KBT – Kognitiv beteendeterapi

Författare: Anton Bengtsson
Medicinskt granskad av: Leg. Psykolog Caroline Erkers

KBT, eller kognitiv beteendeterapi, är en terapeutisk metod som fokuserar på att förstå och förändra tankemönster och beteenden som kan påverka vårt välbefinnande. Genom att identifiera negativa tankar och beteenden och lära sig nya sätt att tänka och agera, kan KBT hjälpa människor att hantera och övervinna en rad olika psykologiska och emotionella utmaningar.

Vad är KBT?

Kognitiv beteendeterapi är en terapiform som främst tar sikte på de kognitioner, beteenden och kroppsliga signaler som kan uppstå hos en person – och hur dessa hör ihop och samverkar.

Vilken av dessa tre man fokuserar på kan variera beroende på vilka besvär man upplever men alla tre är viktiga i behandlingar. Kognitioner består av flera olika funktioner såsom tankar, minnen, olika föreställningar, bedömningar, i princip allt som involverar kognitiva processer. Viktiga aspekter av kognition som kan dyka upp under behandling är vikten av känslor och behov och hur dessa lärs in och lagras i minnet.

Kognitioner hjälper oss människor att förstå världen och människorna runt omkring oss. Beteenden kan på en och samma gång ses som resultatet av våra kognitioner och någonting som påverkar våra kognitioner. Beteenden kan vara medvetna, resultatet av långa funderingar eller beslut, eller omedvetna, resultatet av instinkt och rutin. Under behandling jobbar man med att testa nya beteenden, förändra beteenden eller att aktivera beteenden som man skulle vilja hitta tillbaka till.

Vad innebär en KBT-behandling?

En KBT-behandling innebär att man primärt riktar in sig på att förändra negativa tankemönster och att förändra eller aktivera beteenden som är mer eller mindre bra för det psykiska måendet. Den kognitiva delen av KBT innebär ett djupt arbete med tankar och föreställningar om bland annat sig själv, sin omgivning och andra, och ofta också om framtiden. Arbetet med dessa tankar och föreställningar banar vägen för nya förhållningssätt till sig själv och sin omgivning.

Dessa nya förhållningssätt är viktiga men behandlingsprocessen är i sig också terapeutisk och behandlande. Beteendedelen av KBT tar sikte på att genom olika inlärningsmetoder, exempelvis förstärkning och utsläckning, förändra eller förstärka beteenden som antingen är till besvär eller som skänker mening och glädje. En KBT-behandling innebär ofta samtal kring båda dessa perspektiv och kan innehålla en rad andra inslag såsom medveten närvaro och olika avslappningsövningar.

KBT-terapeut

KBT som terapiform erbjuds primärt av psykologer och KBT-terapeuter men även läkare och sjuksköterskor använder sig av metoder och synsätt som är prevalenta inom KBT i sitt arbete med patienter. Behandling med KBT erbjuds av i princip alla Sveriges allmänna hälsocentraler där psykologer jobbar.

KBT erbjuds också av en mängd privata alternativ, som en del av ett större utbud eller som en specialiserad och prioriterad behandlingsmetod. Svea KBT:s psykologer är utbildade och särskilt erfarna i tillämpningen av KBT-behandling och är duktiga på att använda sig av de olika verktyg som terapiformen erbjuder.

Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.

KBT hjälper vid många problemområden

En behandling med KBT har hjälpt många som upplever besvär, och KBT har en gedigen forskningsgrund att stå på. KBT och dess många metoder undersöks kontinuerligt och dess evidens prövas löpande för att säkerställa att rätt metod används för rätt problembild. Utöver detta anpassas behandlingen, i samråd med psykolog, till dina personliga behov och särskilda önskningar. KBT kan vara effektivt vid många olika besvär:

