Samtalsterapi
Samtalsterapi är en terapiform där du tillsammans med en psykolog utforskar och får en djupare förståelse för dina tankar, känslor och beteenden. Syftet är att ge dig verktyg för att hantera utmaningar, lösa problem och förändra mönster som kanske håller dig tillbaka. Terapin kan vara kort- eller långsiktig, anpassad efter dina behov och mål. I den här artikeln berättar vi mer om vad samtalsterapi innebär och hur den kan hjälpa dig.
Vad är samtalsterapi?
Samtalsterapi är en behandlingsform där terapeuten hjälper sin klient att bearbeta svåra känslor och tillstånd genom strukturerade samtal. Behandlingsformen utgår från att det mellanmänskliga mötet i samtalet har läkande effekt när klienter tillåts bearbeta psykiska problem i samråd med en samtalsutövare. Samtalsterapi kan användas vid en rad olika omständigheter – oavsett om det gäller en längre tids psykiskt illabefinnande, en plötslig kris eller ett generellt behov av att prata med någon utomstående.
Målet med samtalsterapi är att öka självreflektion, förståelse för sig själv och sina utmaningar samt utveckla verktyg för att självständigt hantera svårigheter på lång sikt. Samtalsterapi kan således både lindra symtom här och nu, och hjälpa klienten att se tillbaka för att nå kärnan i problematiken.
Vem kan erbjuda samtalsterapi?
Samtalsterapi kan erbjudas av olika yrkesgrupper inom psykisk hälsa, vanligen legitimerade psykologer och psykoterapeuter, men även av psykiater, sjuksköterskor och socionomer med kompletterande terapeututbildning. Oftast utförs samtalsterapi av legitimerade psykologer- och psykoterapeuter. Legitimation utfärdas av Socialstyrelsen, och är ett intyg på särskild kompetens inom mänskligt psyke och samtalsfärdigheter, som vilar på akademisk utbildning, vetenskap och beprövad erfarenhet.
Psykoterapeuter har ofta, utöver sin grundutbildning, specialiserat sig inom särskilda terapeutiska skolor. Vanliga är olika förgreningar inom ramarna för psykodynamisk terapi (PDT) eller kognitiv beteendeterapi (KBT). Terapiformerna har olika traditioner, där man bland annat arbetar utifrån olika tidsperspektiv. PDT lägger stor vikt vid dåtiden, och utforskar det som hänt tidigare i klientens liv, ex. de relationer som varit viktiga under barndomen. KBT fokuserar mer på nuet, och hur svårigheter kan underlättas utifrån hur läget ser ut idag. I praktiken finns ofta ett överlapp mellan KBT och PDT, vilket innebär att inslag från respektive tradition kan användas i samtalsterapi.
Olika typer av samtalsterapi
- Kognitiv beteendeterapi (KBT) – Ett brett spektrum av terapier vilka alla är baserade på inlärningsteori och kognitiv teori. Utgår från att människans tankar, känslor och beteenden formas i samspel med omgivningen, och att människan kan förändra sina beteenden genom att ändra sitt sätt att tänka, och tvärtom. Till KBT hör olika behandlingsformer, såväl exponering som medveten närvaro.
- Psykodynamisk terapi, PDT – PDT fokuserar på att utforska omedvetna processer och inlärningshistoria för att förstå och hantera nuvarande problem. Genom att analysera känslor, tankar och beteendemönster strävar terapin efter att främja insikt, självmedvetenhet och långsiktig psykisk hälsa.
- Mentaliseringsbaserad terapi, MBT – MBT arbetar med mentaliseringförmåga – dvs att kunna förstå och reflektera över tankar och känslor i relation till beteende samt andra människors beteenden och mentala upplevelser. MBT hör till de psykodynamiska terapierna, och används primärt för personlinghetssyndrom men också vid andra svårigheter med impulskontroll, känsloreglering och självskadebeteende.
- Dialektisk beteendeterapi, DBT – DBT är en samtalsterapi som hör till KBT. DBT använder bland annat beteendeanalys, där utlösande händelser och alternativa hanteringsstrategier diskuteras.
- Interpersonell psykoterapi, IPT – Korttidsterapi har rötter i anknytningsteori och social teori, och utgår från att mänskliga relationer har en ömsesidig påverkan på psykiskt mående. IPT kan användas för att bearbeta relationella kriser, såsom uppbrott eller dödsfall – men även för att förbättra hälsan i nuvarande personliga relationer. Fokus är här och nu, snarare än inlärning från tidigare relationer.
Hur kan samtalsterapi hjälpa vid psykisk ohälsa?
Att prata med en professionell terapeut kan främja psykisk hälsa och välbefinnande på lång sikt. Genom att dela sina känslor och upplevelser med en terapeut skapas en trygg stödjande miljö där man kan utforska och förstå sina bekymmer. I samtalet tillåts klienten bolla idéer, reflektera över mönster och hitta lösningar på utmaningar, medan terapeuten erbjuder strategier och verktyg för att hantera svåra känslor eller minnen. Den professionella vägledningen ger perspektiv och stöd, vilket kan vara en viktig resurs för att främja positiva förändringar och öka förmågan att hantera livets utmaningar.
