Självkänsla
Självkänsla är den inre uppfattningen vi har om vårt eget värde och vår förmåga att hantera livets utmaningar. Den påverkar hur vi ser på oss själva, våra relationer och våra prestationer i både personliga och professionella sammanhang. En stark självkänsla ger oss modet att ta risker, hantera motgångar och sträva efter våra mål, medan låg självkänsla kan leda till osäkerhet, ångest och självtvivel. I denna artikel utforskar vi vad självkänsla är, skillnader på självkänsla och självförtroende, vad det innebär, samt vilka tecken och strategier som kan användas för att stärka den och därmed förbättra livskvaliteten.
Vad är självkänsla?
Självkänsla handlar om den uppfattning och värdering du gör av dig själv och din plats i relation till din omgivning. Att ha en god självkänsla innebär att du känner ett inre värde och en tro på dig själv och din förmåga. Att ha en låg självkänsla innebär istället ofta motsatsen. Du kan ha svårigheter att uppfatta ditt eget värde och ifrågasätter ofta dina egna förmågor och egenskaper.
Att ha en låg självkänsla kan påverka alla områden av ditt liv, från ditt arbete och dina studier till viktiga personliga relationer. Det kan dyka upp som en rädsla för att misslyckas, en tendens att undvika utmaningar eller till och med en kritisk inre röst som ständigt nedvärderar dina resultat och prestationer. Självkänsla är inte heller något statiskt som alltid ligger på samma nivå.
Självkänsla kan och kommer att förändras över tid. Att arbeta med din självkänsla är en lång process som kräver tålamod och ihärdighet. Bara genom att lära dig mer om vad självkänsla innebär, och hur du kan hantera en låg självkänsla, har du tagit värdefulla steg mot att förbättra din självkänsla och må bättre.
Skillnaden på självkänsla och självförtroende
Självkänsla kan beskrivas som din tro på ditt eget värde som person. Självkänsla är mer stabilt över tid och kan vara svårare att förändra än självförtroende. Din självkänsla påverkas av hur accepterad och uppskattad du känner dig för den du är, både av andra och dig själv.
Självförtroende kan beskrivas som din tro på din förmåga inom både specifika områden såsom yrkeslivet, sport eller sociala situationer, och en generell tro på din förmåga att hantera de situationer som dyker upp i livet. Självförtroende kan variera och förändras mer över tid av exempelvis framgångar och erfarenheter. Självförtroende påverkas av dina tidigare prestationer och genom konkret feedback.
Självkänsla och självförtroende kan påverka varandra: stark självkänsla kan hjälpa till att bygga upp ditt självförtroende, och framgångar som höjer ditt självförtroende kan i sin tur positivt påverka din självkänsla. Det är gynnsamt att arbeta med både din självkänsla och ditt självförtroende för att stärka din mentala hälsa och välbefinnande. Om du känner dig osäker på dig själv, kan det vara bra att utforska orsakerna och hitta sätt att förbättra både din självkänsla och ditt självförtroende.
Vad är tecken på att man är i en livskris?
När du går igenom en livskris kan du märka olika tecken som indikerar att du inte mår som du brukar. Här är några vanliga tecken:
- Känslomässiga förändringar – Du kan uppleva djupa känslor av sorg eller tomhet. Det kan också vara så att du känner dig överväldigad och har svårt att hantera vardagliga saker. Det är inte ovanligt att man upplever känslor av melankoli eller att man får gråtattacker, att man upplever en känsla av meningslöshet eller att man har svårt med de minsta av motgångar. Läs vidare om tomhetskänslor.
- Beteendemässiga förändringar – Du kan börja märka att du drar dig undan och isolerar dig mer och mer. Det är inte ovanligt att man upptäcker att man undviker aktiviteter som man en gång tyckte om. Ditt sömnmönster och din aptit kan också förändras på olika sätt. Du kan både uppleva en minskad eller ökad aptit och ett större eller mindre behov av sömn. Läs vidare om insomni och sömnhygien.
- Fysiska symtom: Stress och ångest kan leda till fysiska symptom som huvudvärk, magproblem eller en konstant känsla av trötthet. Läs vidare om stress och ångest.
- Tankemönster: Du kan börja tvivla på dig själv och din förmåga, eller känna hopplöshet inför framtiden. Du kan börja tänka tankar som “Jag kan inte göra något rätt” eller “Det blir aldrig bättre”. Det är väldigt lätt att hamna i destruktiva tankemönster när man går igenom en kris.
Vad innebär det att ha låg självkänsla?
Att ha låg självkänsla innebär att du kan uppleva svårigheter med att lita på dina egna förmågor och att du tenderar att ifrågasätta dina egna beslut. Det är inte ovanligt att du känner dig mindre värd än andra och har en tendens att fokusera på dina misstag snarare än dina framgångar.
