Parterapi
Parterapi har visat sig vara effektivt för att utveckla kommunikationsfärdigheter och öka tillfredsställelse i parrelationer. Genom parterapi får man verktyg och stöd för att hantera svårigheter i relationen och skapa en djupare förståelse för varandra.
Vad är parterapi?
Parterapi är en form av terapi där par får hjälp att förbättra sin relation. Vanliga teman inom parterapi kan vara kommunikation, intimitet, tillit och negativa konfliktmönster. Parterapeuten hjälper paret att utforska sina känslor, beteenden och mönster, samt att utveckla verktyg för att skapa en mer meningsfull och hållbar relation till varandra. Parterapi kan förutom traditionella parrelationer även vara hjälpsamt för familjemedlemmar, vänskapsrelationer, bonusfamiljer eller HBTQ-relationer.
Anledningar till att söka parterapi
- Förbättrad kommunikation – Parterapi har visat sig kunna hjälpa par att utveckla mer effektiva kommunikationsstrategier. Paret får träna på att lyssna aktivt och på att uttrycka känslor och behov på ett sätt som främjar förståelse och empati.
- Stärkt känslomässig intimitet – Parterapi ger möjlighet att utforska och fördjupa den känslomässiga kopplingen.
- Effektiva verktyg för konflikthantering – Konflikter är en naturlig del av varje relation, men hur man hanterar dessa kan göra stor skillnad. Parterapi ger konkreta verktyg för att hantera och lösa konflikter på ett sätt som är mer respektfullt och konstruktivt.
- Sexuella problem – Att ha olika sexlust, olika sexuella behov eller av andra anledningar inte vara nöjd med sitt sexliv kan vara en orsak till missnöje i relationen.
- Otrohet – Det är vanligt att par söker parterapi efter en otrohet och behöver verktyg för att komma vidare.
- Hantera bonusfamilj – Det är också vanligt att det uppstår svårigheter i bonusfamiljer eller i andra situationer där flera familjer ska förenas, och att man behöver hjälp att hantera dessa situationer.
Hur går samtalet till?
Parterapi inleds med en bedömningsfas där parterapeuten samlar in information om er som par och er som individer. Detta för att terapeuten ska få en bra helhetsbild över situationen och kunna hjälpa er på bästa sätt. En viktig del av denna fas är att ni får formulera vad ni vill få ut av terapin. Därefter inleds behandlingsfasen där parterapeuten försöker bidra med verktyg efter er unika situation och behov.
Efter behandlingsfasen kommer vanligtvis en avslutningsfas där ni pratar om hur ni kan upprätthålla det som blivit bättre i terapin. En vanlig metod vid parterapi är terapimetoden IBCT. IBCT står för Integrative Behavioral Couples Therapy och är en av de parterapimetoder som har bäst forskningsstöd i dagsläget. IBCT har visat sig ge goda resultat när det gäller långsiktiga förändringar i relationen även efter parterapins avslut.
Ibland kan det vara motiverat att psykologen träffar en av individerna själv några gånger utöver parterapin. Detta kan vara aktuellt exempelvis om en av individerna i paret behöver hjälp att bearbeta något för att paret ska kunna ta sig vidare eller om individernas eget mående påverkar relationen mycket. De flesta samtal sker dock vanligtvis tillsammans eftersom det då är lättast för terapeuten att se vilka kommunikationsmönster och svårigheter som uppstår i kontakten mellan paret.
Statistik på att parterapi fungerar
Enligt studier leder parterapi ofta till en högre tillfredsställelse, ökade kommunikationsfärdigheter och ökad känslomässig intimitet i relationen. Studier visar också att parterapi ofta resulterar i förbättringar som är hållbara över tid (källa 1, Roddy et al, 2020). Dessutom verkar lärdomarna från parterapin i många fall inte bara påverka parrelationen positivt, utan även individerna själva (Roddy et al 2016).
Vad kan du göra hemma med din partner?
- Jag-budskap – Jag-budskap betyder att det du säger utgår från dig själv; dina egna känslor och tankar, snarare än att du talar om för din partner vad hen gör för fel. Att prata i jag-budskap bidrar ofta till ett lugnare samtalsklimat där det blir lättare att uppnå konstruktiva diskussioner.
- Aktivt lyssnande – Ett annat sätt att försöka få till ett givande samtal är genom aktivt lyssnande. Aktivt lyssnande innebär att vara uppmärksam och utforskande gentemot den som berättar. Detta tillämpas genom att 1) ha ett kroppsspråk där du exempelvis är vänd mot den som talar och håller ögonkontakt, 2) spegla det som sägs genom att checka av med din partner om du uppfattat hen korrekt, 3) validera och bekräfta din partner genom att tala om att du förstår och respekterar hens upplevelser och känslor. Aktivt lyssnande kan låta självklart, men är ofta en bristvara i konfliktfyllda relationer.
- Acceptans – Träna på ett mer tillåtande och öppet förhållningssätt gentemot din partner när det gäller era olikheter. Vad finns det för fördelar med de egenskaper du kan tycka är negativa?
- Visa kärlek och uppskattning för din partner – I vardagen är det lätt att börja ta varandra för givet. Påminn dig om att visa uppskattning och kärlek gentemot din partner.
Välkommen att kontakta oss
Studentpsykologerna erbjuder inte parterapi, men om du behöver hjälp att stärka din relation kan du på Svea KBT boka tid med en legitimerad psykolog. Med snabb och smidig tidsbokning inom en vecka och en enkel onlinetjänst, gör vi det lätt för dig att komma igång. Varmt välkommen!
Kontakta ossReferenser:
- Roddy MK, Walsh LM, Rothman K, Hatch SG, Doss BD. Meta-analysis of couple therapy: Effects across outcomes, designs, timeframes, and other moderators. J Consult Clin Psychol. 2020
- Roddy MK, Nowlan KM, Doss BD, Christensen A. Integrative Behavioral Couple Therapy: Theoretical Background, Empirical Research, and Dissemination. Fam Process. 2016 Sep;55(3):408-22. doi: 10.1111/famp.12223. Epub 2016 May 26. PMID: 27226235.