Svartsjuka
I den här artikeln kommer vi att utforska svartsjuka – ett komplext och ofta förvirrande känslomässigt tillstånd. Vi kommer att ta upp olika begrepp inom svartsjuka, hur det kan manifestera sig i våra liv, och vilka tecken som kan indikera att vi eller någon i vår närhet kämpar med dessa känslor. Vidare kommer vi att diskutera hur svartsjuka kan påverka våra relationer, samt erbjuda praktiska tips för att hantera och överkomma den. Slutligen kommer vi även att ge råd om hur man kan söka hjälp och boka stöd om svartsjukan börjar påverka ens liv på ett negativt sätt.
Vad är svartsjuka?
Svartsjuka kan definieras som en obehaglig känsloreaktion av oro över att inte bli lika omtyckt och uppvaktad av en person som någon annan. Känslan kan manifestera sig i form av rädsla, ilska eller misstänksamhet och förekomma både i romantiska såsom inom vänskapliga relationer. Ett närbesläktat begrepp är avund vilket innefattar en vilja av att ha någonting som någon annan besitter, ofta en materiell sak, en möjlighet eller en omständighet. Svartsjuka handlar istället om en oro över att förlora en relation eller en person man redan har – ofta sin partner men även vänskaper.
Vad är sjuklig svartsjuka?
Svartsjuka blir sjukligt när känslan blir så stark att den leder till konstanta kontrollbeteenden gentemot sin partner eller vän. Kontrollbeteenden kan innefatta att hela tiden kolla sin partners mobil efter tecken på att hen är otrogen eller att begränsa sin vän eller partner från att vistas i vissa miljöer av rädslan för att någon annan ska ta hen ifrån en. Svartsjuka räknas även som sjukligt ifall det inte finns någon tveksamhet från den andra partens sida men att personen som känner svartsjuka även går runt och känner oro. Detta skapar lidande för båda personerna.
Utöver detta klassas svartsjuka som sjukligt ifall känslan börjar påverka negativt andra aspekter i livet och göra det svårt att genomföra dagliga uppgifter såsom på jobbet, på fritiden eller i hemmet. Det är vanligt att ta ut sin oro, ilska och rädsla på andra och därför kan svartsjuka leda till irritationsproblem, sämre socialt liv och nedstämdhet.
Vad är patologisk svartsjuka?
Patologisk svartsjuka är den vetenskapliga termen för sjuklig svartsjuka och de två termerna har således samma betydelse.
5 tecken på sjuklig svartsjuka
- Överdrivet kontrollbehov:
- Konstant övervakning över den andra personens aktiviteter. Exempelvis, kolla mobil och sociala medier.
- Krävande av information om var den andra personen befinner sig och vem hen umgås med.
- Begränsningar av den andra personens umgänge och sociala interaktioner.
2. Ogrundade misstankar:
- Ständiga och orimliga anklagelser om otrohet utan bevis.
- Misstankar om otrohet baserat på oskyldiga händelser.
- Vägran att tro på den andra personens försäkringar och förklaringar.
3. Extrema känsloreaktioner:
- Intensiva vredesutbrott och aggressiva beteenden när “överträdelser” hos den andra personen sker.
- Humörsvängningar vid upplevda hot mot relationen.
- Ångestattacker relaterade till rädslan att förlora den andra personen.
4. Tvångsmässigt beteende:
- Kontroll av den andra personens lojalitet genom tester eller “fällor”.
- Ständigt sökande efter bevis på otrohet.
- Oförmåga att släppa misstankar trots motbevis.
5. Fysiska symtom:
- Sömnsvårighet som följd av konstant oro och rädsla.
- Hjärtklappningar, svettningar och illamående vid upplevda hot mot relationen.
Vad ökar risken för svartsjuka?
Flera faktorer ökar risken för att en person ska utveckla svartsjuka. Exempelvis spelar uppväxten en roll där personer som inte känt sig lika uppskattade som andra under sin barndom har större sannolikhet att känna svartsjuka. Växte man dessutom upp med föräldrar som var otrogna eller uppvisade mycket svartsjuka beteenden gentemot varandra har man i sin tur en större risk att utveckla dessa själv då svartsjuka beteenden normaliserats och uppfattats som normala i en relation.