Det finns flera tecken på att du kan ha besvär med din självkänsla:
- Tvivel på dina förmågor – Du känner ofta att du inte är lika kompetent som andra som befinner sig liknande situationer.
- Negativ självbild– Du har en tendens att se dig själv på ett negativt sätt, även när andra ger dig positiv feedback.
- Svårigheter att acceptera beröm– När någon berömmer dig kan det hända att du förminskar din egen insats eller att du misstänker att personen som ger dig beröm inte menar det.
- Överdriven självkritik – Du fokuserar överdrivet mycket på dina brister och misslyckanden snarare än att fokusera på dina prestationer.
- Undviker utmaningar – Du kan undvika situationer där du riskerar att misslyckas eller framstå på ett dåligt sätt.
- Känslor av otillräcklighet – Du upplever ofta att du inte duger oavsett situation eller insats.
Om du känner igen dig själv i dessa tecken, kan det vara motiverande att veta det finns sätt att förbättra din självkänsla och att du inte är ensam om att känna så här. Många människor arbetar med att förbättra sin självkänsla och det finns hjälp att få.
Hur tar man sig ur en livskris?
Att hamna i en livskris kan kännas överväldigande, men det finns steg du kan ta för att navigera igenom svårigheterna. Det första steget är att erkänna din situation och de känslor som kommer med den. Det är normalt att känna sig vilsen eller förvirrad.
- Identifiera källan – Skriv ner dina tankar och känslor. Detta kan hjälpa dig att förstå vad som orsakar din kris och vad som är viktigast för dig. Sätt mål. Att ha små, hanterbara mål kan ge en känsla av framsteg och riktning.
- Sök stöd – Att dela dina upplevelser med goda vänner eller familj kan minska känslan av isolering. Att söka professionell hjälp i form av terapi eller rådgivning är också ett bra alternativ och kan innebära att du får de verktyg du behöver för att hantera krisen.
- Personlig utveckling – Utforska nya intressen eller hobbys som kan ge ny mening i ditt liv. Ta krisen som ett tecken på att du kanske behöver lära känna dig själv på nytt. Var tålmodig med dig själv, förändring tar tid, så ge dig själv utrymme att växa.
Kom ihåg att varje persons erfarenhet är unik, och din väg ut ur krisen kommer att vara personlig för dig. Ta små steg och var snäll mot dig själv under resans gång.
KBT för låg självkänsla
Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en evidensbaserad och effektiv terapiform som kan hjälpa dig att förbättra din självkänsla. KBT fokuserar på att identifiera och förändra negativa tankemönster och beteenden som bidrar till låg självkänsla.
I KBT lär du dig att bli medveten om de negativa automatiska tankarna som påverkar din självbild. Du får genom olika övningar arbeta för att ifrågasätta och utmana dessa tankar. Du får också träna på att ersätta de negativa tankarna med mer balanserade och realistiska tankar som kan hjälpa dig att förbättra din självkänsla.
Eftersom KBT är en strukturerad form av terapi, kommer du att ha regelbundna möten. Under dessa möten får du lära dig strategier för att hantera och förbättra din självkänsla. Terapin innehåller ofta inslag av självobservation där du får notera när och i vilka situationer din självkänsla sjunker. Du får lära dig att ge dig själv positiva och stärkande påminnelser om hur du kan tänka. Du kan också börja få gradvis utsätta dig själv för situationer som är utmanande för din självkänsla. Målsättningen är att dessa nya färdigheter ska bli en naturlig del av ditt sätt att tänka och agera i vardagen.
Att arbeta med KBT för din låga självkänsla kan vara utmanande, men det är också en möjlighet att växa och utvecklas. Tänk på att förändring kan ta tid och att göra en poäng av att med jämna mellanrum titta tillbaka på resan och framstegen du gjort under din behandling.
Läs mer om kognitiv beteendeterapi (KBT).
Prestationsbaserad självkänsla – när du glömmer bort ditt eget värde
När du baserar din självkänsla på dina egna prestationer kan det vara enkelt att glömma bort ditt eget värde som person. När du baserar ditt värde enbart på dina prestationer i arbete eller studier kan det leda till att du ständigt strävar efter att uppnå mer, ofta utan att ge dig själv något beröm för det du redan åstadkommit, och att du glömmer bort ditt eget värde.
När du har en prestationsbaserad självkänsla så tenderar du att sätta höga mål för dig själv och att vara väldigt självkritisk när du inte uppnår dem. Du har svårt att ta emot beröm, och kan till och med säga att det bara är tur eller en slump att det gick så bra som det gjorde. Du kan också ha svårt att njuta av stunder då du uppnår dina mål och går snabbt vidare till nästa mål.
Att ha en prestationsbaserad självkänsla kan vara väldigt utmattande men det finns sätt att hantera och förbättra ditt sätt att tänka om dig själv:
- Uppmärksamma och acceptera dina känslor – Erkänn för dig själv att det är okej att känna sig nere efter att ha missat ett mål eller att inte ha presterat på den nivå man förväntade sig, detta påverkar inte ditt värde som person.
