Relationsångest

Författare: Alba Wallstedt
Medicinskt granskad av: Leg. Psykolog Caroline Erkers

Relationsångest är en känslomässig utmaning som drabbar många och innebär en ständig oro och osäkerhet i nära relationer. Denna form av ångest kan manifestera sig som rädsla för avvisning, övergivenhet eller att inte vara tillräckligt bra för sin partner. Relationsångest kan leda till svårigheter i att skapa och upprätthålla sunda och balanserade relationer.

Vad är relationsångest?

Relationsångest är ett begrepp som innefattar känslor som oro, osäkerhet och tvekan som kan uppstå i en relation. Ångest kan även innefatta fysiologiska symptom som hjärtklappningar, svettningar eller illamående. Till vilken grad du känner ångest i relationer påverkas av tidigare erfarenheter av relationer under livets gång.

Vad orsakar ångest i relationer?

Vad som gör att vi förväntar oss att bli avvisade av vår partner kan bero på olika saker. En av dessa kan vara en upplevelse av svartsjuka eller bristande tillit till din partner och dess agerande. Svartsjuka kan vara svårt att kontrollera, då våra sociala relationer är otroligt viktiga för oss människor. Vi lever i grupp och har länge varit beroende av gruppen för vår överlevnad, vilket gör att avvisanden från andra människor kan upplevas som otroligt smärtsamma. Förväntan på avvisande kan i sig orsaka negativa känslor som oro, tvekan, ledsamhet och ilska.

Detta är någonting som kan vara starkt betingat av tidigare erfarenheter i relationer som att ha blivit lämnad eller haft en partner som varit otrogen. Självtvivel och en dålig självkänsla kan också påverka hur vi förhåller oss till relationer. Många kan tveka ifall de förtjänar den kärlek som deras partner ger dem. Dessa tankar kan i sin tur antingen ge upphov till svartsjuka eller att man distanserar sig från relationen.

Alla människor har olika förväntningar på hur en relation ska se ut och vad man förväntar sig att känna i en relation. Man kanske trodde att det skulle kännas annorlunda eller inte får de fjärilar i magen som man tidigare haft. Många kan också tycka att det är svårt att kommunicera vad man har för behov till sin partner, vilket gör att man inte är helt nöjd med relationen.

Vilka förväntningar vi har på relationer baseras på tidigare erfarenheter samt vad vi lärt oss från hur andra har behandlat oss tidigt i livet. Annorlunda kan kännas otäckt. Vi människor har en vilja att förutspå framtiden vilket blir svårt om vi aldrig upplevt en hälsosam relation tidigare. Bra relationer kan också väcka ångest då man aldrig fått träna på att navigera detta nya relationsmönster förut och därmed inte vet vad man ska förvänta sig.

Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.

Vanliga symtom på relationsångest

Svårt för intimitet: Du kan ha svårt att släppa in din partner på djupet varav detta kan härstamma från en rädsla att bli sårad.

Destruktivitet: Du kan starta bråk utan egentlig bakgrund i syfte att testa relationen eller din partners kärlek.

Osäkerhet: Du kan vara osäker på ifall du förtjänar kärlek eller att ens vara i en relation överhuvudtaget.

Svartsjuka: Du oroar dig för vad din partner gör när ni är ifrån varandra och om din partner är ärlig mot dig.

Behandling av ångest i relationer

Undersök vart ångesten härstammar ifrån: Är du rädd för att din partner ska lämna dig? Är du osäker på ifall du förtjänar en relation? I vissa situationer kan det vara gynnsamt att börja med den bakomliggande problematiken, vilket även kommer gynna relationen.

Kommunikation: Kommunicera med din partner när svåra tankar uppstår. Det kan vara viktigt för er att reflektera över när dessa tankar uppstod, vad som framkallade dem och hur ni ska bemöta dem tillsammans.

Tankeövningar: Sitt med dig själv och reflektera över dina tankar. Ibland kan det vara bra att skriva ner sina tankar i syfte att få lite distans från dem. Du kan välja ut en situation där du fick hög ångest kopplat till din relation. Här kan du försöka identifiera en automatisk tanke som uppstod, exempelvis kan du ha tänkt att din partner inte är lika investerad i relationen som du är.

