Koncentrationssvårigheter
Fastnar du i att scrolla på mobilen, dagdrömma eller hoppa mellan olika uppgifter utan att riktigt få något gjort? Koncentrationssvårigheter är något de flesta upplever då och då, men för vissa kan det vara ett återkommande hinder i vardagen – särskilt vid studier och arbete. I den här artikeln utforskar vi varför koncentrationen ibland sviktar, vilka faktorer som kan påverka din förmåga att fokusera och vad du kan göra för att förbättra den.
Vad är koncentrationssvårigheter?
Koncentrationssvårigheter är ett vanligt problem hos människor i alla åldrar. Även om det inte alltid tyder på en bakomliggande diagnos, är det ofta en indikation på eller en konsekvens av andra faktorer. Dessa svårigheter kan yttra sig som tankspriddhet, minnesproblem och en känsla av kontrollförlust. En av de vanligaste diagnoserna kopplade till koncentrationssvårigheter är ADHD, men det finns många andra möjliga orsaker till dessa problem.
10 symtom vid koncentrationssvårigheter
- Lättdistraherad av yttre stimuli.
- Lättdistraherad av egna tankar och associationer.
- Svårigheter med att hålla fokus genom en hel film.
- Svårigheter med att läsa längre texter.
- Skjuter på uppgifter som kräver mycket fokus eller som känns tråkiga.
- Avslutar inte uppgifter.
- Folk kan behöva säga ditt namn flera gånger innan du lyssnar.
- Får ofta höra att du inte lyssnar noga.
- Svårt att minnas instruktioner och detaljer i samtal.
- Gör ofta uppgifter i sista minuten, och upplever din arbetsinsats som antingen allt eller inget.
Vuxna med koncentrationssvårigheter
Vuxna som länge har levt med koncentrationssvårigheter har ofta utvecklat strategier för att underlätta och kompensera för sina utmaningar. Det är vanligt att de använder listor, påminnelser och rutiner för att hålla ordning och få saker gjorda, ofta utan att reflektera över att de behöver mer stöd än andra i vardagen. Detta kan leda till att de känner sig tröttare än sina kollegor efter en arbetsdag.
Om koncentrationssvårigheter uppstår senare i livet, eller om man saknar effektiva strategier för att hantera dem, kan man uppleva svårigheter med att hålla reda på arbetsuppgifter och detaljer. Det kan leda till slarvfel, dubbelbokningar och en känsla av att det mesta är tråkigt och långsamt. Man kan ha många idéer och projekt, men lika snabbt som inspirationen infinner sig kan den också försvinna.
Barn med koncentrationssvårigheter
Barns koncentrationssvårigheter märks ofta först i skolan, där deras fokus och uthållighet sätts på prov. Ofta är det en lärare som först uppmärksammar problematiken. Hos yngre barn, särskilt i förskoleåldern, kan svårigheterna visa sig genom att de har svårt att följa instruktioner, ofta reser sig under måltider och lektioner eller lätt blir distraherade av omgivningen, till exempel genom att titta ut genom fönstret istället för att lyssna på läraren.
Efter skoldagen kan barnet komma hem och upplevas trött och känsligt, eftersom det kräver mer energi för dem att koncentrera sig jämfört med andra barn. Hemma märks koncentrationssvårigheter ofta vid hushållssysslor och i situationer där barnet behöver genomföra uppgifter som det inte finner intressanta. Det kan ha svårt att slutföra uppgifter och behöver ofta påminnelser för att göra sina sysslor.
Generellt kan det vara svårt att fånga barnets uppmärksamhet, och det kan upplevas som att hen dagdrömmer mycket. Barnet kan också ha svårt att behålla intresset genom en hel lek, film eller annan aktivitet som jämnåriga brukar finna engagerande.
Koncentrationssvårigheter – test och diagnostisering
Koncentrationssvårigheter är inte en diagnos och man brukar sällan testa sig för enbart koncentrationssvårigheter. Det finns olika test och deltester som mäter uppmärksamhetsförmågan, som i sin tur utförs i samband med att andra tillstånd utreds, såsom ADHD, depression och PTSD.
I samråd med psykolog och läkare redogör du för just din specifika situation, och därefter rekommenderas du den testning eller utredning som är bäst för dig.
Vad är det som orsakar koncentrationssvårigheter?
