Missbruk
I den här artikeln går vi igenom vad missbruk innebär, de olika typerna av beroende och de signaler som kan tyda på att någon är på väg att utveckla ett missbruk. Vidare beskriver vi hur samtal och behandlingar hos en psykolog kan se ut och hur de anpassas för att möta individens behov.
Riskbruk, missbruk och beroende
Inledningsvis förklaras tre begrepp som ofta brukas om varandra; riskbruk, missbruk och beroende.
Riskbruk definieras som en användning av en substans eller ett mönster av beteenden som ökar risken för skadliga fysiska- psykiska eller sociala konsekvenser på sikt. Det är inte nödvändigtvis skadligt bruk som medför påtagliga negativa konsekvenser i sig, men innebär att det finns en ökad risk för att utveckla missbruk och beroende.
Missbruk innebär att användningen av en substans eller ett beteende leder till negativa konsekvenser för individen själv och andra. Detta medför skadliga konsekvenser för individens hälsa och fungerande i vardagen, och har en negativ påverkan på personens relationer och sociala liv. Utmärkande för missbruk är att det skadliga mönstret av beteenden fortsätter trots att det får negativa konsekvenser för individens hälsa, relationer och livet i övrigt.
Beroende kännetecknas av en stark längtan eller tvång att fortsätta användningen av en viss aktivitet eller en substans, trots negativa konsekvenser. En känsla av kontrollförlust och sug är kännetecknande för den som utvecklar ett beroende. Tolerans och abstinens är två centrala begrepp som är nära relaterat till beroende. Tolerans innebär att kroppen anpassar och vänjer sig över tid när man upprepar ett beteende eller användningen av en substans. Detta betyder att du kan behöva öka mängden successivt för att känna samma effekt över tid. Abstinens kan uppstå när kroppen inte får det den är van vid. Kroppen signalerar detta vid att producera abstinenssymtom. Dessa upplevs ofta som obehagliga och kan inkludera huvudvärk, illamående, yrsel, trötthet och irritation. Detta är kroppens sätt att säga att den saknar något den har blivit beroende av.
Varför uppstår missbruk?
Missbruk uppstår ofta över tid som ett resultat av biologiska, psykologiska och sociala faktorer. Saker som händer i livet och perioder med psykisk lidande kan göra att människor söker sig till substanser eller aktiviteter för att minska lidandet. För några kan denna flykten vara destruktiv, till exempel i form av mängdkonsumption av alkohol eller droger. Denna flukten kan upplevas som lugnande på kort sikt, men medföra påtagliga negativa konsekvenser på lång sikt.
Användningen av beroendeframkallande substanser eller beteenden stimulerar frisättningen av “lyckohormoner” i hjärnan såsom dopamin och serotonin, vilket skapar en känsla av välbehag. Den förstärkande och positiva känslan upplevs som belönande och ökar chansen för att beteendet upprepas igen för att få den samma känslan vid flera tillfällen. Med tiden krävs allt större mängder av ämnet eller beteendet för att uppnå samma effekt, vilket leder till att toleransen ökar. Detta i sin tur kan leda till utvecklandet av missbruk.
Olika typer av missbruk
- Alkoholmissbruk – Innebär en skadlig användning av alkohol som leder till fysiska- och psykiska hälsoproblem och negativa sociala konsekvenser.
- Drogmissbruk – Omfattar användning av illegala droger såsom marijhuana, MDMA och kokain, eller missbruk av receptbelagda läkemedel som leder till negativa konsekvenser.
- Sexmissbruk – Karakteriseras av ett tvångsmässigt behov av sexuella aktiviteter till den grad att det leder till negativa konsekvenser för personens liv.
- Spelmissbruk – Innebär en tvångsmässig dragningskraft till spel om pengar i överdriven omfattning, vilket leder till ekonomiska, sociala och personliga problem.
- Gamingmissbruk – Avser ett tvångsmässigt beteende kring datorspel eller videospel som negativt påverkar andra områden i livet.
Hur kan jag få hjälp med mitt missbruk?
Att söka hjälp för missbruk är ett viktigt första steg på vägen mot återhämtning. Det finns en mängd olika resurser, stöd och behandlingsalternativ för de som kämpar med missbruk, oavsett om det gäller droger, alkohol, spel eller någon annan form av beroende. Varje persons problembild är unik, och det finns därför ett brett utbud av stöd för att möta olika behov.
