Oro

Författare: Anton Bengtsson
Medicinskt granskad av: Leg. Psykolog Caroline Erkers

Oro är en naturlig känsla som alla människor upplever, men när den blir överväldigande kan den påverka vår mentala och fysiska hälsa. Oro kan uppstå på grund av olika faktorer som osäkerhet om framtiden, personliga problem eller yttre omständigheter. I denna artikel utforskar vi vad oro är, vad som orsakar den och vilka strategier som kan hjälpa till att hantera och minska oroskänslor.

Vad är oro?

Oro är en väldigt vanlig känsla för många människor och fullt naturligt att uppleva ibland. Det är inte ovanligt att man går runt och oroar sig för något man vet ska hända eller att man tvärtom inte alls vet vad som ska hända.

Oro är bra i många sammanhang, det får oss människor att öka vår uppmärksamhet, förbereda oss och klara av svåra utmaningar. Känslan av oro brukar gå över efter att vi har klarat av den utmaning eller händelse som vi oroade oss inför. Att vara orolig under längre perioder och för ofta är dock inte hälsosamt, och i sådana situationer är det vanligt att de negativa tankarna tar över.

Man kan gå runt och oroa sig för allt möjligt, ibland kanske man inte ens vet vad man oroar sig för, och ibland kan till och med information om oro leda till ännu mer oro. I sådana fall kan oron bli så pass svår att det kan kännas tufft att gå till skolan eller jobbet. Då kan det vara klokt att söka stöd för att komma till bukt med sin oro.

Symtom vid oro

Oron kan visa sig på många olika sätt, det kan visa sig i kroppen men det kan också visa sig i dina tankar och din tankeförmåga, och hur du beter dig och mår emotionellt. Det är inte ovanligt att man beter sig på sätt som man inte känner igen eller att man mår emotionellt dåligt på grund av all oro. Vi människor reagerar olika på oro men det är inte ovanligt att uppleva symtom som sätter sig i kroppen, i huvudet eller rent emotionellt.

  • Fysiska symtom – Vid oro kan man uppleva många olika fysiska symtom såsom hjärtklappning, skakningar eller darrningar, att man får svårt att andas eller att det känns som att man kvävs, man kan få magbesvär, blir yr eller svimfärdig, man kan få svettningar och känna sig ovanligt trött eller som att man har slut på energi.
  • Tankar och tankeförmåga – Ens kognitiva funktioner, alltså ens förmåga till att tänka och och värdera saker, kan påverkas av oro. Man kan uppleva en ökad oro än vad man är van vid, känslor av ångest eller rädsla, svårigheter att koncentrera sig eller att fokusera, fler negativa tankar, svårigheter att tänka klart och fatta beslut och en överdriven oro för framtiden eller att någonting hemskt ska inträffa.
  • Beteende – Vi människor har väldigt lätt att uppfatta oro och har en bra känsla för när det blir för mycket. Det är inte ovanligt att man medvetet eller omedvetet börjar undvika sådana saker som orsakar oron eller att man börjar bete sig på ett sätt som lindrar oron. Man kanske har börjat att undvika situationer eller platser som triggar oron och ångesten eller att man har blivit i större behov av säkerhet och bekräftelse av andra. Man kan också få svårt att koppla av och man kan tycka att det har blivit svårare att utföra vardagliga uppgifter på grund av oron och ångesten.
  • Emotionellt – Oro kan ha en stor effekt på hur vi mår, i synnerhet när oron blir för svår och tynger ner oss. Det är vanligt att man kan känna känslor av obehag, att man känner sig rädd eller drabbas av panik. Man kan uppleva nervositet eller spänning, att man är lättirriterad eller att man har kort stubin, man tappar kontrollen över tankarna och oron springer iväg, man kan vara rädd för att tappa kontrollen eller att man håller på att bli galen. Man kan känna en känsla av att man är avtrubbad eller bortkopplad från omvärlden.
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.

