Olyckligt kär – råd och insikter

Författare: Maryam Shamloo
Medicinskt granskad av: Leg. Psykolog Caroline Erkers

Olycklig kärlek är en av de mest smärtsamma känslor vi kan uppleva. Det kan handla om att älska någon som inte känner likadant, att vara fast i en relation som inte fungerar, eller att sakna någon som en gång stod oss nära. I denna artikel besvarar vi vanliga frågor om olycklig kärlek och ger konkreta tips på hur du kan hantera dina känslor, bearbeta sorgen och hitta vägar framåt.

Vad betyder olycklig kärlek?

Den vanligaste uppfattningen på olycklig kärlek är att vilja vara nära någon som inte ser dig på samma sätt. Men ett utmärkande drag är att det handlar om en kärlek som på ett eller annat sätt inte är ömsesidig eller har möjlighet att bli ömsesidig. Även om vi ofta pratar om olycklig kärlek i form av obesvarad kärlek, att bli lämnad eller sviken så är det inte ovanligt att vissa är hindrade i sin kärlek på grund av andra omständigheter.

Hur känns det att vara kär?

Det kan kännas som en blandning av att du blir pirrig och nervös, känner lycka, och en ständig längtan efter någon. Samtidigt är det också ytterst individuellt, men många kan känna igen sig i punkterna nedan:

Fysiska tecken

  • Det pirrar i kroppen och du blir nervös när du ser personen
  • Varm om kinderna
  • Förändringar i sömn
  • Minskad aptit

Psykiska tecken

  • Du tänker mycket på personen
  • Vilja vara nära, spendera tid tillsammans och veta allt om personen
  • Avundsjuka på andra som får vara nära personen
  • Att undra om personen känner likadant

7 vanliga tecken på att du är olyckligt kär

  1. Ständig längtan -du tänker ofta på personen och önskar att de såg dig på samma sätt.
  2. Ensidig ansträngning – du är den som alltid hör av dig, planerar träffar eller försöker hålla kontakten.
  3. Sorg och hopplöshet – Du känner dig ofta ledsen, frustrerad eller tom om dina känslor inte besvaras.
  4. Svartsjuka och smärta – det gör ont att se personen med någon annan även när du innerst inne förstår att svartsjukan inte är befogad.
  5. Obesvarade känslor – Personen visar litet intresse tillbaka eller behandlar dig mer som en vän.
  6. Drömmar istället för verklighet – Du fastnar i tankar om hur det skulle kunna vara istället för hur det faktiskt är.
  7. Överanalyserande – du tolkar små handlingar eller ord från personen i hopp om att det betyder något mer, eller i enlighet som du själv känner.

Känner du igen dig i något av det som står ovan?

Gör vårt test för olycklig kärlek online här.

Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.

Olika typer av olycklig kärlek

Ett utmärkande drag är att det handlar om en kärlek som på ett eller annat sätt inte är ömsesidig eller har möjlighet att bli ömsesidig. Ytterligare gemensamt drag, är att det gör ont inom oss och vi är rädda för att såra och bli sårade. Även om vi ofta pratar om olycklig kärlek i form av obesvarad kärlek, att bli lämnad eller sviken så är det inte ovanligt att vissa är hindrade i sin kärlek på grund av andra omständigheter.

Här är några exempel:

  • När personen inte är kär dig – Om personen har uttryckt eller visar att hen inte har intresse för dig. Det är svårt att styra andras känslor om en. Ibland känner vi oss olika, och så är det bara ibland. Det innebär inte att det är något fel med dig.
  • När ett förhållande tar slut – Det är vanligt att man blir väldigt ledsen och fortsätter sakna personen. Det kan kännas som att känslorna varar i en evighet. Men de kommer gå över och under tiden finns det saker du kan göra som kan hjälpa.
  • När du är kär i någon som redan är i en relation – Här kan du behöva fundera på vad du skulle behöva göra. Prata med en i din närhet eller annan trygg person som du litar på, om du känner att du behöver lätta på hjärtat eller några goda råd.
  • När du har känslor för någon annan än din partner – Detta är vanligt förekommande. För vissa kan det kännas obehagligt men också spännande. Det kan dock uppstå mycket oro och grubbel kring att inte veta hur man ska göra, och rädsla kring att såra din partner. Om du tror att känslorna är där för att stanna, och märker att de inte går över, är det bäst att du pratar med din partner om det.
  • När ni har svårt att träffas – Långdistans och andra hinder i kärlekslivet. Ni kanske bor långt ifrån varandra, och har mycket längtan. Om du befinner dig i denna situation, är ett tips att planera och försöka försöka ha kontakt digitalt, via chatt, video eller telefon. Att höras av på detta sätt, kan ge er fina stunder också.
  • När någon förbjuder dig att träffa den du älskar – Har någon i din närhet bestämt att du inte får tycka om eller träffa den eller dem du är kär i? Exempelvis en släkting, familjemedlem eller vårdnadshavare? Det kan vara väldigt jobbigt att ta steget till att prata om det med personen. För att göra samtalet lättare kan det vara bra att välja ett lugnt tillfälle, då det ökar chansen att ni lyssnar på varandra och verkligen förstår varandras perspektiv.

Varför blir man olyckligt kär?

När man är förälskad så är det svårt att släppa taget om attraktionen, rent biologiskt så är det hormonerna som gör att du låser dig vid personen. Bara för att det inte blir besvarat betyder det inte att du kan släppa det så rakt av. Ofta säger man att man ska flytta fokus till någon annan. Vilket man kan, men då är man ofta ganska låg i sinnet.

