Mindfulness

Författare: Wilma Norlander
Medicinskt granskad av: Leg. Psykolog Caroline Erkers

I den här artikeln får du lära dig vad mindfulness är och hur det kan hjälpa dig att hantera stress, oro och öka din närvaro i vardagen. Vi går igenom grunderna i mindfulness och delar flera exempel på enkla övningar som du kan pröva hemma för att komma igång. Oavsett om du är nybörjare eller redan har erfarenhet kan du hitta tips som hjälper dig att göra mindfulness till en del av din dagliga rutin.

Vad är mindfulness?

Mindfulness innebär att vara närvarande i stunden, vilket brukar kallas för medveten närvaro. Det är en form av meditation som ger upphov till lugn och återhämtning. Att vara närvarande i nuet med hjälp av att fokusera på sina sinnesupplevelser och på sin andning. Det är en bra metod för att minska stress och att varva ner.

Hur fungerar mindfulness i praktiken?

Att använda sig av mindfulness handlar om att observera sin andning, rikta fokus på sina sinnesupplevelser. Det kan man exempelvis göra genom att uppmärksamma ljuden runtomkring sig eller hur det känns i kroppen. Det innebär även att ha en icke-dömande attityd mot det som sker, att se på sig själv och den situationen man befinner sig i utifrån ett utomstående perspektiv. En central del i att använda sig av mindfulness handlar om att iaktta sina tankar utan att värdera eller döma.

Mindfulness fungerar även bra att använda i vardagen medan vi gör andra saker för att öka sin medvetna närvaro. Det kan vi göra genom att stanna upp och observera något vi gör steg för steg, uppmärksamma våra sinnesintryck för stunden, istället för att tänka på annat.

Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.

När kan man använda sig av mindfulness?

Mindfulness är ett bra verktyg när man exempelvis är stressad, oroar sig, grubblar över saker, upplever smärta eller har svårt att sova. Att se sig själv och sin situation utifrån ett objektivt perspektiv kan vara avväpnande och avdramatisera våra upplevelser. Att andas långsamt signalerar till vår hjärna att vi kan vara lugna och hjälper därmed vår kropp att slappna av vid upplevelse av obehag på olika sätt.

Läs vidare om stress.

Läs vidare om oro.

Fungerar mindfulness?

Mindfulness kan hjälpa oss att få ökad närvaro i vår vardag. Medveten närvaro är alltså något vi kan träna upp genom olika övningar inom mindfulness. Att få in mindfulness som en rutin i sin vardag kan vara bra för välbefinnandet. Detta eftersom att ägna sig åt mindfulness endast några minuter eller en stund dagligen kan ha en positiv påverkan på oss och öka vår psykiska hälsa.

Mindfulness kan även ge en bättre självkänsla över tid. Genom att öva på att ha en icke-dömande attityd mot sina tankar och känslor kan det bidra till en acceptans och vänligare inställning mot sig själv, och även mot andra.

Mindfulness som behandlingsmetod inom sjukvården

Mindfulness används inom sjukvården som ett verktyg för att handskas med stress, smärta, ångest och sömnproblem. Det kan användas som inslag i behandlingar för olika typer av psykisk problematik.

Varför rekommenderar vi mindfulness?

Mindfulness har visat sig ha bra effekter på vårt välbefinnande då det kan hjälpa oss hantera stress, smärta och sömnproblem. Det kan även ha en positiv effekt för vår självkänsla. Det är något de flesta kan öva till att bli bättre på. Att utöva det i sin vardag kan få en positiv påverkan på välmåendet med hjälp av bara korta övningar som sker regelbundet.

Mindfulnessövningar mot stress och sömnproblematik

  • Kroppsscanning: En övning där medan man ligger ner och blundar, riktar uppmärksamheten mot en kroppsdel i taget, och observerar hur det känns i varje kroppsdel tills man har gått igenom hela kroppen.
  • Andningsankaret/medveten andning: En övning där uppmärksamheten riktas mot det område i kroppen där man upplever sig mest medveten om sin andning, vilket blir andningsankaret.
  • Tillämpad avslappning: Att andas in medan man spänner en muskelgrupp i taget, sedan andas ut och släpper på spänningen.
  • Anpassad kroppsscanning: Kan fungera bra för sömnen. Kroppsscanning med affirmation. Notera en kroppsdel i taget och upplev att den känns tung.

Mindfulnessövningar för självmedkänsla

  • Kärleksfull vänlighet: Vid denna övning uttalar man tyst för sig själv, under sin meditation, kärleksfulla hälsningar till sig själv, till någon man gillar och till någon man inte gillar.
  • Den vänliga handen: Lägg din hand där känslan är som jobbigast. Detta är ett sätt att få distans från känslan. Inslag av affirmation, uttala tyst tre vänliga fraser till sig själv.
  • Hitta din kärleksfulla röst: Tänk på en person du tycker om och föreställ dig vad du skulle säga om den skulle göra ett misstag. Föreställ dig sedan en accepterande kraft som sedan riktas mot dig, dina tankar och känslor.

Minfulnessövning mot ångest och oro:

  • Surfa på känsla: Andningsövning där man observerar vad man känner i stunden, och sedan väljer ut en känsla att fokusera på. Observera om känslan ändras under tiden. Föreställ dig att du surfar på den som en våg. Den kan få gå upp, få gå ner eller vara likadan.
  • Löv på strömmen: Denna övning handlar om att under meditationen visualisera framför sig en vattenström och att de tankar man blir medveten om är löv på strömmen som flyter förbi.

Välkommen att boka tid hos oss

Om du vill få stöd i att hitta mer balans i vardagen kan våra psykologkandidater hjälpa dig att arbeta med mindfulness. Vi erbjuder smidiga och snabba tidsbokningar inom en vecka, och med vår onlinetjänst blir det enkelt att komma igång. Tillsammans utforskar vi tekniker som kan minska stress.

Boka terapi Kontakta oss
Publicerad: 2025-01-08
Senast uppdaterad: 2025-02-25
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.