Att känna oro och ångest i kroppen

Det kan vara väldigt obehagligt att känna oro och ångest i kroppen och man kan bli väldigt rädd när det händer. Ibland kan de kroppsliga symtomen, och hur man tolkar dem, till och med leda till mer oro och ångest. Det kan därför vara bara att veta vilka symtom som är vanliga och att det inte är farligt att uppleva dem. Anledningarna till oro kan vara många, man kanske har börjat oroa sig över sin hälsa efter en olycka eller sjukdom, man har börjat lägga stor vikt vid hur det känns i kroppen och varje förnimmelse läggs på minnet.

Inte långt efter att man börjat lägga stor vikt vid hur det känns i kroppen börjar man känna ett tryck och en smärta över bröstet. Man kanske tänker att det har någonting med den tidigare sjukdomen eller förkylningen att göra men man försöker lägga det åt sidan. Några dagar senare är trycket återkommande och ett tydligt inslag i vardagen. Oron för vad det kan vara har blivit större och man börjar fundera på om man borde söka vård för besvären.

Ett sådant scenario är långt ifrån ovanligt och det är just så här det kan se ut när de negativa tankarna inte bara förvärrar redan existerande oro, utan också ligger till grund för ännu mer oro.

KBT för oro

KBT är ett väldigt effektivt verktyg med god evidens för att lindra och komma till bukt med besvär med oro och ångest. Det finns många verktyg som man själv kan få lära sig och som man tillsammans med psykologen kan träna på under behandlingen. Behandling för oro med KBT är mångfacetterad och riktar in sig på flera olika underliggande bekymmer.

Dels ämnar KBT utmana de negativa tankar och tankemönster som finns och ligger till grund för oron. Irrationella eller överdrivna tankar om oron identifieras och utmanas då dessa ses som bidragande till upplevelsen av oro. Det är inte ovanligt att man tillsammans med psykologen letar efter bevis för och emot att orostankarna stämmer och att man tillsammans försöker ersätta orealistiska tankar med mer realistiska sådana.

Som ett led i att komma till bukt med oron kan KBT innehålla inslag av tillämpad avslappning. Detta innebär att man får träna på att koppla av och slappna av genom diverse avslappningsövningar. Djupandningsövningar, progressiv muskelavslappning och mindfulness är exempel på övningar som kan förekomma i behandling för oro och ångest.

Vid KBT kan man dessutom gradvis få exponera sig för situationer som brukar leda till oro och ångest.

Detta ger möjligheten att utmana de negativa tankar man har kring oron och att öva på de avslappningsövningar som man får lära sig under behandlingens gång. Att vara uppmärksam på sina tankar, känslor och beteenden mellan möten med psykologen är ett vanligt inslag och allt som oftast får man med sig hemuppgifter som man får göra till nästa möte.

Läs mer om KBT (kognitiv beteendeterapi).

Metakognitiv terapi – hur vi tänker kring våra tankar

Metakognitiv terapi, en typ av behandling som riktar in sig på hur vi tänker kring och förhåller oss till våra tankar, är en effektiv typ av behandling vid oro och ångest. Vid denna typ av behandling är det inte ovanligt att man skiftar fokus från innehållet i tankarna till själva tankarna i sig, var de kommer ifrån, vad de beror på och hur man kan släppa dem.

Vid just oro kan detta vara ett väldigt effektivt och hjälpsamt tillvägagångssätt. Tillvägagångssättet kan variera men börjar ofta med att identifiera de så kallade metatankarna, alltså tankarna om tankarna. Detta kan inkludera tankar såsom “Jag måste kontrollera mina tankar” eller “Jag borde inte tänka så här.”

Nästa steg varierar, man kan få hjälp med att dekatastrofisera sina tankar, det vill säga att få hjälp med att förstå att det inte är tankarna i sig som är problemet, utan snarare hur man reagerar på dem. Inom metakognitiv terapi fokuserar man, istället för att försöka kontrollera sina tankar och dess innehåll, på hur man förhåller sig till tankarna. Detta innebär att man får hjälp med att lära sig att observera tankarna utan att reagera på dem.

Man uppmärksammar dem utan att lägga något särskilt värde på dem eller att döma dem. Utöver detta arbetar man med att utmana övertygelser och etablerade tankeprocesser. Man kan få hjälp med att utmana antaganden man har om tankar, om hur de kan förändras och vilket värde de har men också att utvärdera övertygelser såsom “Jag måste ha kontroll över mina tankar för att känna mig säker” eller “Jag kan inte tolerera osäkerhet.”

