Otrohet – Orsaker, konsekvenser och vägar vidare

Författare: Maryam Shamloo
Medicinskt granskad av: Leg. Psykolog Caroline Erkers

Otrohet är en av de största utmaningarna ett förhållande kan ställas inför. Den kan orsaka djupa sår och förändra dynamiken i en relation för alltid. Men vad räknas egentligen som otrohet? Varför är människor otrogna? Och går det att komma vidare efter att tilliten brutits?

Vad är otrohet?

Otrohet innebär att en person bryter överenskommelser i en relation och agerar på ett sätt som partnern uppfattar som ett svek. Exakt vad som anses vara otrohet varierar mellan relationer och individer. Några ser endast fysiska handlingar som otrohet, medan andra även räknar känslomässiga eller digitala interaktioner som en gränsöverträdelse.

Vilka typer av otrohet finns?

  • Sexuell otrohet – Fysiskt umgänge med en annan person.
  • Emotionell otrohet – Djupa känslomässiga band utanför relationen.
  • Otrohet på nätet – Flirtande, sexchattar eller att dela intima bilder.
  • Finansiell otrohet – Att dölja ekonomiska beslut från sin partner, då det kan upplevas som en gränsöverträdelse gentemot överenskommelser i relationen.
  • Andra former – Exempelvis att sova i samma säng som någon man är attraherad av eller att konsumera material som partnern anser vara problematiskt, exempelvis pornografiskt innehåll, onlyfans eller dejtingappar.
  • Tankar – En vanlig fråga som ställs är om även ens partners tankar om andra, kan upplevas som otrohet. Här råder det olika uppfattningar. Däremot har människan varje dag tusentals svårstyrda tankar, som i många fall inte är aktiva val. Om tankar rörande attraktion leder till handling, exempelvis starta en slags kontakt, är det en tydligare gränsöverträdelse.
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.

Varför är vi otrogna?

Otrohet kan ske av många olika skäl, och oftast är det en kombination av flera faktorer. Här är några av de vanligaste anledningarna:

  1. För att avsluta relationen – Vissa använder otrohet som ett sätt att tvinga fram ett uppbrott.
  2. Sexuell frustration – Kan uppstå när behov eller fantasier som inte uppfylls inom förhållandet.
  3. Emotionellt stöd – Söka tröst och förståelse hos någon annan.
  4. Bekräftelsebehov – Önskan att känna sig attraktiv och åtråvärd. Behovet skiljer sig åt mellan olika människor.
  5. Sökande efter spänning – Önskan att bryta vardagens rutiner och känna adrenalinkickar.
  6. Hämnd – Otrohet som en reaktion på upplevda orättvisor i relationen.
  7. Otydliga gränser – När en partner inte uppfattar sitt beteende som otrohet, exempelvis på grund av olika syn på vad som är acceptabelt i relationen.
  8. Plötsliga tillfällen – Det dyker upp en oväntad chans där konsekvenserna känns avlägsna.
  9. För att hålla relationen vid liv – Vissa använder otrohet som en strategi för att stå ut med en relation de inte vill lämna.
  10. Brist på förebyggande av otrohet – Otrohet är ett jobbigt ämne att prata om, och därför är det är få som tar upp det i sina relationer. Oftast utgår man ifrån en självklarhet att det aldrig ska hända. Det är viktigt ställa frågor kopplade till otrohet samt prata om vart gränsen går. Med öppenhet kring ämnet, blir det även lättare att finnas där för varandra.

Varför är kvinnor otrogna?

Forskning visar att män och kvinnor tenderar vara otrogna av liknande skäl, men det finns vissa mönster: Kvinnor uppger oftare att de söker emotionell närhet och bekräftelse.

  • Uppfylla känslomässigt tomrum

Det kan handla om att känna sig sedda, förstådda och uppskattade på ett sätt som de upplever saknas i den nuvarande relationen. Otroheten blir då ett sätt att söka uppmärksamhet och närhet genom en ny person som kan ge den bekräftelse som upplevs saknas.

  • Längre period av känslomässig distans

När närheten och kommunikationen i relationen minskar under en längre tid kan behovet av bekräftelse kännas starkare än lojaliteten till partnern, vilket i vissa fall leder till otrohet.

Varför är män otrogna?

Män rapporterar i högre grad att otrohet handlar om sexuell variation eller impulsivitet.

  • Längtan efter spänning

För många män kan otrohet drivas av längtan efter nya sexuella upplevelser, spänning eller behovet av att känna sig åtråvärda. Ibland sker otroheten utan djupare emotionell koppling. Impulsivitet och situationer där möjligheten uppstår – som vid fester eller resor – kan spela en större roll, där otrohet inte alltid beror på missnöje i den nuvarande relationen, utan snarare på ett ögonblicks beslut.

Psykisk hälsa och otrohet

Psykiska svårigheter som ADHD eller bipolär sjukdom kan öka risken för otrohet via svårigheter med impulsreglering. Låg självkänsla eller depression kan också bidra till otrohet som en copingstrategi för negativa känslor, även om det ofta leder till skuldkänslor och ytterligare problem i relationen.

Läs vidare om copingstrategier.

Läs vidare om skuldkänslor.

Separera eller vara kvar och jobba på relationen?

När är det bäst att gå skilda vägar?

I vissa fall kan otrohet vara en signal om att relationen inte längre fungerar och då kan separation vara det bästa alternativet. Här är några exempel:

  • Tilliten är omöjlig att återuppbygga.
  • Otroheten var en del av ett destruktivt mönster.
  • Ni har fundamentalt olika syn på vad ni vill ha ut av relationen.

Tips för att komma över otroheten!

Otrohet behöver inte betyda slutet på en relation, men det kräver tid, arbete och vilja från båda parter.

  • Bearbeta vad som hänt – Förstå de bakomliggande orsakerna och prata öppet om känslor.
  • Skapa tydliga gränser – Bestäm tillsammans vad som är acceptabelt och hur ni bygger upp tilliten igen.
  • Acceptera förändring – Relationer går inte tillbaka till exakt hur de var innan, men de kan utvecklas på nya sätt.
  • Fundera över framtiden – Är ni båda villiga att satsa på relationen? Kan ni förlåta och gå vidare?

Hur kan Studentpsykologerna hjälpa till med olika relationsproblem?

Att hantera otrohet på egen hand kan vara svårt. Att prata med någon utomstående kan ge stöd och nya perspektiv på situationen. Genom samtal med en psykologkandidat kan du få hjälp att förstå relationens dynamik och hitta en väg framåt – oavsett om det handlar om att bearbeta känslor, fatta beslut eller stärka ditt eget välmående.

Boka terapi Kontakta oss
Publicerad: 2025-03-06
Senast uppdaterad: 2025-03-06
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.