Internetberoende

Författare: Karin Lindstrand  
Medicinskt granskad av: Leg. Psykolog Caroline Erkers

Känner du att timmarna framför skärmen flyger förbi, eller att det är svårt att slita dig från mobilen? Påverkar det sömnen, studierna eller relationerna? Du är inte ensam. Internetberoende är ett växande problem som kan påverka både vår mentala och fysiska hälsa. I den här artikeln går vi igenom vad internetberoende är, varför det kan uppstå, och hur du kan hitta en bättre balans i din digitala vardag.

Vad är internetberoende?

Internetberoende eller skärmberoende är ett relativt nytt fenomen som har uppstått i takt med den ökade digitaliseringen av samhället. Det innebär att någon fastnar framför skärmen så mycket att det börjar ställa till problem i vardagen. Människor som har det här problemet kan känna att de mår dåligt när de inte får vara online, och de kan ha svårt att kontrollera hur mycket tid de lägger på internet eller olika appar. Det kan påverka deras jobb, studier eller förhållanden på ett negativt sätt.

Symtom på att du kan ha internetberoende

Några vanliga symtom och varningstecken på internetberoende kan vara:

  • Svårt att kontrollera tiden som spenderas online eller framför skärmar: Man planerar att bara kolla på något en kortare stund, men plötsligt har flera timmar gått utan att man märkt det.
  • Att prioritera skärmtid över andra uppgifter, aktiviteter och relationer: Fritidsintressen, vänner, familj och hushållssysslor hamnar i skymundan eftersom all ledig tid går åt till att surfa, spela eller kolla på serier.
  • Abstinensliknande symtom när man inte kan använda internet eller digitala enheter: Man blir irriterad, orolig eller rastlös när mobilen är urladdad eller när man befinner sig på en plats utan wifi.
  • Negativ påverkan på arbete, studier eller socialt liv: Skolarbetet blir lidande för att man hellre spelar onlinespel eller surfar, eller man missar viktiga deadlines på jobbet på grund av för mycket tid på sociala medier.
  • Försök till att dölja sitt internetanvändande: Man hittar på ursäkter eller berättar inte hela sanningen om hur mycket man egentligen använder internet och skärmar. Det är lite som när man gömmer godispapper för att ingen ska veta hur mycket man ätit.
  • Fortsatt överanvändning av internet trots negativa konsekvenser: Trots att man vet att man sover för lite och mår dåligt av all skärmtid, kan man ändå inte sluta eller dra ner på användandet.
  • Tidigare misslyckade försök att minska eller sluta använda internet: Trots att man försöker minska på internetanvändandet hamnar man tillbaka i samma gamla vanor. Det är som att internet har en stark dragningskraft som är svår att stå emot, även när man verkligen vill ändra på sig.
  • Fysiska hälsoproblem: Att tillbringa mycket tid framför en skärm kan orsaka flera fysiska hälsoproblem. Det kan leda till problem med sömnen, huvudvärk, smärta i musklerna, synbesvär och bristande personlig hygien.
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.

Tips för dig som vill minska ditt beroende av internet

Några saker du kan göra själv:

  • Sätt en tidsgräns: Bestäm ett antal timmar du får lov att använda skärm och internet varje dag. Man kan trappa ner successivt under några veckor.
  • Planera in andra aktiviteter: Att ha andra aktiviteter inplanerat på kvällar och helger kan hjälpa till att bryta vanan av att automatiskt använda internet och skärmar.
  • Förvara telefoner, datorer och annat som kan användas för internet i ett annat rum: Det här hjälper både till att inte fastna framför en skärm innan man går och lägger sig, men även att prioritera aktiviteter, umgänge med de man bor med samt hushållssysslor när man är hemma.
  • Sätt upp regler: Regler kan hjälpa till att begränsa användandet av internet. Till exempel att aldrig använda internet privat under arbetstid eller att skärmanvändningen ska sluta en timme innan du ska somna.

Barn och internet

Barn har svårare än vuxna att säga nej till saker som känns kul, även om det kanske inte är så bra för dem. Det är lite som att be ett barn att sluta äta godis – de har inte samma bromsar som vi vuxna har. När barn utsätts för aktiviteter som kan bli beroendeframkallande i tidig ålder, ökar chansen att de fortsätter med dessa aktiviteter senare i livet. Eftersom deras hjärnor fortfarande växer och utvecklas, är de extra känsliga för att utveckla beroenden.

När det gäller användning av internet är det därför extra viktigt att föräldrar håller koll. Det är föräldrarnas jobb att se till att barnen inte fastnar framför skärmen för länge. Ett bra sätt att börja är att läsa på om hur man kan hindra att barnen blir beroende av skärmar och internet. Det kan vara saker som att bestämma hur länge barnen får spela varje dag, eller att ha spelfria dagar ibland. På så sätt lär sig barnen att spela lagom mycket och ha kul med andra saker också.

Tips om man som förälder märker att sitt barn har svårt att hantera sitt internetanvändande:

  • Bestäm specifika tider för internetanvändning.
  • Skapa teknikfria zoner i hemmet, som matbordet och sovrummet.
  • Använda föräldrakontrollverktyg för att begränsa åtkomst till vissa webbplatser eller appar.
  • Planera familjeaktiviteter som inte involverar teknik.
  • Uppmuntra fysisk aktivitet, utomhuslek och intressen offline.
  • Var en förebild genom att själv vara måttfull och balanserad i internetanvändning.

Hjälp och behandling

Behandling av internetberoende har många likheter med hur man hanterar andra typer av beroenden. En viktig del är att öka förståelsen för hur beroendet fungerar. I samtalsterapin tittar man på hur ens tankar, känslor och handlingar hänger ihop och bidrar till att man fortsätter med sitt beroende. Man undersöker också vad som kan utlösa eller förvärra överdriven internetanvändning, som till exempel spel, sociala medier eller onlineshopping.

En stor del av behandlingen handlar om att lära sig hantera suget efter internet. Det kan vara saker som att alltid vilja kolla sociala medier. Man lär sig olika knep för att hantera detta, som att göra något annat när suget kommer, eller att belöna sig själv när man lyckas låta bli. Man jobbar också med att ändra sina tankar kring internetanvändning, till exempel genom att ifrågasätta idéer som ”jag måste alltid vara uppkopplad”.

Det är också viktigt att ändra sina vanor kring internetanvändning. Man lär sig känna igen situationer som kan leda till för mycket internetanvändning, som när man känner sig ensam eller stressad, och hur man kan hantera dessa situationer på ett bättre sätt.

Läs vidare om samtalsterapi.

Hur kan Studentpsykologerna hjälpa dig?

Välkommen att boka tid hos våra psykologkandidater om du eller en närstående behöver hjälp med att hantera internetberoende. Vi erbjuder både stöd och vägledning för att bryta negativa mönster och hitta en sundare balans i livet.

Boka terapi Kontakta oss
Publicerad: 2024-11-27
Senast uppdaterad: 2025-03-04
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.