Sedan kan du reflektera över vad tanken ledde till för beteenden eller känslor. Du kanske började undvika att umgås med din partner när den var hemma samtidigt som du kände en saknad efter din partner. Du kanske kände dig ledsen och ensam. När man gjort denna analys kan man reflektera över vad du hade kunnat göra som hade fått relationen att utvecklas i stället för att stagnera, som att närma dig din partner, uttrycka dina behov och ge din partner en chans att finnas där för dig.

Acceptans: Det kan bli viktigt att ha en acceptans för att svåra känslor kan uppstå när man har en nära relation till någon annan. Negativa känslor kan komma och ibland kan det räcka att sitta med dem en stund, bli medveten om dem för att senare låta dem passera. Här kan man också jobba med avslappningsövningar.

Min partner har mycket ångest, vad kan jag göra?

Det kan vara svårt att hantera andra människors starka känslor speciellt om detta är någonting man inte tränat på tidigare. Det viktigaste kan vara att lyssna och validera din partner i dess känslor. Som närstående vill man ofta ge lösningar på partnerns problem, men detta är inte alltid vad man behöver när man känner en stark ångest.

Det är viktigt att komma ihåg att alla känslor som kan uppstå i en relation inte alltid är centrerat kring dig eller dina handlingar utan kan snarare vara en effekt av din partners tidigare erfarenheter i relationer. Detta kräver mycket tålamod och förståelse. Ifall du är orolig så kan det vara av vikt att fråga ifall din partner hade velat träffa en psykolog för att lära sig hantera sin ångest eller gå i terapi tillsammans om du upplever att detta hade gynnat er relation.

Vanliga situationer vid relationsångest

Osäker på om jag vill vara tillsammans

Ibland kan man känna en osäkerhet huruvida man vill vara i en relation. Du och din partner kanske är på olika platser i livet eller så känner du att ni vuxit ifrån varandra. Det kan också vara så att du upplever att du förlorat din självständighet. Ofta kan man ha olika förväntningar på hur en relation ska vara. Ifall man upplever att man har behov som inte blir mötta är det viktigt att kommunicera detta till sin partner. I en situation där man känner osäkerhet är det viktigt att reflektera kring vad det är som ligger bakom dessa tankar och huruvida detta är någonting du kan jobba på med din partner.

Hittar fel på min partner hela tiden

Du kan granska både dig själv och din partner ur ett kritiskt förstoringsglas. Du söker efter brister inom relationen eller din partner. Det kan vara så att du hittar fel hos din partner till följd av att du känner en rädsla för att hänge dig till relationen. Det kan också vara så att du har svårt att lita på andra vilket gör att du skapar distans genom att hitta fel.

Rädd att bli lämnad

En rädsla att bli lämnad kan härstamma från tidigare erfarenheter av att känna sig övergiven eller en rädsla att man inte kommer klara sig på egen hand. Dessa känslor kan uppstå om tilliten har brustit tidigare i relationen. De kan också uppstå om du tidigare i livet upplevt dig sviken av andra. Här kan det bli viktigt att jobba på din självkänsla, ditt anknytningsmönster samt att tillåta dig själv att känna full tillit för din partner.

Läs vidare om anknytning.

Vilka utmaningar kan man uppleva när man är sambo?

Att vara eller bli sambo kan innebära många utmaningar. Man har plötsligt ett mycket större behov av att komma överens och skapa gemensamma rutiner med sin sambo, rutiner som man tidigare kunde bestämma över själv. I en sådan situation är det viktigt att du och din partner är öppna med varandra och är tydliga med vad ni tycker fungerar bra och vad ni tycker fungerar mindre bra. Det är också viktigt att ni kan ge varandra utrymme när det behövs. En relation är på många sätt en kruka med två växter i, ni vill inte att era rötter ska behöva tävla om samma vatten.

Hur påverkas relationen av att skaffa barn?

