Stress på jobbet
I denna artikel kommer vi att gå igenom det viktiga ämnet stress på jobbet. Arbetsrelaterad stress är ett växande problem i dagens snabbt föränderliga arbetsmiljö och kan ha allvarliga konsekvenser för både individer och organisationer. Vi kommer att utforska de vanligaste symtomen på arbetsrelaterad stress, undersöka de underliggande orsakerna till varför stress uppstår på jobbet, och diskutera effektiva strategier för att hantera och minska stress.
Vad innebär det att vara stressad på jobbet?
Stress på jobbet är något som många upplever. Historiskt har stressreaktionen varit fördelaktig, eftersom den hjälpte oss att undvika faror och förbereda oss för utmaningar. På kort sikt är stress ofarlig då den ökar vår motivation och förbättrar vår prestation. Däremot kan långvarig stress utan tillräcklig återhämtning leda till utmattningssymtom och vara skadlig.
Det är också vanligt att känna att man inte har kontroll över situationen när man inte kan påverka de krav som ställs. Din energi och ork kanske bara räcker till arbetet och du slutar då med aktiviteter som tidigare gav dig glädje. Du kan börja må dåligt och uppleva din situation som ohållbar när du försöker möta alla krav som finns utan att kunna återhämta dig ordentligt.
Vanliga tecken och varningsignaler
När vi är stressade påverkas oftast våra beteenden. Vi tenderar att göra saker som ger oss en känsla ökad produktivitet och effektivitet, såsom att äta lunch vid skrivbordet, skynda mellan möten eller ta med arbete hem. Dessa beteenden kan ge en tillfällig känsla av kontroll och effektivitet, men de kan ge negativa konsekvenser på lång sikt.
Genom att ständigt försöka maximera vår produktivitet utan tillräcklig vila, riskerar vi att ta slut på våra mentala och fysiska resurser. När kroppen utsätts för långvarig stress utan ordentlig återhämtning, kan vi utveckla olika fysiska och kognitiva symptom som är typiska för utmattning.
Vanliga orsaker till stress på jobbet
- Krav som kommer med arbetsrollen, exempelvis vissa arbetsuppgifter eller deadlines.
- Krav som kommer från chef och/eller kollegor.
- Krav på sig att vara tillgänglig för chef, kollegor och kunder.
- Egna krav på sig själv, exempelvis att prestera bra.
- Arbetsplatsens kultur, exempelvis positiva konsekvenser vid hög prestation och negativa konsekvenser vid lägre prestation.
På vilket sätt påverkar stress jobbet?
Stress kan på kort sikt påverka ens jobb positivt. När man blir stressad tenderar man att bli mer effektiv, snabb och arbeta mer fokuserat. Det kan leda till att man får uppskattning och positiv feedback på jobbet. Långsiktigt är risken dock stor att man börjar visa symtom på stress och att man till och med kan bli utbränd.
Checklista för att hantera stress på jobbet
1. Korta pauser
Att ta en kort paus från en aktivitet innebär att man ger sig själv några minuters återhämtning. Man kan sträcka på benen, ta några djupa andetag, reflektera över det man gör eller få lite frisk luft. Det är viktigt att ta dessa korta pauser flera gånger om dagen. Man kan placera klisterlappar på strategiska platser runt arbetsplatsen för att påminna sig själv att pausa eller lägga in påminnelser i sin kalender eller mobil.
2. Sänka yttre krav
Om det går kan det också vara bra att minska kraven, till exempel genom att minska arbetsbelastningen eller förlänga deadlines. Vänd dig till din chef och kolla av om det finns möjligheter att göra förändringar som kan underlätta din situation.
3. Förändra inre krav
Du kan också försöka förändra de kraven du har på dig själv. Det kan båda vara svårt och kännas obehagligt eftersom du är van att göra arbetet utifrån en viss standard. Du kan försöka minska på gångerna du dubbelkollar mejl eller uppgifter för att säkerställa att du har skrivit rätt. Du kan också tänka på att det räcker att göra precis tillräckligt, man behöver inte överprestera i alla situationer.
4. Ordentlig återhämtning
Förutom de korta pauserna är längre återhämtning också viktigt. Längre återhämtning kan se olika ut men det kan exempelvis ske under lunchpausen. Då är det viktigt att inte prata om eller tänka på arbetet utan låta kroppen och huvudet vila från det. Ett annat exempel på längre återhämtning är att göra saker du tycker är roligt utanför jobbet på kvällar och helger.
5. Känn in dina behov
När du börjat ta pauser i vardagen får du också möjlighet att känna efter hur du mår och vad du behöver. I vissa perioder behöver man öka de roliga aktiviteterna efter jobbet och i vissa perioder behöver man ställa in aktiviteter för att återhämta sig på egen hand. Det är viktigt att öva på att säga ifrån, be om hjälp och lyssna på sig själv. Det kan också vara väldigt svårt då man ibland känner att man gör sig själv eller andra besvikna, men då får man försöka påminna sig om att man mår bättre på lång sikt av att känna in sina behov.
Negativa effekter av stress
Vid långvarig stress uppstår ofta både psykiska och fysiska negativa konsekvenser. Man kan ofta känna sig mer trött och en övergripande energibrist. Man har ofta svårt att behålla koncentrationen jämfört med hur man fungerar i vanliga fall. Många personer upplever att det tar längre tid att tänka och att man arbetar långsammare. Det är även vanligt att få sömnproblem som exempelvis svårt att somna även om man är trött eller att man sover oroligt och vaknar mycket under nätterna. Man kan även få ont i kroppen, vara skakig och få hjärtklappning. Många personer märker även att deras humör förändras och de blir mer lättirriterade och arga.
Vad kan jag göra själv?
För att hantera din stress kan du aktivt planera in återhämtning. Fundera över vad det är som ger dig återhämtning och energi, och planera in sådana aktiviteter i din vardag. Livsstilsfaktorer som sömn, kost och träning påverkas ofta negativt när vi är stressade. Se över hur ditt liv ser ut och reflektera över om du sover tillräckligt, äter tillräckligt mycket och varierat samt motionerar. Avslappningsövningar och mindfulness är också effektiva strategier för att varva ner och hantera sin stress.
Få rätt hjälp med Studentpsykologerna
Om du har varit stressad under en längre tid och känner att du behöver hjälp med att hantera din stress kan Studentpsykologerna skräddarsy en stressbehandling för just dig och dina behov. Du kommer få hjälp att hitta vad som gör dig stressad och strategier för att minska stressen på ett hållbart sätt.
Välkommen att boka tid eller kontakta oss
Vi erbjuder snabba och effektiva tidsbokningar inom en vecka och vår onlinetjänst gör det enkelt att komma igång.
Boka terapi Kontakta oss