Livskris

Författare: Anton Bengtsson
Medicinskt granskad av: Leg. Psykolog Caroline Erkers

En livskris kan uttrycka sig på väldigt många olika sätt men kan kort beskrivas som en period i ditt liv där du upplever en betydande stress eller ångest till följd av djupgående förändringar. Dessa förändringar kan vara orsakade av olika livshändelser såsom att en nära anhörig går bort, på grund av ett jobbbyte, en skilsmässa eller andra betydelsefulla övergångar.

Symptom vid livskris

Symtomen på en livskris är en naturlig reaktion på svåra situationer och kan påverka dig både emotionellt och fysiskt. Det är viktigt att ge utrymme för de känslor som kan uppstå i en livskris och vet med sig att det kan ta tid och en längre tids självreflektion för att hantera krisen.

Under en livskris kan du också uppleva depressiva symtom. Dessa kan ta sig uttryck i bland annat nedstämdhet, förlust av intresse för aktiviteter du tidigare tyckt om, förändringar i aptit, sömnproblem eller en känsla av hopplöshet. Medan känslor av sorg och förtvivlan kan vara starka, är det viktigt att komma ihåg att dessa reaktioner är en del av den naturliga läkningsprocessen.

Att upptäcka förändringar i ditt beteende eller tankemönster är inte ovanligt när du går igenom en livskris, och det är okej att söka stöd. Att tala med nära vänner, familjemedlemmar eller att söka professionell hjälp kan underlätta för dig att navigera i krisen. Trots att livskriser kan vara oväntade och utmanande, kan de också leda till personlig tillväxt och stärka din förmåga att hantera framtida motgångar.

Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.

Vad är tecken på att man är i en livskris?

När du går igenom en livskris kan du märka olika tecken som indikerar att du inte mår som du brukar. Här är några vanliga tecken:

  • Känslomässiga förändringar – Du kan uppleva djupa känslor av sorg eller tomhet. Det kan också vara så att du känner dig överväldigad och har svårt att hantera vardagliga saker. Det är inte ovanligt att man upplever känslor av melankoli eller att man får gråtattacker, att man upplever en känsla av meningslöshet eller att man har svårt med de minsta av motgångar. Läs vidare om tomhetskänslor.
  • Beteendemässiga förändringar – Du kan börja märka att du drar dig undan och isolerar dig mer och mer. Det är inte ovanligt att man upptäcker att man undviker aktiviteter som man en gång tyckte om. Ditt sömnmönster och din aptit kan också förändras på olika sätt. Du kan både uppleva en minskad eller ökad aptit och ett större eller mindre behov av sömn.
  • Fysiska symtom: Stress och ångest kan leda till fysiska symptom som huvudvärk, magproblem eller en konstant känsla av trötthet.
  • Tankemönster: Du kan börja tvivla på dig själv och din förmåga, eller känna hopplöshet inför framtiden. Du kan börja tänka tankar som “Jag kan inte göra något rätt” eller “Det blir aldrig bättre”. Det är väldigt lätt att hamna i destruktiva tankemönster när man går igenom en kris.

Livskris vid separation

Att sätta punkt för ett skede i livet, såsom vid en separation, är ofta förknippat med en personlig kris. Du kanske känner dig vilsen och ledsen, och det är en naturlig del av att bearbeta förändringen. Du är inte ensam om dessa känslor och det finns saker som du kan göra för att hjälpa dig själv på traven:

  • Acceptera känslorna – Tillåt dig själv att känna sorg, ilska och förlust. Det är en del av läkningsprocessen och kan i sig vara väldigt läkande att uppleva.
  • Sök stöd – Prata med vänner, familj eller sök professionell hjälp. På detta sätt kan du få vägledning och stöd.
  • Ta hand om dig själv – Tillräcklig sömn, en varierad och regelbunden kosthållning och motion hjälper din kropp att hantera den stress som krisen innebär.

Andra typer av livskriser kan inkludera barn som flyttar hemifrån, byte av jobb eller boende, och perioder som ibland beskrivs som en medelålderskris. Varje större omvälvning i ditt livsmönster kan trigga en krisreaktion. Dessa händelser kräver anpassning och värdering av din livssituation.

Hur tar man sig ur en livskris?

Att hamna i en livskris kan kännas överväldigande, men det finns steg du kan ta för att navigera igenom svårigheterna. Det första steget är att erkänna din situation och de känslor som kommer med den. Det är normalt att känna sig vilsen eller förvirrad.

  • Identifiera källan – Skriv ner dina tankar och känslor. Detta kan hjälpa dig att förstå vad som orsakar din kris och vad som är viktigast för dig. Sätt mål. Att ha små, hanterbara mål kan ge en känsla av framsteg och riktning.
  • Sök stöd – Att dela dina upplevelser med goda vänner eller familj kan minska känslan av isolering. Att söka professionell hjälp i form av terapi eller rådgivning är också ett bra alternativ och kan innebära att du får de verktyg du behöver för att hantera krisen.
  • Personlig utveckling – Utforska nya intressen eller hobbys som kan ge ny mening i ditt liv. Ta krisen som ett tecken på att du kanske behöver lära känna dig själv på nytt. Var tålmodig med dig själv, förändring tar tid, så ge dig själv utrymme att växa.

Kom ihåg att varje persons erfarenhet är unik, och din väg ut ur krisen kommer att vara personlig för dig. Ta små steg och var snäll mot dig själv under resans gång.

Hur går en psykologisk behandling för livskris till?

En psykologisk behandling för en livskris riktar främst in sig på att ge dig de rätta verktygen, strategierna och stödet för att kunna hantera och ta dig igenom krisen.

  • Första steget – Under det första mötet kommer du och psykologen tillsammans att utvärdera din situation och diskutera vad du går igenom. Ni jobbar tillsammans för att kunna identifiera problemet, diskutera dina känslor och tankar och bestämma ett behandlingsmål som passar dina behov och förväntningar.
  • Behandlingsprocessen – Själva behandlingsprocessen utgår från dina behov och önskemål. Ofta innehåller behandlingen någon typ av kognitiv beteendeterapi för att hjälpa dig att identifiera och förändra negativa tanke- och beteendemönster. Behandlingen kan också komma att innehålla mer traditionell samtalsterapi där du och psykologen genom samtal utforskar dina känslor och tankar. Du kan i ett läge av kris också förvänta dig att få det stöd som behövs för att stabilisera den nuvarande situationen.
  • Uppföljning – En kontinuerlig uppföljning hjälper dig att följa din progression och för dig och din psykolog att justera behandlingsmetoder vid behov.

Läs vidare om KBT.

Välkommen att boka tid eller kontakta oss

Söker du stöd och vägledning kan våra blivande psykologer vara till hjälp. Vi erbjuder snabba och effektiva tidsbokningar inom en vecka och vår onlinetjänst gör det enkelt att komma igång.

Boka terapi Kontakta oss
Publicerad: 2024-04-24
Senast uppdaterad: 2025-03-19
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.