  • Depression – Man kan få hjälp med depression i användandet av KBT genom att man får lära sig att utmana sina negativa tankemönster, förändra sina negativa självbedömningar och genom beteendeaktivering.
  • Ångest – KBT är effektivt i arbetet med ångest genom att man får hjälp med att förstå sin oro och ångest och hur man bäst hanterar den. Man kan få gradvis exponera sig för ångestväckande situationer och få olika avslappningsövningar.
  • Panikångest – Man kan få hjälp med panikångest genom att identifiera och utmana de katastroftankar som ligger bakom panikångesten och genom gradvis exponering för situationer som man tycker är särskilt ångestframkallande.
  • Fobier – I KBT kan man få hjälp för sin fobi, ofta genom gradvis exponering och genom att utmana tankar och föreställningar om det objekt eller den varelse som ligger bakom fobin.
  • PTSD – PTSD karaktäriseras ofta av smärtsamma och traumatiska minnen. I KBT-behandlingen får man gradvis närma sig dessa minnen och får hjälp att utmana den ofta negativa tolkningen av händelsen som ligger bakom traumat.
  • Stress – I behandlingen av stressproblematik får man hjälp med att identifiera och hantera stressen när den dyker upp, ofta genom att ändra tankemönster och beteenden som orsakar och förvärrar stressen. Diverse avslappnings- och mindfulnessövningar är också effektiva i behandlingen av stress.
  • Sömnproblem – Vid sömnproblematik fokuserar man på att ändra och förbättra sömnmönster. Det är inte ovanligt att man utmanar orealistiska och ofta destruktiva förväntningar på sömn också.
  • Tvång – KBT är effektivt vid behandling av tvång och man får ofta arbeta med gradvis exponering för sina ritualer och tvångstankar. Man arbetar parallellt med att förändra de kognitiva processerna som ligger till grund för tvånget.
  • Ätstörningar – Vid olika ätstörningar är KBT effektivt genom att man får hjälp att ändra sina tankemönster och attityder till mat, sin kropp och sin vikt. Man arbetar också mycket med att förändra destruktiva matvanor och att utveckla en mer hälsosam relation till mat.

Är KBT rätt för mig?

KBT hjälper inte enbart vid milda besvär utan har god evidens för även måttlig och svår psykisk ohälsa. En KBT-behandling kan också vara väldigt effektiv i arbetet med personlig utveckling, som anhörigstöd vid besvär inom familjen eller ens nära umgängeskrets, som en preventiv insats vid högre sårbarhet eller svåra omständigheter, och mycket mer.

Så länge livet påverkas negativt, om det så är negativa tankar som har fått övertaget, om det så är svårhanterliga och jobbiga känslor som man dras med, beteenden som man skulle vilja göra sig kvitt med eller förändra, eller om det är något annat som man känner begränsar en, så är det en god idé att söka hjälp.

KBT – upplägg och samtal

En vanlig KBT-behandling brukar landa på mellan 5 och 15 samtal totalt, där det första, eller de första mötena, ofta är en typ av bedömningssamtal. Här pratar du och psykologen om vilka besvär som du upplever, hur besvären artar sig, hur länge du har dragits med besvären, hur det påverkar dig i din vardag, egentligen allt som kan hjälpa dig och psykologen att sätta namn på besvären och vad ni bör jobba med.

Det blir tydligt i detta eller dessa första möten vad man kan förvänta sig av behandlingen och psykologen brukar berätta för dig vilken typ av behandling som bedöms vara mest passande. I samband med detta får du en övergripande behandlingsplan och du och psykologen bokar in fler möten. Under KBT är det inte ovanligt med olika hemuppgifter och du kan redan vid det första mötet få en sådan hemuppgift som du ska ta med till nästa möte.

Olika KBT-övningar

Under en KBT-behandling kan du komma i kontakt med en rad olika KBT-övningar, såsom exponering, ångesthantering, tankefällor och många fler. Vilka övningar som passar bäst beror på vilken typ av besvär du upplever och vilken behandling som du och psykologen har kommit överens om. Vissa övningar passar bäst för att komma till stånd med beteendeförändringar och andra för att jobba med negativa tankemönster.

Psykologen väljer ofta ut övningar baserat på den information som du har lämnat och om du har några specifika önskemål om övningar så tar psykologen alltid detta i beaktande. Övningar som funkat bra för dig tidigare eller som funkat bra för någon i din omgivning är typexempel på hur du kan vara med och forma din behandling.

KBT har du nytta av resten av livet

En KBT-behandling tar inte endast sikte på här och nu, utan lägger också stor vikt vid framtiden. Hur du ska kunna dra nytta av de strategier och verktyg som du har lärt dig och hur du ska kunna arbeta vidare för att fortsätta må bra är av yttersta vikt. Under behandlingen kan du få lära dig en rad olika strategier och verktyg för hur du bland annat kan hantera ångest, utmana negativa tankar, vara mer i nuet, använda olika avslappningsövningar och hantera stress.

Vilka strategier och verktyg som passar bäst för dig beror på dina behov och preferenser. De kan appliceras på flera olika tillstånd och de utmaningar som du kan möta i ditt liv och kan också vara till stor hjälp vid eventuella bakslag med dina besvär.

Välkommen att boka tid hos oss

Om du söker stöd och vägledning för ditt välmående och andra lättare besvär, kan våra psykologkandidater vara till hjälp. Vi erbjuder snabba och effektiva tidsbokningar inom en vecka och vår onlinetjänst gör det enkelt att komma igång. Välkommen till Studentpsykologerna!

Boka tid online Kontakta oss
Publicerad: 2024-04-24
Senast uppdaterad: 2025-02-25
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.