Vad är en psykolog?

Författare: Wendela Westlin
Medicinskt granskad av: Leg. Psykolog Caroline Erkers

En psykolog är utbildad inom vetenskapen om mänskligt beteende, tankar och känslor. Psykologer kan arbeta med exempelvis klinisk behandling, utredning, forskning, utbildning eller organisationer. För att bli legitimerad psykolog i Sverige krävs en universitetsutbildning och därefter ett år av praktisk tjänstgöring under handledning. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i psykologens värld och utforska flera viktiga aspekter av yrket.

Vad gör en psykolog?

Psykologer arbetar inom många fält i samhället, med olika inriktningar och metoder. En psykolog kan arbeta på individnivå med att utreda, diagnostisera och behandla psykiska problem och svårigheter. De kan arbeta med förebyggande insatser genom att informera, handleda och utbilda. Psykologer kan också arbeta med organisationer, och fokuserar då ofta på arbetsrelaterad hälsa och analys av företagets arbete. De kan även arbeta med forskning.

Lista på olika typer av arbetsuppgifter en psykolog kan ha:

  1. Psykologiska utredningar och diagnostik
  2. Behandling och samtalsterapi (KBT, psykodynamisk terapi, etc.)
  3. Kris- och traumahantering
  4. Familje- och parterapi
  5. Neuropsykologiska utredningar
  6. Arbete med barn och ungdomar (skolpsykolog, barnpsykolog)
  7. Arbeta med stresshantering/utmattning
  8. Rådgivning inom arbetslivet (organisation- eller arbetsspsykolog)
  9. Handledning och utbildning av annan vårdpersonal
  10. Rättspsykologi och arbete inom kriminalvården
  11. Arbete inom försvarsmakten
  12. Psykologisk forskning och utveckling
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.

Olika typer av psykologer

Legitimerad psykolog: En legitimerad psykolog har en godkänd psykologutbildning och har genomfört ett års praktisk tjänstgöring (PTP). Legitimationen utfärdas av Socialstyrelsen, och är en kvalitetsstämpel som visar att psykologen är behörig och uppfyller Socialstyrelsens krav på kompetens inom psykologyrkets olika fält.

Specialistpsykologer: En specialistpsykolog har vidareutbildat sig inom ett specifikt område, som exempelvis klinisk vuxenpsykologi, klinisk barn- och ungdomspsykologi, neuropsykologi eller forensisk psykologi. Specialistutbildningen ger djupare kompetens och gör det möjligt att arbeta med mer komplexa fall eller inom specialiserade verksamheter.

Olika inriktningar för psykologer:

Kognitiv beteendeterapi (KBT): En strukturerad terapiform som fokuserar på att förändra negativa tankemönster och beteenden. Det finns även vidareutvecklingar av KBT, såsom ACT (Acceptance and Commitment therapy), DBT (Dialektisk beteendeterapi) och CFT (Compassionfokuserad terapi).

Psykodynamisk terapi: Bygger på teorier om att omedvetna processer och inre konflikter påverkar vår psykiska hälsa. Modern psykodynamisk terapi betonar ofta vikten av relationernas roll för det psykiska måendet.

Humanistisk terapi: Humanistisk terapi betonar att svaren till förbättrat mående finns inom individen, och man lägger stor vikt vid att försöka förstå individen utifrån dess unika situation.

Existentiell terapi: Existentiell terapi fokuserar på att utforska livets mening och individens plats i världen. Terapeuten hjälper klienten att konfrontera frågor om livets mening, döden och identitet, vilket kan leda till ökad medvetenhet om sig själv och vad som är viktigt för en.

Systemisk terapi: I systemisk terapi arbetar man med relationerna mellan individer inom en familj eller ett annat socialt system. Det fokuseras på hur mönster och dynamik inom dessa relationer påverkar individens beteende och känslor.

Utbildningar för att bli psykolog

För att bli psykolog i Sverige krävs en femårig högskoleutbildning (300 högskolepoäng) som avslutas med ett års praktisk tjänstgöring (PTP).

Utbildningen erbjuds vid följande universitet i Sverige:

  • Uppsala universitet
  • Stockholms universitet
  • Karolinska universitetet, Solna
  • Lunds universitet
  • Göteborgs universitet
  • Umeå universitet
  • Linköpings universitet
  • Örebro universitet
  • Karlstad universitet
  • Mittuniversitetet, Östersund
  • Linnéuniversitetet, Växjö

Utländska utbildningar: Om du har utbildat dig utomlands kan din utbildning bli godkänd i Sverige. Du behöver då ansöka om legitimation via Socialstyrelsen som bedömer om utbildningen uppfyller de svenska kraven. Ibland kan kompletterande utbildning eller praktik krävas.

Vart kan man arbeta som psykolog?

Psykologer kan arbeta inom en rad olika verksamheter, både inom offentlig och privat sektor:

• Sjukvården (psykiatri, vårdcentraler, specialistkliniker)
• Skolor och utbildningsinstitutioner (skolpsykolog)
• Socialtjänsten (familjepsykolog, kriscenter)
• Privatpraktik och psykoterapimottagningar
• Företagshälsovård och organisationspsykologi
• Arbetsförmedlingen
• Rättsväsendet (kriminalvård, rättspsykiatri)
• Försvarsmakten
• Forskning och högskolor
• Humanitära organisationer och frivilligarbete

Kända personer inom psykologifältet

Sigmund Freud: Grundare av psykoanalysen, känd för sin teori om det omedvetna och psykosexuella utvecklingsstadier.

Carl Jung: Grundare av den analytiska psykologin (även känt som Jungiansk psykologi), utvecklade teorier om arketyper och det kollektiva omedvetna.

Jean Piaget: Utvecklingspsykolog som studerade barns kognitiva utveckling och lärande.

Erik Erikson: Känd för sin teori om psykosocial utveckling genom livets olika stadier.

B.F. Skinner: Ledande inom behaviorismen, med fokus på inlärning genom beteenden.

Arbetsmarknaden för psykologer

Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen är efterfrågan på psykologer i Sverige hög och förväntas fortsätta vara det på både kort och lång sikt. Psykologers arbetsmarknad gynnas av ökande medvetenhet kring psykisk ohälsa, stressrelaterade problem och behov av förebyggande arbete i både skolor och arbetsplatser.

Lön – Vad tjänar en psykolog?

Enligt SACO (Sveriges akademikers centralorganisation) varierar lönerna för psykologer beroende på erfarenhet, arbetsplats och specialisering. Ingångslönen för nylegitimerade psykologer år 2022, samtliga arbetsmarknadssektorer, låg i genomsnitt på cirka 41 000 kr.

Medellönen för samtliga legitimerade var 46 500 kr oavsett sektor. Variationerna mellan och inom olika arbetsgivare är dock stora. Löneutvecklingen kan också bero på huruvida psykologen arbetar i privat eller offentlig sektor, då privata företag ofta kan erbjuda högre löner.

Hur kan vi hjälpa dig?

Vi finns här för att stödja och hjälpa dig oavsett vad du går igenom eller om du behöver någon att prata med. Varmt välkommen att boka en tid eller hör av dig till oss.

Boka terapi Kontakta oss
Publicerad: 2024-11-13
Senast uppdaterad: 2025-02-20
Boka samtalsterapi!
Prata med en psykologkandidat inom en vecka för endast 390 kr.