Att skaffa barn är för många bland det största man är med om under sitt liv och en källa till otrolig glädje. Att skaffa barn kan dock också innebära olika utmaningar, inte minst för din och din partners relation. Ni kan uppleva att ni bråkar mer, att sexlusten minskar och att ni spenderar mindre tid tillsammans. Här kan det då bli viktigare att som föräldrar kunna prata med varandra om sina behov, att förstå att ni sitter i samma båt och hitta lösningar som ni tycker inte missgynnar någon av er mer än den andra.

Att vara förälder kan vara tufft och det kan ibland kännas som att bördan faller mer på någon av er. Därför är det extra viktigt att vara tydliga med varandra och våga prata om det, utan att förvänta sig en jämn fördelning av bördan i alla vardagliga områden.

Hur kan man göra slut på ett bra sätt?

Att göra slut med någon kan vara lika jobbigt som det gör ont. För att avsluta en relation på ett sunt sätt kan innebära att vara ärlig och behandla den andra som man själv skulle vilja bli behandlad i samma situation, det kan för många vara ett bra ideal att sträva efter. Kanske kan ni träffas på en fika eller så räcker det med en promenad. Ofta kan man tycka att det är läskigt och att man räds för att faktiskt göra det, i sådana lägen kan det vara skönt att tänka att de personer man är snällast mot genom att vara ärlig och tydlig är en själv och sin partner. På så sätt kan ni båda gå vidare i era liv och avsluta på god fot med varandra.

Hur ska jag och min partner göra för att bråka mindre?

Att bråka mycket i sin relation kan göra ont och skapa mycket frustration och sorg. Bråken kan handla om allt mellan himmel och jord, och kan vara mer eller mindre konstruktiva. Att ha pratat med sin partner om hur man vill göra när man bråkar kan vara en bra strategi för att bråken inte ska urarta eller att det ska bli så konstruktivt som möjligt. Att kanske fundera tillsammans med sin partner vad bråken oftast handlar om och se om man kan få till en förändring tillsammans är ett bra första steg.

Vad kan jag göra när min partner är otrogen?

När ens partner är otrogen kan det göra väldigt ont och det kan kännas som att allt förtroende är bortblåst från relationen. Här får du själv bestämma om du känner att relationen är värd att behålla eller om det snarare är en fråga om hur du berättar för din partner att du känner till deras otrohet. Om ni väljer att fortsätta vara tillsammans är en möjlig väg att gå att ni tillsammans kommer överens om vad som krävs av relationen för att återuppbygga den nivå av tillit som du behöver.

Vare sig man bestämmer sig för att försöka eller inte så kan det hamna i en situation där det bästa för er båda är att gå era skilda vägar, trots att det gör ont och att man kan känna sig bedragen. Om du tycker att det är svårt att bestämma dig om du vill satsa på relationen eller inte, eller om du och din partner har svårt att återuppbygga den tillit som gått förlorad kan det vara bra att träffa en psykolog, antingen enskilt eller i parterapi. 

Läs vidare om otrohet.

Bråk om städning

Bråk om städning är inte ovanligt och brukar grunda sig i en uppfattad orättvisa eller att man har olika förväntningar över hur ofta eller hur noggrant man ska städa. En sak som kan underlätta är att sätta sig ned och prata med sin partner om vilka förväntningar man har, komma med förslag på en annan arbetsfördelning och vara tydlig med vilka delar av städningen som inte känns bra. Vid sådana tillfällen kan det vara bra att använda jag-budskap och undvika du-budskap. På så sätt kan man undvika att diskussioner blir ett bråk eller att någon av er känner sig anklagad och blir defensiv.

Bråk om ekonomi

Att bråka med sin partner, med sina vänner eller familj om ekonomi är inte ovanligt. Bråk om ekonomin är desto vanligare när samhället går igenom en lågkonjunktur eller där händelser utanför ens kontroll påverkar den privata ekonomin. I sådana lägen kan det vara bra att gå igenom vad som finns inom ens kontroll och om det finns någonting man kan göra för att förbättra sin situation. Utöver detta kan det vara bra att sätta upp gemensamma mål, att lägga en gemensam budget och vara öppna och ärliga när ni pratar om era utgifter.