Medicin mot oro

Den typ av medicin som finns för oro är ofta samma typ av medicin som finns för ångest. Medicin kan vara aktuellt vid svår oro och är ofta hjälpsamt. Effekten av medicin brukar dock vara kortvarig och hjälper bara i stunden. För att bli kvitt oro eller hitta sätt att hantera oro på längre sikt krävs ofta behandling, där man får de verktyg och strategier som är hjälpsamma mot just oro.

Tips för att minska oro?

Det finns många saker som du kan göra själv för att lätta på oron:

  • Prata med någon – Att prata med någon om oron och källan till oro kan vara väldigt hjälpsamt, inte bara för att få ett nytt perspektiv på situationen utan också för att lättare kunna stå ut med oron.
  • Begränsa information från media – Ibland kan för mycket information om oro eller omvärlden leda till ännu mer oro. Försök att begränsa mängden information du får via medier om du märker att du blir mer orolig av det du läser eller hör. Försök att inte lyssna eller läsa nyheter innan du ska gå och lägga dig. Att helt och hållet undvika nyheter under en tid kan också vara hjälpsamt.
  • Aktiviteter – Om du märker att du oroar dig mycket så kan du försöka att skifta fokus till något som du tycker är roligt eller avslappnande. Det kan vara allt från att ta en promenad till att spendera tid med vänner, laga mat eller titta på en film. Gör det som du tycker är roligt eller avslappnande.
  • Rutiner – Överdriven oro kan sätta krokben på vardagen och man kan få svårt att sova och äta regelbundet. Försök att hålla rutiner så gott du kan genom att exempelvis alltid gå och lägga dig vid samma tid, ha förberedda måltider, rör på dig med jämna mellanrum och försök att minska mängden aktiviteter som medför mycket stress.
  • Tillåt känslor – Att känna sig orolig och att vara ångestfylld kan vara väldigt jobbigt. Vad som sällan hjälper är att försöka stänga ut känslorna helt. Tillåt dig själv att känna de känslor som dyker upp, kanske behöver du få lov att bli riktigt arg eller ledsen. Att tillåta känslorna kan lindra oron och ångesten.
  • Undersök kontroll – Undersök din oro och om det du oroar dig över ligger inom eller utom din kontroll. Allt det som ligger utom din kontroll är saker som du kan försöka att släppa så gott det går, genom att exempelvis tänka tanken hela vägen ut och fundera på vad det värsta som kan hända är. Allt det som ligger inom din kontroll kan du fundera på vilka förändringar du kan göra för att komma till bukt med dessa. Glöm inte att sätta rimliga mål och delmål.
  • Avslappning – På internet kan du hitta mängder av avslappnings- och mindfulnessövningar som kan hjälpa dig att koppla av och komma ner i varv.
  • Alkohol – Försök att undvika eller minska alkohol. Alkohol- och drogbruk ökar besvären på sikt och kan leda till beroende.

Hur vet jag att min oro gått för lång?

Några varningssignaler på att oron har gått för långt och att det kan vara läge att söka professionell hjälp är om oron inte går över trots försök att lindra den och att oron är så pass stark att du har svårt att fungera ordentligt i din vardag. Om du märker av flera kroppsliga symtom kan det vara tecken på att din hälsa tar skada av för mycket oro.

Likaså ändrade beteenden såsom undvikande av personer, platser eller situationer kan leda till isolering och försämrad hälsa. Om du märker av att du börjar bli deprimerad av all oro, att din alkohol- och/eller drogkonsumtion har ökat, att ditt liv tydligt påverkas av oron och att fler problem dyker upp på grund av oron så kan det också vara tecken på att du borde söka professionell hjälp för dina besvär.

Välkommen att boka tid eller kontakta oss

Söker du stöd och hjälp för din oro kan våra blivande psykologer vara till hjälp. Vi erbjuder snabba och effektiva tidsbokningar inom en vecka och vår onlinetjänst gör det enkelt att boka tid.

Boka terapi Kontakta oss
Publicerad: 2024-04-24
Senast uppdaterad: 2025-02-28
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.