- Börja sätta rimliga mål – Se till att dina mål är realistiska och att de går att uppnå på ett rimligt sätt.
- Balansera prestation och andra värden – Påminn dig själv om viktiga aspekter av ditt liv som inte är kopplade till din prestation, som relationer och personliga intressen.
- Tillåt tacksamhet – Fokusera på saker i ditt liv som du kan vara tacksam för, inklusive saker som inte är kopplade till din prestation.
Orsaker till låg självkänsla
Låg självkänsla kan ha flera orsaker. Självkänsla formas och påverkas av en rad olika faktorer genom livet. Allt från barndomens erfarenheter till de förväntningar och kritik du får i dina sociala interaktioner kan påverka hur du ser på dig själv.
Barndomens påverkan
Barndomen är en grundläggande tid då föräldrar och vårdnadshavare spelar en central roll i utvecklingen av din självkänsla. Att växa upp i en miljö präglad av kärlek och omsorg ger en stabil grund för en sund självkänsla. Å andra sidan kan upplevt trauma, överdriven kritik från föräldrar eller mobbning i skolan resultera i negativa tankar om dig själv, som kan följa med dig ända in i vuxenlivet.
Vikten av sociala relationer
Dina relationer, såväl vänskapliga som romantiska, är en spegel för hur du uppfattar dig själv. I ett samhälle där sociala medier ofta ger en skev bild av verkligheten kan jämförelser med andra leda till känslan av att inte vara ”tillräckligt bra”. Ett behov av ständig bekräftelse från andra kan också försämra din självkänsla.
Tips för att få en bättre självkänsla
Att jobba med din självkänsla kan vara en lång process som har möjlighet att berika många delar av ditt liv. Det finns flera sätt att jobba med din självkänsla. Du kan välja att fokusera på ett område som passar bättre för dig eller kombinera flera områden:
- Träning och motion – Att röra på sig och anstränga sig fysiskt har visat sig kunna höja självkänslan. Se till att hitta en form av träning som du njuter av, vare sig det är promenader, dans, simning eller någon lagsport.
- Sätt realistiska mål – Att formulera och sätta upp små, uppnåeliga mål kan skapa en känsla av framgång och stärka din självkänsla. Formulera dem tydligt och fira när du uppnår dem.
- Självmedkänsla – Var snäll och förstående mot dig själv. Erkänn att alla gör misstag och att det är en del av att lära sig och växa. Öva självmedkänsla genom att tala till dig själv som du skulle till en god vän.
- Engagera dig i aktiviteter – Delta i sociala aktiviteter eller intressen som får dig att må bra. Dessa kan öka din känsla av tillhörighet och ge näring till din självkänsla.
Genom att aktivt integrera dessa tips i din vardag, kan du gradvis bygga upp en sundare och starkare självkänsla. Kom ihåg att resan är individuell, och små steg leder till stor förändring.
Hur vet jag om jag behöver söka stöd för min självkänsla?
Om du känner att din självkänsla påverkar din vardag negativt är det viktigt att söka hjälp. Det finns flera signaler på att du kan behöva söka stöd för din självkänsla.
- Självkritisk – Du märker av att du är väldigt hård mot dig själv, att du är väldigt kritisk mot dig själv och ditt eget värde och att du har svårt att fira framgångar.
- Perfektionism – Din prestation är överdrivet viktig och du lägger väldigt mycket tid på att saker och ting måste vara perfekta.
- Svårt att sätta gränser – Du har svårt att säga nej till andra personer när de ber om saker.
- Nedstämdhet och ångest – En låg självkänsla kan påverka ditt mående och du kan uppleva nedstämdhet och ångest som ett resultat av låg självkänsla.
Här är några steg du kan ta för att söka stöd för din självkänsla:
- Samtal: Överväg att prata med någon. Kognitiv beteendeterapi är en beprövad och effektiv metod för att arbeta med din självkänsla.
- Online-resurser: Det finns webbplatser och appar där du kan få vägledning och hjälp.
- Stödgrupper: Att prata med andra som upplever liknande känslor kan vara mycket givande. genom att söka på nätet kan du undersöka om det finns några stödgrupper i din närhet.
Det är modigt att söka hjälp och är ett stort första steg mot att må bättre. Du är inte ensam, och det finns resurser tillgängliga för att stödja dig på din resa till bättre självkänsla.
Välkommen att boka tid eller kontakta oss
Välkommen att boka en tid för att arbeta med din självkänsla. Hos oss får du möjlighet att träffa engagerade psykologkandidater som kan ge dig det stöd och den vägledning du behöver. Vi strävar efter att erbjuda snabba bokningsalternativ, och med vår smidiga onlinetjänst kan du enkelt boka en tid som passar dig.
Boka terapi Kontakta oss