Behandlingshem är en form av stöd där individer kan bo under en period för att få hjälp med sitt missbruk. Här arbetar kvalificerad vårdpersonal som ofta erbjuder en kombination av medicinsk behandling, terapi och stödgrupper. Stödlinjer är en form av digital vård som erbjuder omedelbar hjälp via telefon eller internet. De är ofta tillgängliga dygnet runt och kan ge råd, stöd och information om ytterligare resurser. Stödlinjer är en god resurs om du känner dig ensam i din situation och behöver någon att prata med omgående.
Stödgrupper är en god resurs för personer som kämpar med missbruk. I Sverige finns till exempel grupper som Anonyma Alkoholister (AA) och Anonyma Narkomaner (NA) som erbjuder tillfällen där människor med liknande problem kan samlas och dela sina erfarenheter och utmaningar med varandra. Att möta och dela egna erfarenheter med andra människor med liknande utmaningar kan vara ett kraftfullt verktyg då det är vanligt att känna sig ensam i sitt missbruk.
Terapi är en viktig behandlingsform där personer som kämpar med missbruk kan få individanpassad hjälp med att adressera de underliggande orsakerna till sitt missbruk. Forskning har visat att KBT är en effektiv terapiform vid behandling av missbruk.
Hur går KBT till vid missbruk?
Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en effektiv behandlingsmetod för personer som lider av olika typer av missbruk och beroenden. Terapiformen grundas i idéen om att våra tankar, känslor och beteenden är sammanlänkade och att negativa tankemönster och beteenden kan förändras genom att lära sig nya strategier. När KBT används vid missbruk är terapin utformat för att direkt ta itu med de utmaningar som är kopplat till beroendet, med särskilt fokus på återfallsprevention.
Hur inleds behandlingen?
Behandlingen inleds ofta med ett bedömningssamtal. Syftet med det inledande bedömningssamtalet är att kartlägga klientens situation och problem för att skräddarsy terapin efter klientens specifika behov. På så sätt får klienten goda förutsättningar för att planera vidare behandling.
En viktig del av KBT-behandling vid missbruk är att identifiera och arbeta med de mönster av tankar, känslor och beteenden som bidrar till att upprätthålla missbruket. Genom att uppmärksamma, ifrågasätta och omvärdera dessa mönster kan klienten börja utveckla mer realistiska och hälsosamma synsätt.
KBT-behandling vid missbruk har visat sig vara en effektiv behandlingsform som har stark vetenskaplig evidens som stödjer dess användning. KBT är ett dynamiskt och flexibelt behandlingsalternativ som passar utmärkt för människor med olika former av missbruk. Genom att arbeta mot specifika och mätbara mål kan klienten göra konkreta framsteg i sin förändringsprocess med psykologen vid sin sida, på vägen mot ett hälsosammare och balanserat liv.
En annan central del i KBT-behandling av missbruk är utvecklingen av coping-strategier för att hantera det sug och känslan av kontrollförlust som kan uppstå i vissa stunder som kan leda till återfall. Genom att klienten lär sig att identifiera situationer som triggar suget, kan klienten planera och öva på hur hen kan hantera dessa situationer utan att återvända till missbruket.
Hemuppgifter
Hemuppgifter är en viktig del av KBT där klienten får prova på att använda de tekniker och strategier hen har lärt sig under terapisessionerna i sitt dagliga liv. Syftet med dessa uppgifter är att stärka klientens förändringsprocess. Forskning visar att hemuppgifter i KBT-behandling ökar sannolikheten för att uppnå goda behandlingsresultat. Samtidigt främjar hemuppgifter klientens lärandeprocess och självständighet.
Hur kan jag ta mig ur mitt missbruk?
Att ta sig ur missbruk är inget som görs över natten, utan är ofta en lång och utmanande resa som kräver vilja, mod, beslutsamhet och stöd. För att försöka underlätta har vi sammanställt några tips till strategier och övningar som kan underlätta förändringsprocessen.
Att vilja förändras – Grundstenen i att ta sig ur missbruk är att själv vilja göra en förändring. Den inre motivationen är ”motorn” i förändringsprocessen och helt avgörande för att lyckas ta sig ur ett missbruk. En god övning för att skapa denna inre viljan att göra en förändring är att skriva ner för- och nackdelar med så som det är just nu, och sen skriva ner för- och nackdelar med att göra en förändring och ta sig ur missbruket. En hjälpsam fråga för att tänka på för- och nackdelar med att genomgå en förändring och ta sig ur missbruket är “mirakelfrågan”. “Hur skulle mitt liv se ut om jag en dag vaknade och mitt missbruk inte existerade?”. Denna övning hjälper till att se värdet av en förändringsprocess, och kan styrka önskan om att ta sig an utmaningen att bli fri från missbruk.