Även tidigare erfarenheter spelar in där att själv varit otrogen, blivit bedragen eller haft otrygga relationer ökar sannolikheten för att känna misstänksamhet och svartsjuka gentemot en partner eller vän. Förutom detta spelar psykologiska faktorer en roll där personer med låg självkänsla har större tendens att känna svartsjuka då de ofta inte känner sig älskvärda och är rädda för att andra ska lämna dem vilket kan väcka svartsjukereaktioner.
Hur botar man av svartsjuka?
Svartsjuka kan botas olika beroende på vad den beror på. Ifall känslan grundar sig i ett lågt självförtroende och en tro att inte vara älskvärd kan svartsjukan försvinna genom att förbättra sin självkänsla. Beror svartsjukan istället på en otrygghet i relationen så kan man jobba bort denna genom diverse interventioner, exempelvis genom förbättrad kommunikation.
5 tips för att hantera svartsjuka
1. Självreflektion och medvetenhet:
- Ta tid och funderar över källan till din svartsjuka. Vilka underliggande rädslor och osäkerheter driver den?
- Ifrågasätt dina misstankar. Skilj mellan misstankar som har bevis och sådana som saknar det.
2. Kommunikation:
- Prata öppet och ärligt om dina känslor med den andra personen utan att anklaga hen.
- Lyssna aktivt på vad den andra personen har att säga och försök förstå hens perspektiv.
3. Hantera impulser:
- Gör motsatsen till vad svartsjukan säger åt dig att göra. Exempelvis, ge din partner en kram istället för att kolla igenom hens mobil.
- Ta flera djupa andetag eller gör en andningsövning för att lugna ner känslorna.
- Distrahera dig med någon aktivitet som kräver din fulla uppmärksamhet när svartsjukan dyker upp.
4. Bygg upp självkänslan:
- Jobba på att förbättra självkänslan genom positiva affirmationer och självomvårdnad.
- Fokusera på dina intressen och personliga utveckling.
5. Sök professionell hjälp:
- Om svartsjukan blir för överväldigande och går ut över vardagen, överväg att söka professionell hjälp av en psykolog eller terapeut.
Tips för att hantera svartsjuka hos din partner:
Ifall man märker att ens partner upplever svartsjuka finns det flera saker man kan göra för att hjälpa och stötta hen i känslan.
- Visa kärlek när de svartsjuka beteendena inte yttrar sig. Om du visar kärlek när partnern beter sig kontrollerande eller anklagande blir det som en belöning och förstärkning av hens dåliga beteende. Välj istället att visa kärlek när partnern beter sig lugnt och visa uppskattning för dessa beteenden.
- Sätt tydliga gränser. Du är inte skyldig att konstant redovisa vart och med vem du har varit. En relation bygger på tillit och det är viktigt att bestämt, men vänligt, sätta gränser för vad som är acceptabelt beteende och inte.
- Uppmuntra självständighet. Stöd din partner i att utveckla egna intressen och ha vänskaper utanför relationen. Detta bidrar till personlig utveckling och en förstärkning av partnerns självkänsla.
- Var transparent. Var öppen och ärlig med dina planer och aktiviteter för att bygga tillit. Håll dina löften och kom hem när du sagt att du ska.
- Kontakta en vän. Ifall din partner börjar anklaga och begära mer och mer av dig kan det kännas skönt att diskutera med en vän för att få någon annans perspektiv på situationen.
- Sök professionell hjälp. Om svartsjukan påverkar relationen negativt kan parterapi vara ett alternativ för att uppnå en förändring. En psykolog kan exempelvis hjälpa till att förbättra kommunikationen i förhållandet, hantera de svårigheter som båda parter upplever och hjälpa till att sätta hälsosamma gränser.
Vad är sexuell svartsjuka?
Sexuell svartsjuka är en specifik form av svartsjuka som är fokuserad på den sexuella aspekten av en relation. Den innefattar en oro och rädsla över att ens partner ska vara sexuellt otrogen med någon annan. Till skillnad från vanlig svartsjuka, som handlar om en oro över att förlora sin partners känslomässiga uppmärksamhet och kärlek, är sexuell svartsjuka endast fokuserad på den fysiska aspekten av en relation.
