  • Svårt att somna: Även när du känner dig trött kan det vara svårt att faktiskt somna. Detta kan bero på stress, oro eller dåliga sömnvanor.  
  • Vaknar på nätterna: Att vakna flera gånger under natten kan vara frustrerande och göra det svårt att känna sig utvilad.  
  • Vaknar för tidigt: Ibland vaknar du långt före din vanliga tid och kan inte somna om, vilket kan leda till att du inte får tillräckligt med sömn.  
  • Mardrömmar: Obehagliga drömmar kan störa din sömn och göra att du känner dig rastlös när du vaknar.  
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.

Varför är det svårt att sova?  

Sömnproblem kan uppstå och förvärras av flera anledningar. Din förmåga att somna och behålla en god sömnkvalitet kan påverkas av både yttre omständigheter och inre känslor. Här är några vanliga orsaker till varför du kanske kämpar med att sova:

  • Ångest på natten: Om dina tankar snurrar med oro eller ältande kan det vara svårt att varva ner och slappna av.  
  • Stress: Arbetsrelaterad press eller personliga bekymmer kan orsaka stress som håller dig vaken.  
  • Mardrömmar: Återkommande mardrömmar kan skapa rädsla eller oro för att gå och lägga sig.  
  • Obalans i dygnsrytmen: Att arbeta skift eller resa över tidszoner kan störa din naturliga sömncykel.  
  • Mat och dryck: Intag av stimulantia som kaffe eller energidrycker på kvällen kan göra det svårt att sova.  
  • Elektroniska apparater: Överdriven användning av mobiltelefoner eller surfplattor kan störa din sömn på grund av det blå ljuset de avger.  

Terapi för insomni  

Terapin som ofta rekommenderas för insomni är kognitiv beteendeterapi (KBT), vilket är en metod med stark evidens för att effektivt hjälpa människor med sömnproblem. Genom att samtala kommer du att utforska och förändra de tankemönster och beteenden som bidrar till din insomni.

Steg i KBT för insomni:

  1. Identifiera tankar: Du lär dig identifiera negativa tankar och känslor kring sömn.  
  1. Utmana tankar: Genom att samtala arbetar du med att utmana och förändra dessa tankar, relaterade till ångest eller stress. 
  1. Avslappningstekniker: Du får verktyg för att hantera ångest och stress, som avslappningstekniker och mindfulness.  

KBT-behandlingen innefattar även:

  • Sömnrestriktion: Detta innebär att begränsa tiden i sängen för att matcha din faktiska sömntid, vilket kan öka behovet av sömn och förbättra sömnkvaliteten.  
  • Sömnhygien: Tips och rutiner för bättre sömnhygien, som att hålla sovrummet mörkt och svalt, undvika skärmstimuli före sängdags och etablera fasta rutiner. 

Genom att använda KBT kan du skapa varaktiga förändringar i ditt sömnmönster och därmed öka livskvaliteten. Många upplever en betydande förbättring efter att ha genomgått en KBT-behandling mot insomni.

Varför är det viktigt att sova bra?  

Att sova bra är avgörande för din hälsa och välbefinnande. Sömn ger din kropp och hjärna en möjlighet att återhämta sig och reparera sig. Under sömnen går du igenom olika faser som var och en spelar en viktig roll för att du ska må bra.

  • Fysisk återhämtning: Sömnen möjliggör reparation och tillväxt av vävnader, stärkning av immunsystemet och reglering av hormoner.  
  • Mental hälsa: Sömn förbättrar inlärning, minne och känslomässig stabilitet.  
  • Emotionell balans: God sömn hjälper till att reglera dina känslor och minska risken för stress och depression.  

Konsekvenser av bristfällig sömn:

  • Ökad risk för kroniska sjukdomar  
  • Nedsatt reaktionsförmåga och koncentrationsförmåga  
  • Leder till viktökning och minskad metabolism 
  • Försämrad kognitiv funktion  

Genom att prioritera din sömn och se till att den är av god kvalitet, ger du din kropp och hjärna de bästa förutsättningarna att fungera optimalt. Din vardag kommer att präglas av mer energi, bättre hälsa och ökad livskvalitet.

Dålig sömn påverkar hela livet  

Om du kämpar med sömnproblem, är det viktigt att veta att du inte är ensam. Insomni, eller sömnlöshet, kan påverka din vardag på flera sätt. Det är vanligt att känna sig trött och ha svårt att koncentrera sig, men det finns fler effekter än så.

Psykisk hälsa

Först och främst kan brist på sömn förstärka känslor av ångest och depression. Det uppstår en ond cirkel eftersom mentala hälsoproblem även kan göra det svårare att sova.

  • Ångest kan leda till oro som håller dig vaken.  
  • Depression kan rubba dygnsrytmen och förvärra insomni.  

Dagtidseffekter

Under dagen kan du märka att din förmåga att hantera stress minskar. Det är inte ovanligt att ditt humör svänger, och tålamodet blir kortare.

  • Svårt att fokusera  
  • Irritabilitet  
  • Minskad problemlösningsförmåga  

Hälsorisker

Långvariga sömnproblem är också kopplade till fysiska hälsorisker;

  • Högt blodtryck  
  • Viktökning  
  • Ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar  

Sömn är centralt för att återställa både kropp och sinne. Tänk på sömnhygien och skapa en lugn miljö i sovrummet. Vid bestående problem, tveka inte att söka hjälp. Din kropp och ditt sinne kommer att tacka dig!

Hur kan jag förbättra min sömn?  

Att följa dessa riktlinjer kan gradvis förbättra din sömnkvalitet. Om sömnproblem kvarstår, kan det vara en god idé att söka professionell hjälp. Om du kämpar med sömnproblem kan följande strategier hjälpa dig att förbättra din sömnkvalitet:

  1. Skapa en rutin: Gör ditt bästa för att gå till sängs och vakna vid samma tid varje dag, även på helgerna. Detta hjälper till att synka din kroppsklocka med en regelbunden sömncykel.  
  1. Skapa en god sömnmiljö: Se till att ditt sovrum är tyst, mörkt och svalt. Använd mörkläggningsgardiner och öronproppar om du behöver dem.  
  1. Undvik skärmar innan sängdags: Låt bli att använda elektroniska enheter som smartphones, datorer eller TV minst en timme innan sängdags eftersom blått ljus kan störa din kroppsklocka.  
  1. Undvik koffein och alkohol: Begränsa intag av koffein och alkohol, särskilt på eftermiddagen och kvällen, eftersom de kan försämra sömnen.  
  1. Middagstips: Undvik tunga eller stora måltider, ät minst två timmar före sängdags och begränsa vätskeintaget under kvällstid. 
  1. Aktiv livsstil: Regelbunden fysisk aktivitet kan främja bättre sömn. Undvik dock intensiva träningspass precis innan du ska sova.  
  1. Avslappningstekniker: Prova avslappningstekniker före sängdags, såsom meditation, djupandning eller läsning av en bok.  
  1. Inte ligga vaken: Om du inte kan somna inom 20 minuter, gå upp och gör något avslappnande tills du känner dig sömnig.  

Välkommen att boka tid eller kontakta oss

Söker du stöd och hjälp för insomni, kan våra blivande psykologer vara till hjälp. Vi erbjuder snabba och effektiva tidsbokningar inom en vecka och vår onlinetjänst gör det enkelt att komma igång.

Boka terapi
Publicerad: 2024-04-24
Senast uppdaterad: 2025-02-25
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.