ADHD och ADD
Koncentrationssvårigheter är utmärkande för ADHD och ADD. Dessa koncentrationssvårigheter är långvariga och har uppstått under barndomen, och det tar påtagligt mer energi och ansträngning att fokusera vid uppgifter som kräver mycket tankemöda och/eller upplevs tråkiga.
Depression
Depression och nedstämdhet kan påverka koncentrationsförmågan på flera sätt. Depression tenderar att medföra negativa tankar som är svåra att kontrollera och som tar uppmärksamheten från omgivningen. Det som man vanligtvis finner intressant kan kännas likgiltigt, och färre saker fångar ens fokus. Utöver detta påverkas även dagliga rutiner som sömn, kost och fysisk aktivitet, vilket alla är avgörande för hjärnans förmåga att vara alert och prestera optimalt.
Här kan du göra vårt depressionstest.
Missbruk
Missbruk av alkohol, droger eller andra substanser har en negativ påverkan hjärnans prestation. Missbrukare tenderar även att tänka mycket på missbruket, vilket kan bidra till koncentrationssvårigheter.
Stress och utmattning
Långvarig stress förvärrar hjärnans exekutiva funktioner, inklusive koncentrationsförmågan. Precis som att det är svårare att fokusera när man exempelvis sovit dåligt, är det även svårare att fokusera när man är stressad, utmattad eller har utmattningssyndrom.
Här kan du göra vårt stresstest.
Ångest
Ångest kan, precis som depression, innebära negativa tankar som är svåra att ignorera. Det kan vara utmanande att distrahera sig från det som orsakar ångesten, liksom från de känslor och fysiska symtom som följer med. Detta kan leda till att man känner sig mindre uppmärksam på sin omgivning och behöver fler påminnelser än vanligt.
Mobilbruk
Ett växande problem är den ökade användningen av sociala medier, som särskilt kan påverka ungas koncentrationsförmåga. Sociala medieplattformar är utformade för att ständigt fånga vår uppmärksamhet och erbjuder ett snabbt sätt att frigöra dopamin. Ett omfattande mobilanvändande kan ”avträna” vår förmåga att upprätthålla fokus och istället vänja oss vid kortvarig uppmärksamhet.
Vanliga behandlingsmetoder mot koncentrationssvårigheter
Behandlingsmetoder varierar beroende på de underliggande orsakerna och eventuella andra symtom som förekommer tillsammans med koncentrationssvårigheterna. Behandling fokuserar främst på kognitiv beteendeterapi (KBT), där man får lära sig strategier för att underlätta vardagen och förebygga att problemen förvärras. I vissa fall kan även medicinering vara en del av behandlingen.
Läs vidare om kognitiv beteendeterapi (KBT).
När bör man söka hjälp för koncentrationssvårigheter?
Man bör söka vård för koncentrationssvårigheter när man upplever att det påverkar ens arbete, sociala liv eller mående.
Om man misstänker ångest, depression eller annan psykisk ohälsa bör man söka hjälp om symtomen varat i över två sammanhängande veckor.
Tips för att kunna koncentrera sig och fokusera bättre
Om det är svårt att bibehålla koncentrationen kan det vara hjälpsamt att minimera störningsmoment i omgivningen. Ett organiserat och städat skrivbord på kontoret kan bidra till att hålla fokus, liksom att lägga undan mobilen så att den inte är synlig. I sociala sammanhang kan det underlätta att vistas i lugnare miljöer och undvika bullriga restauranger. Om det inte går att undvika stökiga miljöer kan det vara en fördel att sitta vid ett hörnbord eller en plats med färre distraktioner.
Hur kan man hjälpa barn som har svårt att hålla koncentrationen?
Precis som för vuxna kan det vara hjälpsamt för barn att ha en ren och organiserad miljö samt att minimera störningsmoment. Struktur och tydliga rutiner underlättar också för barn att komma ihåg återkommande uppgifter.
Det är viktigt att inte pressa barn till att fokusera bättre, utan istället att skapa en trygg miljö där de inte känner skam över sina koncentrationssvårigheter. Om ett barn börjar förknippa koncentration med negativa känslor kan det leda till att det undviker uppgifter som kräver tankemöda och riskerar att utveckla prestationsångest.
Välkommen att boka tid eller kontakta oss
Om du söker stöd och vägledning kan våra blivande psykologer hjälpa dig. Vi erbjuder snabba och smidiga tidsbokningar inom en vecka, och vår onlinetjänst gör det enkelt att komma igång.
Boka terapi Kontakta oss