Många väljer att skapa separat konton där pengar som blir över efter hyra, mat och andra fasta utgifter hamnar. Det kan också hjälpa att försöka förstå var era olika syner på pengar härstammar från, är det en produkt av eran barndom eller beror det på någonting annat – insikt föder ofta förståelse.

Bråk om sexliv

Bråk om sexlivet kan vara väldigt jobbigt och vara en källa till stor frustration i relationen. Det är inte ovanligt att man har olika behov och förväntar sig olika mycket av sin partner. Det kan då vara väldigt viktigt att vara tydlig med sin partner och kanske till och med sätta sig ned och prata om det. Det är inte konstigt att ha olika behov, däremot behöver man vara ärlig med varandra och hitta lösningar som passar er båda. Även om det kan kännas lite genant så kan det vara en bra idé att faktiskt prata med sin partner om vad man gillar, vad man blir exalterad av och på vilket sätt ens partner kan tillfredsställa dig. 

Läs vidare om sexproblem i förhållandet.

Bråk om barnuppfostran

Det är inte ovanligt att man i en relation har olika uppfattningar om hur man vill uppfostra sina barn. Det kan handla om allt mellan skärmtid, när man får äta godis och hur länge man ska få vara ute på kvällen. Här blir ert jobb som föräldrar extra viktigt och det absolut bästa är att ha en gemensam hållning gentemot sitt barn för vilka regler som gäller. Ni vill nämligen undvika att ha olika regler för ert barn då detta kan skapa förvirring och frustration hos barnet.

Ni uppnår en gemensam hållning genom att prata med varandra om vilken typ av uppfostran ni vill ge ert barn och vilka regler som ni tillsammans tycker ska gälla. Den här processen kan involvera många oenigheter och ni kan behöva kompromissa och hitta lösningar som ni båda kan vara nöjda med. Glöm inte att ni är ett team och att ni båda vill det bästa för ert barn. 

Hur ska jag förhålla mig till min bonusfamilj?

Att ha en bonusfamilj kan bitvis vara utmanande och frustrerande när man känner att man missar varandra i sin kommunikation eller känner att man inte är på samma frekvens. Man kanske bråkar mycket med varandra, undviker att prata eller helt enkelt inte alls går ihop. Då kan det kännas jobbigt att vara ärlig och att prata om problemen med sin bonusfamilj. Det kan däremot skapa en förståelse för varandras olikheter och hur man på bästa sättet går framåt tillsammans, med färre bråk, tydligare kommunikation eller mindre friktion överlag.

Ett bra sätt att skapa en konstruktiv dialog är att försöka komma med förslag som man tycker är rimliga och som går att genomföra när man berättar om någonting som man tycker fungerar mindre bra eller som man skulle vilja se en förändring kring. 

Hur ska jag förhålla mig till mina svärföräldrar?

Att inte alltid veta hur man ska förhålla sig till sina svärföräldrar kan vara en källa till mycket grubbel och ångest. Det kan kännas som att man alltid blir väldigt hårt bedömd, att man inte riktigt vet hur man ska bete sig eller att det helt enkelt inte går att samsas med sina svärföräldrar. Att i sådana situationer våga förlita sig på sin partner, vara ärlig med vad man känner och på vilket sätt man tycker det är svårt i relationen till sina svärföräldrar kan kännas svårt och jobbigt.

Allt som oftast kan det dock kännas väldigt skönt att ha berättat för sin partner och veta att man har dennes stöd och stöttning. Utöver detta kan det hjälpa att i förväg formulera strategier och saker som man kan ta till om det skulle dyka upp en situation som man brukar vara med om när man träffat sina svärföräldrar.

Välkommen att boka tid eller kontakta oss

Upplever du relationsångest finns vi här för dig så att du kan skapa mer harmoniska och sunda relationer. Terapi kan vara ett värdefullt verktyg för att identifiera och bryta negativa mönster, välkommen att boka tid idag hos Studentpsykologerna.

Boka terapi Kontakta oss
Publicerad: 2024-07-08
Senast uppdaterad: 2025-03-06
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.