Kärlek är väldigt knutet till hjärnans belöningssystem. Det kanske låter lite tråkigt, men du kommer förmodligen känna igen dig när du läser om vad som händer med oss. I allmänhet frigörs signalsubstanser när vi gör saker.

De tre vanligaste nedan är relevanta även när du blir kär:

  • Dopamin ökar, som verkligen gör oss lyckliga
  • Noradrenalin ökar, som gör saker med oss rent fysiskt där vi får hjärtklappning och blir rosig om kinderna. Äter sämre, blir nervösa i kroppen.
  • Serotonin minskar, som gör att vi låser oss på en person väldigt hårt. Vi får beroende liknande känslor och upptagenhet kring den person vi blivit förälskade i.

Det som beskrivs ovan kan orsaka väldigt intensiva känslor i kroppen. Dock kommer nivåerna återgå till normal med tiden, när relationen stabiliseras. När når vi dit då?

Vårt belöningssystem är uppbyggt för att få mycket belöning utav mat och sex. Så när det inte händer något, sporras speciellt dopaminnivåerna och noradrenalinet upp vilket gör oss överväldigade. Tillslut kommer tydlighet och klartecken ha nått oss, då kärleken antingen blivit besvarad eller obesvarad. När vi är olyckligt kära, dvs när kärleken är obesvarad, sjunker dopaminnivåerna och noradrenalinet, samtidigt som serotonin nivåerna fortsätter att vara låga. Detta kan göra att vi inte mår så bra och känner oss olyckliga.

10 tips för att hantera olycklig kärlek

Olycklig kärlek kan kännas överväldigande, men du är långt ifrån ensam. Det finns sätt att hantera sorgen, komma vidare och hitta glädjen igen:

  • Var snäll mot dig själv, gör sånt du vet att du mår bra av.
  • Tillåt dig själv att känna som du gör, till exempel att vara ledsen eller arg.
  • Skriv, rita eller måla hur du känner. Eller skapa på något annat sätt.
  • Hitta din egen olyckliga kärlekslåt och lyssna på den.
  • Se filmer om kärlek, läs om kärlek, till exempel dikter.
  • Humor – Det är svårt att tro, men humor kan i detta fall hjälpa dig bryta grubblandet och få in dig på andra perspektiv. Rom-coms är ju till för just brustna hjärtan. De finns till för att kunna relatera utan att det blir för tungt, och kan ge hopp samtidigt som man för en stund får fokusera på någon annans kärleksbekymmer.
  • Prata med någon du litar på, till exempel en kompis, en trygg vuxen eller någon annan. Det brukar vara skönt.
  • Gör saker som får dig att tänka på annat ibland, så du får pauser från jobbiga känslor och tankar.
  • Försök att umgås med kompisar, din familj eller andra i din närhet om du känner dig ensam eller övergiven. Det brukar vara skönt att få kärlek eller sällskap från andra personer än den du är olyckligt kär i.
  • Träning – rör på dig på det sätt du tycker om. Då ökar hormonerna i kroppen som får oss att må bättre, endorfiner och dopamin.

Olycklig kärlek i kollega

Att bli kär i en kollega kan vara extra svårt eftersom ni troligtvis träffas regelbundet, och det kan vara svårt att skapa distans. Det kan leda till obekväm stämning och göra det svårt att fokusera på arbetet. Det finns däremot några tips du kan ta med dig:

  • Sätt tydliga gränser hos dig själv – Håll relationen professionell och undvik att söka extra närhet. Försök att hålla avstånd till den grad att det inte påverkar jobbet negativt.
  • Försök rikta ditt fokus till arbetet – Lägg energi på dina uppgifter och utveckling istället för personen.
  • Sök stöd utanför jobbet – Prata med en vän eller terapeut för att bearbeta känslorna.
  • Öppna dig för nya möjligheter – Påminn dig själv om att det finns andra personer utanför jobbet som kan vara rätt för dig, vänner och kärlekspartner.
  • Skriv ner dina känslor – Att sätta ord på tankarna kan hjälpa dig att bearbeta dem.

Olycklig kärlek i vän

Detta kan vara hjärtskärande, särskilt om du träffar personen ofta, har känt hen länge och när vänskapen betyder mycket för dig. Att vara nära någon du har känslor för, men som bara ser dig som en vän, kan skapa frustration och sorg. Det du kan försöka göra är att:

  • Acceptera situationen – Det är tufft, men ett första steg, är att inse att du inte kan förändra andras känslor.
  • Skapa lite avstånd om det behövs – En paus kan hjälpa dig att få perspektiv och läka.
  • Utforska andra relationer – Öppna dig för nya människor och möjligheter till kärlek.
  • Håll fast vid vänskapen – om du kan – och känner att du kan hantera det, försök bevara vänskapen utan att hoppas på mer.
  • Skriv ner dina känslor – Att sätta ord på tankarna kan hjälpa dig att bearbeta dem.

Hur kan Studentpsykologerna hjälpa dig?

Samtal med psykologkandidat kan vara ett sätt att få stöd och nya perspektiv på din situation. De kan ge värdefull vägledning i svåra tider. En kandidat kan hjälpa dig att förstå och hantera dina känslor, bearbeta sorgen och hitta strategier för att gå vidare. Välkommen att boka en tid eller kontakta oss.

Boka terapi Kontakta oss
Senast uppdaterad: 2025-04-12
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.