Tomhetskänslor

Författare: Malin Wedvik
Medicinskt granskad av: Leg. Psykolog Caroline Erkers

Tomhetskänslor kan drabba vem som helst och är ofta svåra att sätta ord på. De kan uppstå efter en stor livsförändring, under perioder av stress eller som en mer långvarig känsla av att något fattas. I den här artikeln utforskar vi tomhetskänslor – vad de är, varför de uppstår och hur du kan hantera dem.

Vad är tomhetskänslor?

Tomhetskänslor innebär en inre upplevelse av meningslöshet, brist på motivation och en känsla av att något viktigt eller betydelsefullt saknas i ens liv. Detta kan medföra en distansering från sig själv och omgivningen. Känslan av att ingenting spelar någon roll, eller att man saknar en tydlig riktning i livet, kan vara påtaglig. Dessa känslor kan komma och gå eller vara mer ihållande.

Vanliga symtom vid tomhetskänslor

  • Svårigheter att känna och uttrycka känslor – en upplevelse av att vara avstängd från sina egna emotioner, vilket kan leda till en oförmåga att känna glädje, sorg eller ilska på ett naturligt sätt.
  • Känsla av meningslöshet – en upplevelse av att inget har betydelse eller att livet saknar syfte.
  • Brist på motivation och energi – det kan vara svårt att orka med vardagliga sysslor eller aktiviteter som tidigare känts meningsfulla.
  • Ensamhetskänsla – även om man har vänner och familj kan man känna sig isolerad och avskuren från sin omgivning.
  • Kognitiva svårigheter – problem med att fokusera, minnas saker eller fatta beslut, vilket kan påverka studier, arbete och sociala situationer.
  • Fysiska symtom – trötthet, spänningar i kroppen och en allmän känsla av tyngd som kan hänga ihop med det psykiska måendet.
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.

Varför uppstår tomhetskänslor?

Tomhetskänslor kan bero på flera faktorer. Långvarig stress och överbelastning kan göra att man känner sig emotionellt utmattad och avtrubbad. Tidigare negativa upplevelser, som trauma eller förlust, kan också lämna en känsla av inre tomhet. Depression och ångest kan få en att tappa kontakten med sina känslor och livet i stort. Slutligen kan brist på mening och tydliga mål skapa en känsla av att allt saknar syfte, vilket kan bidra till tomhetskänslor.

Här kan du göra vårt test för depression online.

Här kan du göra vårt test för ångest online.

5 tips för att hantera tomhetskänslor

1. Identifiera och acceptera känslorna – Det första steget till förändring är att bli medveten om vad man känner. Försök att sätta ord på dina känslor och acceptera att de finns där, utan att döma dig själv för dem. Att skriva dagbok eller prata med någon kan hjälpa dig att förstå vad som ligger bakom känslorna.
2. Skapa struktur i vardagen – Att ha tydliga rutiner kan ge en känsla av stabilitet och trygghet. Försök att upprätthålla regelbundna sovtider, måltider och aktiviteter. Små steg, som att börja dagen med en kort promenad eller planera in återhämtningstid, kan göra stor skillnad.
3. Engagera dig i meningsfulla aktiviteter – Även om motivationen är låg kan det hjälpa att aktivt söka upp saker som ger glädje eller mening. Testa nya hobbyer, sätt upp små mål eller engagera dig i något som känns viktigt för dig.
4. Utmana negativa tankar – Tomhetskänslor kan ofta förstärkas av negativa tankemönster. Försök att identifiera och ifrågasätta tankar som ”inget spelar någon roll” eller ”jag kommer alltid att känna så här”. Att öva på ett mer nyanserat och självmedkännande sätt att tänka kan göra stor skillnad. Skriv ner negativa tankar och försök att hitta alternativa, mer balanserade perspektiv.
5. Bygg och vårda relationer – Ensamhet kan förstärka känslan av tomhet, så försök att hålla kontakt med vänner, familj eller andra i din omgivning. Att prata om sina känslor kan vara svårt, men socialt stöd kan göra en stor skillnad.

Hur kan tomhetskänslor påverka livet?

Tomhetskänslor kan påverka många områden i livet, som arbete, studier och relationer. De kan leda till minskad produktivitet, svårigheter att upprätthålla sociala kontakter och en allmän känsla av hopplöshet. Ihållande tomhetskänslor kan även skapa en känsla av avstånd till sig själv och andra, leda till en förlorad känsla av mening och göra det svårt att engagera sig i sådant som tidigare känts viktigt.

Hur behandlas inre tomhetskänslor?

Inre tomhetskänslor kan behandlas på olika sätt. Behandlingen beror på den underliggande orsaken samt individuella behov och preferenser.

Psykoterapi – Samtalsterapi är en vanlig och effektiv behandlingsmetod för tomhetskänslor. Kognitiv beteendeterapi (KBT) hjälper till att identifiera och förändra negativa tankemönster som kan förstärka tomheten. Psykodynamisk terapi (PDT) fokuserar på att förstå djupare orsaker bakom känslorna, ofta genom att utforska tidigare erfarenheter och relationer. Båda metoderna syftar till att skapa större självkännedom och ge strategier för att hantera känslorna på ett mer konstruktivt sätt.

Läs vidare om samtalsterapi.

Läs vidare om kognitiv beteendeterapi (KBT).

Läs vidare om KBT online.

Medicinering – I vissa fall kan läkemedel vara en del av behandlingen, särskilt om tomhetskänslorna är kopplade till depression eller ångest. Medicinering kan lindra symtom men bör oftast kombineras med terapi för en mer långsiktig förbättring.

Läs vidare om depression relaterat till tomhetskänslor.

Gör vårt depressionstest här.

Läs vidare om ångest relaterat till tomhetskänslor.

När behöver man söka hjälp?

Att känna sig tom ibland är normalt, men om känslan av tomhet är ihållande och påverkar din livskvalitet kan det vara bra att söka hjälp. Om du upplever att tomheten gör det svårt att hantera vardagen, relationer eller arbete kan professionell hjälp vara ett viktigt steg. En psykolog kan hjälpa dig att förstå dina känslor, identifiera bakomliggande orsaker och hitta strategier för att må bättre.

Hur kan Studentpsykologerna hjälpa dig?

Studentpsykologerna erbjuder stöd för dig som upplever tomhetskänslor. Genom samtal kan du få hjälp att förstå dina känslor och hitta strategier för att må bättre. Att prata med någon kan vara ett viktigt steg mot ökad livskvalitet.

Välkommen att boka tid eller kontakta oss

Välkommen att boka en tid för att arbeta med dina känslor. Hos oss får du möjlighet att träffa engagerade psykologkandidater som kan ge dig det stöd och den vägledning du behöver. Vi strävar efter att erbjuda snabba bokningsalternativ, och med vår smidiga onlinetjänst kan du enkelt boka en tid som passar dig.

Boka terapi Kontakta oss
Senast uppdaterad: 2025-03-27
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.