Vad är retroaktiv svartsjuka?
Ibland kan svartsjuka röra sig om händelser och omständigheter som inte är aktuella i nuet utan som skett tidigare i livet. Retroaktiv svartsjuka handlar om att vara svartsjuk över något som ens partner varit med om innan. Exempelvis, att inte känna sig lika eller tillräckligt bra jämfört med tidigare partners eller att känna sig mindre speciell ju fler relationer ens partner haft innan. Det kan även väcka känslor av sorg att inte ha fått vara en del av ens partners tidigare liv medan någon annan har fått vara det.
Retroaktiv svartsjuka triggas ofta av tidigare partners eller saker som påminner om dem.
Hur skiljer sig svartsjuka mellan kvinnor och män?
Studier visar på att män och kvinnor i regel är lika svartsjuka av sig men att det finns vissa skillnader i hur känslan yttrar sig. Exempelvis tenderar män att uppvisa mer svartsjuka för sexuell otrohet medan kvinnor reagerar starkare på emotionell otrohet där partnern visar mer uppskattning och kärlek till någon annan. Mäns svartsjuka uttrycker sig ofta genom vredesutbrott och aggressiva beteenden medan kvinnor tenderar att bli nedstämda och ledsna. Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa är generella tendenser och att individuella variationer alltid förekommer.
De könsskillnader som finns har enligt forskare en evolutionär förklaring där män tenderar att reagera starkare på sexuell otrohet då det alltid funnits en chans att en avkomma inte är hans ifall en kvinna varit otrogen. Kvinnor och deras barns överlevnad och status har i sin tur varit beroende av den emotionella uppvaktningen som mannen gett dem och detta förklarar varför kvinnor reagerar starkare på denna typ av otrohet.
Sambandet mellan kontrollbehov och svartsjuka
Ifall man upplever svartsjuka är det vanligt att lindra sin oro och rädsla genom kontrollbeteenden. Exempel på dessa kan vara övervakning av ens partners eller väns aktiviteter och sociala interaktioner, krav på att få information om vart de befinner sig och med vilka de umgås med samt begränsning av deras sociala umgänge. Dessa typer av kontrollbeteenden ger en kortsiktig oroslindring men i det långa loppet bygger det ingen tillit eller förtroende i relationen.
För att bryta mönstret och åstadkomma en positiv förändring är det viktigt att erkänna och identifiera sina kontrollbeteenden och arbeta med de underliggande faktorerna till svartsjukan.
Svartsjuka hos barn
Svartsjuka kan uppstå både hos vuxna och barn. För barn är det vanligt att känna svartsjuka ifall en förälder får en ny partner eller familjen får tillökning i form av ett nytt syskon. I sådana fall är det vanligt att barnet känner att den nya partnern eller syskonet tar mycket av förälderns tid och uppmärksamhet och hen kan känna sig bortglömd och mindre prioriterad.
För att motverka detta kan man som förälder se till att spendera tid med sitt barn på tumanhand och ge uppskattning och kärlek i den mån man kan för att ens barn ska känna sig älskad och sedd. Har man en ny partner är det även viktigt att barnet får spendera tid denna på egen hand så att dessa båda kan utveckla en egen relation och välvilja till varandra.
Hur kan Studentpsykologerna hjälpa dig?
Om du eller någon du känner upplever svartsjuka som känns överväldigande eller som påverkar relationer och välmående negativt, kan det vara värdefullt att söka professionellt stöd. Studentpsykologerna erbjuder ett tryggt utrymme där du kan utforska dina känslor och förstå de bakomliggande orsakerna till din svartsjuka.
Genom samtal och stöd kan vi hjälpa dig att utveckla strategier för att hantera dessa känslor på ett hälsosamt sätt, förbättra din självkännedom och stärka dina relationer. Boka en tid med oss och låt oss tillsammans arbeta mot en mer balanserad och positiv känslomässig upplevelse.
Boka terapi Kontakta oss