Fungerar samtalsterapi?
Forskning visar att evidensbaserad samtalsterapi är lika effektivt som läkemedelsbehandling för många psykiska tillstånd, och att behandlingseffekten ofta varar över tid. Studier har även visat att terapins kvalitet, relationen mellan terapeut och klient samt klientens motivation spelar en avgörande roll för behandlingsresultatet. Samtalsterapi har bevisats gynna det emotionella och psykiska välbefinnandet, och är associerat med positiva förändringar i både hjärnan och kroppen. Dess fördelar sträcker sig till minskad sjukfrånvaro, funktionsnedsättning, färre medicinska problem och ökad tillfredställelse i livet.
Hur vet jag om jag behöver samtalsterapi?
Det kan vara svårt att avgöra när det är dags att söka professionellt stöd. Många människor får stöd och utlopp för svåra känslor i samtal med vänner. Att ringa och prata med en vän man litar på kan upplevas som stöttande på liknande sätt som formell samtalsterapi. Ibland krävs dock mer långsiktiga och förebyggande åtgärder. Legitimerade psykologer och psykoterapeuter kan bidra med särskild kompetens och sakkunskap.
Du kan behöva samtalsterapi om du upplever några av följande:
- Känslor av ångest, depression eller stress som påverkar din vardag.
- Svårigheter att hantera relationer eller känslomässiga utmaningar.
- Konflikter i familjen, på jobbet eller i andra sociala sammanhang.
- Problem med självkänsla eller självförtroende.
- Svårt att hantera livsförändringar, som förlust, separation eller trauma.
- Behov av att utforska personliga mål, värderingar eller livsriktning.
- Känsla av att fastna i negativa tankemönster eller beteenden.
Om du känner att dessa eller andra utmaningar påverkar din livskvalitet negativt, kan samtalsterapi vara ett användbart verktyg för att förstå, bearbeta och övervinna svårigheterna. Att känna igen behovet av samtalsterapi är ett viktigt steg mot att ta hand om din psykiska hälsa.
Jag vet inte vad jag ska prata om eller säga?
För att gå i samtalsterapi krävs ingen förkunskap. Idén är att klientens behov ska styra samtalet, oavsett om klienten själv är medveten om dessa behov eller inte. Ett vanligt upplägg är att behandlaren och klienten under det första mötet samtalar om klientens liv och vardag på ett övergripande sätt. Här kommer behandlaren hjälpa till att guida samtalet genom att lyssna, ställa frågor, och genomgående se till att klienten känner sig bekväm i terapirummet. Ofta klarläggs eventuella svårigheter, rädslor eller beteendemönster under det första bedömningssamtalet, men sådant kan även uppenbara sig senare under terapins gång.
Det finns alltså inget krav på att klienten ska ha insikt i sitt eget tillstånd och veta precis hur, var, när och varför svårigheter uppstår. Samarbete med terapeuten leder till insikt, och möjliggör senare framsteg. Det är viktigt att komma ihåg att du som klient tar det första, läskigaste och viktigaste steget i att söka hjälp – och att behandlaren kommer att göra sitt bästa för att ge det stöd du behöver.
Samtalsterapi online
Samtalsterapi kan hållas helt via digitala plattformar, och utgör således ett lättillgängligt och effektivt sätt att söka professionellt stöd. Genom videokonferenser, chatt eller telefon möjliggörs flexibla terapisamtal på distans, vilket är särskilt viktigt för dig som har geografiska eller tidsmässiga hinder för traditionella terapisessioner.
Samtalsterapi online behåller de grundläggande principerna i terapeutisk interaktion och möjliggör stöd för olika psykiska utmaningar. Digitala möten behöver inte vara för alla, och ibland kan det kännas viktigt att träffa någon på riktigt av olika anledningar – vi behöver olika saker i samtalsterapi.
Välkommen att boka tid
Hos Studentpsykologerna utförs samtalsterapin av psykologkandidater under utbildning med en leg. psykolog som handledare. Vi erbjuder snabba och effektiva tidsbokningar inom en vecka och vår onlinetjänst gör det enkelt att komma igång. Välkommen till Studentpsykologerna!
Boka terapi Kontakta oss
Referenser:
American Psychological Association. (2023, December 12). Understanding psychotherapy and how it works.
American Psychological Association (April 2023). What is Psychotherapy?
Cook, SC., Schwartz, AC., Kaslow, NJ. (2017). Evidence-Based Psychotherapy: Advantages and Challenges. Neurotherapeutics, 4(3), 537-545. doi: 10.1007/s13311-017-0549-4
Karlsson, H. (2011). How Psychotherapy Changes the Brain. Psychiatric Times, 28(8).