Sätt upp realistiska mål – För att konkretisera vägen vidare är det bra att sätta upp små och hanterbara delmål som leder dig mot ditt större mål. Att se framsteg i förändringsprocessen, även i små steg, kan vara mycket motiverande. SMART är ett engelsk akronym som kan vara hjälpsamt för att skapa goda och hanterbara delmål. SMARTA mål är; Specifika, Mätbara, Hanterbara (eng. Achievable), Realistiska och Tidsspecifika.
Bygg upp ett stödnätverk – Omge dig med människor som stödjer din förändringsprocess. Att ta sig ur missbruk kan vara en lång och krånglig process. För att underlätta för dig själv och andra kan det vara en bra idé att vara öppen om förändringsprocessen du genomgår. Att fråga din omgivning om stöd under denna process kan ge dig uppmuntran och förståelse när du behöver det som mest.
Ägna tid åt andra aktiviteter – Missbruket har kanske tidigare dominerat stora delar av ditt dagliga liv. Ett effektivt sätt att bryta gamla mönster kan vara att engagera sig i nya aktiviteter eller hitta en hobby som du tycker om. Motion är inte bara bra för kroppen, utan också sinnet. Träning kan bidra till att minska stress, förbättra humöret och minska begär. Kanske en form av fysisk aktivitet blir din nya passion, eller att skriva musik, måla etc.
Sök professionell hjälp – Att söka professionell hjälp är kanske det viktigaste steget för att ta sig ur missbruk. Många som lever med missbruk kan brottas med skamkänslor, vilket kan vara ett hinder för att söka stöd och berätta hur man mår. Kompetent vårdpersonal kan erbjuda dig de verktyg och resurser som är nödvändiga för att hantera ditt missbruk effektivt. Våga be om hjälp!
Hur kan jag hjälpa en anhörig som lider av missbruk?
Att stå nära någon som har ett missbruksproblem är krävande och utmanande på flera sätt. Det kan leda till frustration, relationssvårigheter och vara mycket påfrestande för ens välbefinnande och livskvalitet.
Tips och råd till dig som anhörig
Visa att du finns där – För personer som lider av missbruk gör det stor skillnad att veta att någon finns där när det behövs. Ett sätt att hjälpa en anhörig som lider av missbruk är därför att kommunicera din omsorg och stöd utan att döma. Att känna sig sedd, accepterad och förstådd är viktigt för en person som lider av missbruk.
Uppmuntra att söka hjälp – Som anhörig kan du hjälpa personen som lider av missbruk vid att uppmuntra personen att söka professionell hjälp. Att höra det för någon annan som bryr sig kan vara motiverande och medverka till att personen som lider av missbruk tar det första viktiga steget och söker hjälp för sitt missbruk.
Skaffa kunskap om missbruk – Det finns mycket lättillgänglig och god information om missbruk på nätet. Ju mer du vet om missbruk och beroende, desto bättre kan du förstå vad dina anhöriga går igenom. Kunskap om missbruk hjälper också dig som närstående att stödja din anhöriga på bästa möjliga sätt i återhämtningsprocessen. Ett tips till dig som anhörig är därför att skaffa kunskap om missbruk.
Sätt gränser – Det är viktigt att ta hand om sig själv och sitt eget välbefinnande som anhörig. Ofta vill anhöriga hoppa in och försöka “rädda” den som lider av missbruk. Detta kan i sin tur kan leda till att det blir mycket tid- och energikrävande, och blir utmattande och påfrestande för den anhöriga. Därför är det viktigt att sätta gränser och ta hand om dig själv och ditt välmående som anhörig.
Sök anhörigstöd för dig själv – Det är vanligt att känna sig överväldigad och utmattad när en anhörig lider av missbruk. Att söka stöd för dig själv är inte bara viktigt för egen hälsa, utan gör dig också till en bättre stödperson för din anhöriga. Det finns flera organisationer och grupper som erbjuder anhörigstöd som kan ge dig de verktyg och den kunskap du behöver för att hantera situationen.
Välkommen att boka tid eller kontakta oss
Söker du stöd och vägledning för lättare besvär, kan våra psykologkandidater vara till hjälp, annars ber vi dig kontakta oss så hjälper vi dig att komma i kontakt med legitimerad psykolog.
Boka terapi